Γένος Ελληνικό
Έχουμε και λέμε....
Πελασγοί: σχεδόν σ'όλη τη παραλιακή μεσόγειο και λίγο προς ενδότερα.
Λέλεγες: κυρίως στα νησιά
Κάρες: Κυρίως Μικρά Ασία
Θράκες: Ο δεύτερος μετά τους ινδούς λαός - φυλή (Ηρόδοτος), βόρεια και υπερβόρεια
Ινδοευραωπαϊκοί λαοί
Από την Βαλτική, όχι αυτοί που ξεκίνησαν από την Ινδία :)) αλλά αυτοί που επεκτάθηκαν από Ευρώπη έως Ινδία, που εκεί φτάσανε, Βαλτική, από την μάνα Ασία.
Αχαιοί - Ίωνες - Αιολείς και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι οι Δωριείς (υποκατηγορία οι μακεδόνες και οι μεταμινωικοί κρητικοί)
Λατίνοι (Ετρούσκοι) και ότι άλλο συνεπάγεται με τις μετακινήσεις λαών σε μια αυτοκρατορία
Γαλάτες (τελικά καταλήξανε στην Μικρά Ασία εξού και οι προς Γαλάτες επιστολή του Παύλου)
Γότθοι ( γερμανικά φύλα που επί Αλάριχου αφάνισαν ότι ελληνικό υπήρξε εκτός από Θήβα και Κόρινθο)
Σλάβοι (100.000, επίσημα, κατέβηκαν στην Πελοπόννησο επί Τιβέριου, πιο πριν γίνεται της κακομοίρας με τις καθόδους τους, και μέχρι να φτάσουν εκεί ότι υπήρξε στον δρόμο τους απλά το εξαφάνισαν)
Μογγόλοι (Βούλγαροι που ναι μεν εξσλαβίστηκαν αλλά παραμένουν μογγόλοι
Και άλλοι, πολλοί άλλοι λαοί που στριμώχτηκαν - πιέστηκαν εκδιώχθηκαν από άλλους (γερμανικά φύλα, Μογγόλους του Αττίλα κ.α) και γενικά το να βρεί κάποιος μια πειστική ιεράρχηση σχετικα με τις μετακινήσεις των πληθυσμών στην γηραιά ήπειρο απλά θα ... τα παρατήσει...
Εκτός και αν οι συγγενικοί δεσμοί που προϋποθέτουν το γένος σημαίνει ότι είμαστε τελικά όλοι μια μεγάλη οικογένεια άρα το να διατείνεται κάποιος ότι είναι Έλληνας είναι άκυρο......
Οπότε γυρνάμε στο ΜΕΜΝΗΣΟ που είναι ένα, προφητικό θα τολμούσα να πω, κείμενο σχετικά με το όλο θέμα...
(Και μια τελευταία ρητορική ερώτηση, οι Πομάκοι τι νομίζουμε ότι είναι και τι νιώθουν αυτοί ότι είναι, και που τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν στην πρώτη γραμμή, αν θέλουν να γίνουν μόνιμοι μέσω των σχολών τότε τι?!...:)) .....)
Μέμνησο των Αθηναίων
«Βασιλιά Δαρείε, γενιά του Κύρου του μέγα, μονάρχη της Ανατολής» ξαναπροσφώνησε ο Μιλτιάδης αγνοώντας την προσβολή του Αρταφέρνη, «ήρθα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία σου, σε τούτη την εκστρατεία που έχεις αναλάβει».
«Ποιος είσαι Αθηναίε εσύ, που αγνοείς τους αξιωματικούς μου;» είπε τελικά κοιτώντας τον Μιλτιάδη στα μάτια.
«Κατάγομαι από μια πόλη, που οι ομοεθνείς μου θεωρούν, μεγάλη και παλιά Μητρόπολη των πόλεων που ο πατέρας σου έθεσε κάτω από την αυτοκρατορία σου στα παράλια της Ιωνίας», απάντησε ο Μιλτιάδης. «Η γενιά μου μόνο αχαμνή δεν είναι. Άρχοντες και ευγενείς έχει δώσει στην πόλη αυτή. Δύο φορές έχει τιμηθεί με ολυμπιακές νίκες στο αγώνισμα των ευγενών, το τέθριππο.
«Και τι είναι αυτό που προσφέρεις σε μένα ξένε και με ποιο αντάλλαγμα;» έκανε περίεργος ο Δαρείος.
«Ξέρω, ότι πολεμάς τους Σκύθες, γιατί λεηλάτησαν περιοχές της αυτοκρατορίας σου. ΄Ομως βλέπω ότι υπέταξες κάθε φυλή και έθνος μετά το πέρασμά σου στη Ευρώπη. Είναι εμφανής ο σκοπό σου βασιλιά. Όμως ο πόλεμος με τους Σκύθες δεν πάει καλά. Σε παρασύρουν όλο και πιο βαθιά στη χώρα τους, που την ξέρουν καλά και δε στέκονται πουθενά να πολεμήσουν.
«Είσαι έξυπνος άντρας Αθηναίε» διέκοψε ο Δαρείος, «και τα κίνητρά σου αν και δικαιολογημένα δεν μου είναι επαρκή.
«Μίλα φρουρέ» έκανε ο Δαρείος, «Τι αναστάτωση διακόπτει τα λόγια μου;».
«Μέγα βασιλέα» ξεκίνησε ο φρουρός χωρίς να σηκώσει το πρόσωπό του από το έδαφος, «κήρυκας των Σκυθών έφτασε και θέλει να σε δει. Φέρνει λέει απάντηση».
«Φέρ΄ τον μέσα λοιπόν» έκανε νεύμα ο Δαρείος.
«Ο Ιδάνθυρσος, αρχηγός των ενωμένων σκυθικών φυλών» άρχισε να μιλά χωρίς να ζητήσει άδεια, «σου λέει Δαρείε ότι καμιά στιγμή δε φοβήθηκε να σε αντιμετωπίσει. Έτσι ζουν οι Σκύθες στην ειρήνη, έτσι πράττουν και στον πόλεμο. Αφού δεν έχουμε πόλεις και χωράφια να υπερασπιστούμε, επιλέγουμε εμείς τον τόπο της μάχης. Αυτή είναι η απάντησή μας» είπε ο κήρυκας και άδειασε στο έδαφος ένα σάκο.
«Τι σημαίνει αυτό Σκύθη;» ρώτησε ξαφνιασμένος ο Δαρείος.
Ο Δαρείος, όπως και οι άλλοι αξιωματικοί ήταν τόσο έκπληκτοι που δεν διέταξαν να τιμωρηθεί ο Σκύθης κήρυκας για την προφανέστατη αναίδειά του.
«Είναι φανερό» έσπασε την σιωπή ο Δαρείος. «Το ποντίκι ζει στο χώμα, ο βάτραχος στο νερό το πουλί στον αέρα. Μαζί με τα βέλη, που είναι τα όπλα τους τα παραδίδουν όλα σε μένα».
«Μάλλον έχεις άδικο μέγα βασιλέα» έκανε σκεπτικός ο Μιλτιάδης.
«Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι επιτέλους θα σε πολεμήσουν και όχι μόνο αυτό. Το μήνυμά τους είναι σαφές. Ακόμη και αν γίνετε ποντίκια και μπείτε κάτω από τη γη, πουλιά και πετάξετε ή βάτραχοι και κολυμπήσετε τα βέλη τους θα σας σκοτώσουν όλους».
Σιωπή έπεσε στην αίθουσα.
«Βασιλιά μου» ακούστηκε μια φωνή από τους παρευρισκόμενους.
«Μίλα Γωβρύα» του απάντησε ο Δαρείος
«Ο Αθηναίος έχει δίκαιο βασιλιά μου» είπε ο γέρος. «Ήδη οι Σκύθες έχουν ενωθεί. Μας έχουν παρασύρει βαθιά μέσα στη γη τους. Τα τρόφιμά μας είναι λίγα και οι εξήντα μέρες που έδωσες στους Ίωνες, που φυλάνε τις γέφυρες στον Ίστρο, τελειώνουν αύριο. Είμαστε σε πολύ δυσχερή θέση».
«Γωβρύα» μίλησε ο Δαρείος μετά από λίγη σκέψη, «ήσουν με τον πατέρα μου στην δημιουργία της αυτοκρατορίας και τον βοήθησες στην ανάληψη της εξουσίας. Σε θεωρώ σοφό άνθρωπο όσο και ανιδιοτελή. Πες μου τη συμβουλή σου. Τι νομίζεις ότι πρέπει να πράξω;»
«Μόλις σκοτεινιάσει, βασιλιά,» συνέχισε ο Γωβρύας, «ας πράξουμε και εμείς το ίδιο πονηρά με τους Σκύθες.
«Τελικά, Αθηναίε, ίσως φανείς χρήσιμος».
«Ποτέ δε θα έχεις άλλη τέτοια ευκαιρία να διαλύσεις τον Περσικό κίνδυνο φίλε μου». Η φωνή του Μιλτιάδη είχε τόνο αποφασιστικό και ταυτόχρονα παραινετικό. «Κοίτα Ισταίε» συνέχισε δείχνοντας με το δάχτυλό του, «κοίτα, μόνο αυτά τα σχοινιά κρατούν τη ζωή του Δαρείου και του στρατού του. Δες άνθρωπε και σκέψου. Είσαι άρχοντας της Μιλήτου. Θα ελευθερώσεις την πόλη σου».
«Σε ξέρω Μιλτιάδη» είπε μετά, «όλοι σε ξέρουν στα μέρη αυτά. Έχεις μεγάλη φήμη για την τόλμη σου και το πολυμήχανο μυαλό σου και οι περισσότεροι Έλληνες σε σέβονται. Καταλαβαίνω τι λες και ίσως έχεις δίκαιο».
«Υπέταξε, αμέσως, με το που πέρασε στην Ευρώπη, τη Θράκη και τις γύρω περιοχές. Είναι προφανές ότι ασφαλίζει τα περάσματα για να διαβεί ασφαλής ο στρατός του προς την Ελλάδα και δε θέλει να έχει άλλα ανοιχτά μέτωπα ή απώλειες κατά την πορεία του. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουν πάντα οι άνθρωποι, ευτυχώς γι΄ αυτό. Ο Δαρείος βέβαια δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους.
«Πώς είσαι τόσο σίγουρος όμως;» έκανε ο Ισταίος.
«Πήγα μαζί του ως γνώστης της περιοχής και των τρόπων των αντιπάλων του» χαμογέλασε ο Μιλτιάδης. «Πείστηκε ότι θα του είμαι χρήσιμος τώρα που υποχωρεί και προσπαθεί να αποφύγει τον κύριο όγκο του στρατού των Σκυθών.
«Που είναι αήττητος ως τώρα» αντέτεινε ο Ισταίος.
«Σωστά το είπες άνθρωπε. Ως τώρα» διέκοψε ο Μιλτιάδης. «Βλέπεις χθες βράδυ ξεκίνησε την υποχώρησή του από το δρόμο που πρότεινα εγώ.
«Δηλαδή ο Δαρείος είναι νεκρός» έκανε αμήχανα ο Αρισταγόρας από την Κύμη.
«Μπορεί» είπε ο Μιλτιάδης, που τώρα κοίταγε στην άλλη πλευρά της γέφυρας. «Μπορεί και όχι.
«Έρχονται, άνθρωπε, θα το κάνεις;» φώναξε ανήσυχα ο Μιλτιάδης τραβώντας το σπαθί του.
«Πιάστε το σκύλο» ακούστηκε η κραυγή του πρώτου ιππέα που ξεπρόβαλε στο μονοπάτι που οδηγούσε στη γέφυρα.
«Λυπάμαι» είπε ο Ισταίος, «Αν πεθάνει ο Δαρείος, όλες οι πόλεις θα ζητήσουν δημοκρατία και εμείς, οι άρχοντές τους, θα χάσουμε κάθε εξουσία».
«Ηλίθιε» φώναξε ο Μιλτιάδης βάζοντας το σπαθί πάλι στην θήκη του. «Δεν ξέρεις τι θα μπορούσες να αποτρέψεις τώρα».
«Θα μπορούσε να τελειώσει τώρα» σκέφτηκε καθώς πίεζε το άλογό του στα έσχατα των δυνάμεών του.
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
«ΑΛΑΛΑΛΑ»
Ήμασταν πια εντός του βεληνεκούς των τοξοτών τους, αλλά τα βέλη δεν είχαν υψωθεί ακόμη στον ουρανό. Το σχέδιο είχε επιτύχει. Ξαφνιάστηκαν. Φωνές, ή καλύτερα ουρλιαχτά, ακούστηκαν στην Περσική γλώσσα και τότε φάνηκαν στον αιθέρα.
«Βέλη, βέλη» άρχισε να διαδίδεται στην παράταξη από στόμα σε στόμα. Τα μάτια γύρισαν στιγμιαία στον ουρανό και το σύννεφο, που κουβαλούσε θάνατο, άρχισε να ρίχνει τις φαρμακερές σταγόνες του πάνω μας. Χωρίς ήχο ο Χάρος άνοιξε το στόμα του.
Μπορούσα να δω το ασπράδι των ματιών του και το φόβο μέσα τους.
ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!
ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!
- Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]
Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες!
GEORGE SOROS : ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Αλβανίδα ιστορικός: Οι Έλληνες είναι Αλβανοί
Αλβανική προπαγάνδα στα σχολεία
Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα έθνος Αλβανων απο τον Καυκασο - life
Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.
Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.
Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.
Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα αρχαίο έθνος με μεγάλη ιστορία
Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.
Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.
Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.
«Στο αλβανικό κράτος του
Καυκάσου υπήρχαν 26 φυλές. Οι Ούντις ήταν μία απο τις πιο ισχυρές.
Ξεχώριζαν για την πίστη τους, τη Βίβλο, τη γλώσσα τους και τα γραπτά
τους κείμενα»
υποστηρίζει μιλώντας στο euponews, o Όλεγκ Ντανακίρι, διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου των Ούντις.
Ο Χριστιανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία της Αλβανίας του Καυκάσου. Οι Ούντοι της Νίτζ διατήρησαν την πίστη τους, ακόμα και στη σοβιετική εποχή, όταν δεν υπήρχε χώρος προσευχής. Μία αρχαία εκκλησία αναστηλώθηκε το 2007. Ο ιερέας που θα λειτουργεί εδώ, αυτή την περίοδο σπουδάζει σε θεολογική σχολή στο εξωτερικό.
«Οι Ούντις είναι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι. Η γλώσσα τους είναι μια σπάνιας ομάδας γλωσσών του Καυκάσου. Ανήκουμε στην χριστιανική εκκλησία της Ανατολής. Τώρα στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία της αλβανικής εκκλησίας στο Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Ρόμπετρτ Μομπίλι, επικεφαλής του χριστιανικού κέντρου της πόλης.
Τα χριστιανικά σύμβολα πάντα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας των Ούντις. Τα κοστούμια των μουσικών παραμένουν ίδια εδώ και αιώνες, και έτσι διηγούνται την ιστορία μιας πίστης.
«Εδώ μπορείτε να δείτε έναν αρχαίο σταυρό της Αλβανίας του Καυκάσου. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένας ήλιος με οκτώ βέλη. Συμβολίζει το προσκύνημα στο Ισραήλ. Όποιος φοράει αυτό τον σταυρό, σημαίνει πως βαφτίστηκε εκεί» υποστηρίζει ο μουσικός, Κάρλεν Σχιρβάνι
Οι Ούντις ξεκινούν να μαγειρεύουν, μόνο όταν η ζύμη έχει την ευλογία του θεού. Η τσουκνίδα είναι το κύριο συστατικό του Αφάρ. Αυτό το άγριο φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και στην αρχαιότητα αποτελούσε πηγή δύναμης για τους φτωχούς
Σύντομα η κοινότητα του Νίτζ θα εκδώσει βιβλίο με 100 σπάνιες συνταγές των Ούντις.
«Έμαθα να το μαγειρεύω από τη μητέρα μου. Εκείνη είχε διδαχθεί από τη γιαγιά μου. Τώρα εγώ μαθαίνω την κόρη μου να μαγειρεύει. Το Αφάρ είναι δύσκολο φαγητό, δεν είναι εύκολο να γίνει. Αυτό το πιάτο θα υπάρχει όσο εμείς, οι Ούντις βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Θα είναι πάντα ένα μέρος της ζωής μας» λέει η Ρίτα Ντανακίρι.
Οι Ούντις μιλούν την γλώσσα των Αζέρων, όμως κυρίως χρησιμοποιούν την δική τους, γλώσσα. Το αρχαίο αλφάβητο έχει αντικατασταθεί από λατινικά γράμματα, που είναι πιο εύκολα για τα μικρά παιδιά.
Νέα σχολικά βιβλία δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Η δημιουργός τους και δάσκαλος , Βενέρα Αντόνοβα, ετοιμάζει τα ηλεκτρονικά λεξικά από Ούντι στα αγγλικά και από Ούντι σε Αζέρικα.
Ο Γκριγκόρι άρχισε να γράφει ποιήματα στην γλώσσα των Ούντις, όταν ήταν μικρό αγόρι.
Υποστηρίζει πως αυτή είναι η γλώσσα του Θεού.
Το βράδυ που συνάντησε την δημοσιογράφο του euronews, δούλευε ένα ποίημα που πρόσφερε ως δώρο γενεθλίων στη μητέρα του.
«Η μητρική μου γλώσσα είναι η μούσα μου. Οι ήχοι της είναι τόσο τέλειοι. Μου επιτρέπει να μεταφράζω την ομορφιά του κόσμου σε λέξεις» υποστηρίζει ο ποιητής Γκριγκόρι Μεσάρι.
Όταν φτάσαμε στο Νίτζ, το χωριό ετοιμαζόταν για μια μεγάλη γιορτή. Δύο νέοι άνθρωποι παντρεύονται, όμως οι παραδόσεις τηρούνται. Γι’ αυτό και νεαρά κορίτσια βοηθούν τη νύφη να ετοιμαστεί.
Το ψωμί κόβεται πάνω από το κεφάλι της. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και μπρος, εκείνη είναι υπεύθυνη για την οικογενειακή εστία.
Την ίδια ώρα, ο γαμπρός ξυρίζεται. Οι επισκέπτες δίνουν χρήματα για τον επαγγελματία κουρέα. Η αποστολή του είναι πολύ σημαντική.
«Όταν
ένα παιδί γεννιέται είναι μωρό, μετά γίνεται παιδί και μετά έφηβος. Όμως
για να γίνει άνδρας πρέπει να παντρευτεί. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.
Αυτό το ξύρισμα συμβολίζει το μεγάλο βήμα προς την ενήλικη ζωή. Δείχνει ότι γίνεται άνδρας» υποστηρίζει ο Αλεξάντρ Κανκάλοβ.
Το τελετουργικό του γάμου, έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι άνδρες έφευγαν για κυνήγι, ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Κάποιος πυροβολεί ένα στόχο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα κρεμμύδι που κρέμεται από το δέντρο.
Αυτός που θα πετύχει τον στόχο έχει την τιμή να παραδώσει το όπλο στο γαμπρό.
«Από το Νίτζ φεύγουμε για τα Γκομπουστάν, γνωστά και ως «φλεγόμενα βουνά».Έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τα περίφημα ηφαίστεια λάσπης. Θα γνωρίσουμε την μαγική τους δύναμη στο επόμενο επεισόδιο του προγράμματος «Η ζωή των Αζέρων» μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews, Γκαλίνα Πολόνσκαγια.
theologos vasiliadis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου