Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Διαδικασία Ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

 

Διαδικασία Ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την 

Οθωμανική Αυτοκρατορία

 


 

Η εξέγερση που ξεκίνησαν οι Έλληνες στην Πελοπόννησο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821 πήρε τη θέση της στην παγκόσμια πολιτική ιστορία ως μια από τις πιο μακροχρόνιες και αιματηρές εξεγέρσεις.  

 

Αυτή η εξέγερση, που παρουσιάζεται με πολλές διαφορετικές ερμηνείες τόσο στην τουρκική, στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή ιστοριογραφία, είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οθωμανικής ιστορίας.  

 

Η Ελληνική Εξέγερση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια συνηθισμένη εξέγερση στην οθωμανική ιστορία.  

 

Τα αποτελέσματα της εξέγερσης αντιπροσωπεύουν επίσης την πρώτη ήττα μιας κοσμοπολίτικης αυτοκρατορίας, η οποία κατάφερε να διαχειριστεί πολλά διαφορετικά εθνοτικά στοιχεία μέσα στη μοναδική δυναμική του εθνικού συστήματος για πέντε αιώνες, ενάντια στην ισχυρή επίθεση της ιδεολογίας του εθνικισμού.

 

 

Παρόλο που τα πρώτα σημάδια του φάνηκαν σε παλαιότερες ημερομηνίες, δεν άργησε να εξαπλωθεί ο εθνικισμός, που γενικά ταυτίστηκε με τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, στα οθωμανικά εδάφη. Το πρώτο κίνημα εξέγερσης παρατηρήθηκε μεταξύ των Σέρβων. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους ένα επαναστατικό κίνημα που οργανώθηκε και αποφασίστηκε αρκετά για να οδηγήσει στην ανεξαρτησία ξεκίνησε από τους Έλληνες εξακολουθεί να αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς ακόμη και σήμερα. 

 

 Η κλασική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι οι Έλληνες συμμετείχαν στο γραφειοκρατικό επιτελείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για επιφανειακές απαντήσεις όπως το γεγονός ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία της οθωμανικής εμπορικής αστικής τάξης και είχαν στενές σχέσεις με επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτές οι κλισέ απαντήσεις για την Ελληνική Εξέγερση δεν μπορούν να υπερβούν τη χρονολογική ιστοριογραφία.

 

 

Οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η Ελληνική Εξέγερση αξιολογούνται γενικά στο πλαίσιο της διεθνούς συγκυρίας της περιόδου και αναφέρεται μια ανεξαρτησία που σχηματίστηκε υπό την επίδραση εξωτερικών δυνάμεων. Ωστόσο, είναι πιο συστηματικό να αξιολογούνται τα αίτια και οι συνέπειες της εξέγερσης ερμηνεύοντας πρωτίστως την εσωτερική δυναμική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς να αγνοούνται οι πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων της περιόδου.  

 


Ενώ σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Ελληνικής Εξέγερσης ήταν Οθωμανοί πολίτες, και κάποιοι ήταν ακόμη και Οθωμανοί γραφειοκράτες, ξεκίνησαν αυτή την εξέγερση και άνοιξαν το δρόμο για τη διάλυση της Αυτοκρατορίας. 

 

  

Για το λόγο αυτό, καθίσταται αναγκαίο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε φιλοσοφικά την εξέγερση των στελεχών που εκπαιδεύτηκαν στο Οθωμανικό σύστημα εναντίον της Αυτοκρατορίας και να δημιουργήσουμε ανάλογα το χρονολόγιο των γεγονότων.

 

 

Τα πρώτα σήματα για τη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας, που είναι το βασικό συστατικό του ελληνικού εθνικισμού, φάνηκαν πολύ νωρίτερα στους Έλληνες φιλοσόφους που ζούσαν στην Ιταλία της Αναγέννησης. Αργότερα, με την περίοδο του διαφωτισμού των Ελλήνων, που ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, και ανάμεσα σε πολλές συζητήσεις, πάρθηκε η απόφαση για ένοπλη εξέγερση.  

 

Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται στις επικρίσεις ορισμένων Ελλήνων διανοουμένων, έλαβε χώρα μια πολύ διαφορετική διαδικασία εξέγερσης από ό,τι φανταζόταν. Αυτοί που ξεκίνησαν την εξέγερση στον Μορέα το 1821 προέρχονταν από κατώτερες τάξεις από εκείνους που διαμόρφωσαν τη φιλοσοφική υποδομή του ελληνικού εθνικισμού στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, τη Βιέννη και το Παρίσι. 

 

 Όπως φαίνεται στη σχετική ενότητα αυτής της μελέτης, παρ' όλες τις επιφυλάξεις της εκκλησίας, οι μοναχοί στα χωριά; Οι απλοί αγρότες και οι αρχηγοί ληστών, που θα γίνονταν οι τσόχινοι στρατάρχες της περιόδου μετά την ανεξαρτησία, ξεκίνησαν μια ένοπλη εξέγερση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

 


Ωστόσο, η φιλοσοφική υποδομή που έφερε αυτή την εξέγερση είναι πολύ πιο σημαντική. Η διαδικασία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, που αποτελεί το κύριο αντικείμενο αυτής της μελέτης, θα αξιολογηθεί κυρίως μέσα από τις συζητήσεις των φιλοσόφων που διαμόρφωσαν τον ελληνικό διαφωτισμό και θα δημιουργηθεί ανάλογα η χρονολογία.  

 

Πρώτα από όλα, πρέπει να εξεταστούν οι πρώιμες αναζητήσεις ταυτότητας και ο ελληνικός διαφωτισμός στην περίοδο της Αναγέννησης, που αποτέλεσαν τη φιλοσοφική βάση της εξέγερσης.  

 

Στη συνέχεια, η εξέγερση ξέσπασε υπό την επίδραση φιλοσοφικών συζητήσεων και διαφωνιών στον ορισμό του ελληνικού έθνους. Φαίνεται πιο ακριβής ιστορικά προσέγγιση να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς η Ελλάδα πέτυχε την ανεξαρτησία της αξιολογώντας την πολιτική και στρατιωτική στάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έναντι της εξέγερσης και της διεθνούς συγκυρίας.

 

1. Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

 

Η γενική αντίληψη στην τουρκική ιστοριογραφία είναι ότι η ανεξαρτησία της Ελλάδας προέκυψε σε μια ταχεία διαδικασία. Πιστεύεται ότι οι Έλληνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών μετά την εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1821. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ επιφανειακή και εντελώς αβάσιμη.  

 

Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα φαινόμενο που αναδύθηκε μέσα από το φίλτρο των σοβαρών φιλοσοφικών συζητήσεων. Η πρώιμη περίοδος αυτών των συζητήσεων συμπίπτει με την Αναγέννηση στην Ευρώπη. Στη μεταγενέστερη περίοδο, τον 18ο αιώνα, υπήρξε ένας πολύ πιο ώριμος ελληνικός διαφωτισμός που επηρεάστηκε βαθιά από τις νέες ιδέες στην Ευρώπη.

 

 

1.1. Πρώιμες συζητήσεις για την ελληνική ταυτότητα

 

Αν και οι συζητήσεις για τη σύνδεση του «σύγχρονου» με το «αρχαίο» μέσω της σημερινής ελληνικής ταυτότητας είναι ποικίλες, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο «Αρχαίος Έλληνας» είναι ο πρόγονος του «Έλληνα» που ζει σήμερα στην Ελλάδα.  

 

Ωστόσο, στη μακρά περίοδο από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, ο ελληνικός λαός έχει ανακατευτεί με ανθρώπους από διαφορετικές εθνότητες.  

 

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ένας Έλληνας του οποίου η μητρική γλώσσα είναι η ελληνική σήμερα αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Ελλάδας ως προς την κοινωνιολογική ταυτότητα.

 

 

Η γενική άποψη μεταξύ των ιστορικών είναι ότι η Αρχαία Ελλάδα προέρχεται από τρεις διαφορετικές καταβολές: 

Αχαιούς, 

Ίωνες και 

Δωριείς.  

 

Την περίοδο αυτή ομιλούνταν δύο διάλεκτοι: 

η δωρική και 

η αττική.  

 

Την περίοδο που η Αθήνα απέκτησε δύναμη, η αττική διάλεκτος έγινε κυρίαρχη. Με τον εμπλουτισμό της αττικής διαλέκτου επί Μακεδονικής Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαμορφώθηκε η ελληνιστική κοινή γλώσσα. 

 

 Με τη συγγραφή της Βίβλου στα ελληνικά, εμφανίστηκε μια γλώσσα που ομιλείται από μεγάλες μάζες και αργότερα ονομάστηκε «Δημοτική», δηλαδή η γλώσσα του λαού.  

 

Από την άλλη πλευρά, η αρχαία Αττική γλώσσα συνέχισε να χρησιμοποιείται 

ως γλώσσα της γραφειοκρατίας 

και της λογοτεχνίας 

στη Μακεδονική, 

Ρωμαϊκή 

και Βυζαντινή περίοδο.  

 

Κατά την Οθωμανική περίοδο, η γλώσσα των γραφειοκρατών και των διανοουμένων που ονομαζόταν «Καθαρεύουσα» διαμορφώθηκε  

με την εισαγωγή 

τουρκικών, 

περσικών και 

αραβικών λέξεων.

 

 

Αυτή η δυαδικότητα στην ελληνική γλώσσα αποτελεί επίσης τη βάση των πρώιμων συζητήσεων για την ελληνική ταυτότητα στην οθωμανική περίοδο. Αυτό το γλωσσικό πρόβλημα, που αντιμετώπισαν οι Έλληνες φιλόσοφοι, εκπρόσωποι του ανθρωπιστικού κινήματος στην Ιταλία της Αναγέννησης, όταν προσπάθησαν να δημιουργήσουν την ελληνική ταυτότητα, αποτέλεσε τη βάση των συζητήσεών τους.  

 

Οι σημαντικότεροι από αυτούς τους φιλοσόφους είναι ο Πλήθωνας Γεμιστός, ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Λέων Αλάτιος, ο Νικόλαος Σοφιανός και ο Φραγκίσκος Σκούφος.

 


1.1.1. Πλήθων Γεμιστός

 

Ο Πλήθωνας Γεμιστός, που έζησε μεταξύ 1355 και 1452, ήταν ο πρώτος φιλόσοφος που όρισε τον «Έλληνα» σχετικά με την κοινή ταυτότητα των Ελλήνων που ζούσαν υπό Οθωμανική κυριαρχία στην πρώιμη περίοδο. Υποστηρίζοντας ότι η γλώσσα και οι θεσμοί των αρχαίων Ελλήνων έπρεπε να υιοθετηθούν, ίσως ασυναίσθητα έκανε έναν ορισμό που αντικατόπτριζε την εθνικιστική αντίληψη και είπε ότι οι Έλληνες που ζούσαν στα οθωμανικά εδάφη ήταν φυλετικά Έλληνες.

 


1.1.2. Κωνσταντίνος Λάσκαρης

 

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ένας από τους πρώτους Έλληνες φιλοσόφους, πραγματοποίησε τις πρώτες ολοκληρωμένες μελέτες για την ελληνική γλώσσα. Ο Λάσκαρης, που μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος φιλόσοφος που συνειδητοποίησε ότι το κύριο πρόβλημα στη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας είναι η γλώσσα, δημοσίευσε την πρώτη νεοελληνική γραμματική στο Μιλάνο το 1476. Το έργο αυτό θα γίνει αργότερα η κύρια πηγή αναφοράς στις γλωσσικές συζητήσεις του ελληνικού διαφωτισμού τον 18ο αιώνα.

 


 

Χάρτης της Ελλάδας (Totius Graeciae Descriptio) του 16ου αιώνα από τον Νικόλαο Σοφιανό, με λατινικές και ελληνικές περιγραφές τοπονυμίων


1.1.3. Λέων Αλάτιος και Νικόλαος Σοφιανός

 

Ο Λέων Αλάτιος και ο Νικόλαος Σοφιανός, δύο Έλληνες φιλόσοφοι που ζούσαν στην Ιταλία, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τη λέξη «γένος», που σημαίνει έθνος στα ελληνικά. Ο Αλάτιος μίλησε για τη σωτηρία του ελληνικού λαού στο έργο του Ελλάς, το πρώτο νεοελληνικό δοκίμιο. Ο Σοφιανός, από την άλλη, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός ήταν πολύ πίσω από τους Ευρωπαίους. Έγραψε ότι οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουν στη λογοτεχνία και στην επιστήμη.

 

 


1.1.4. Φραγκίσκος Σκούφος

 

Ο Κρητικός Φραγκίσκος Σκούφος, που μπορεί να θεωρηθεί ο τελευταίος από τους πρώιμους Έλληνες φιλοσόφους, ξεκίνησε μια συζήτηση που θα διαρκέσει μέχρι τον 19ο αιώνα και μίλησε για την ανάγκη να αγωνιστεί για την απελευθέρωση του «Ελληνικού Γένους» ως Ελληνικό Έθνος, που μπορεί να μεταφραστεί στα τουρκικά, στην πραγματεία του που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα, και ενθάρρυνε τους Οθωμανούς υπηκόους «Έλληνες» να επαναστατήσουν. προσπάθησε να το κάνει.

 

1.2. Ελληνικός Διαφωτισμός

 

Οι εθνικιστικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν ασυνείδητα από τους πρώτους Έλληνες φιλοσόφους, οι οποίοι ήταν υπό την επίδραση του αναγεννησιακού ουμανισμού, πυροδότησε τον διαφωτισμό στους Έλληνες που ζούσαν υπό Οθωμανική κυριαρχία τον 18ο αιώνα. Ειδικά στα τέλη του 18ου αιώνα, οι φιλοσοφικές συζητήσεις μεταξύ των Ελλήνων Οθωμανών πολιτών οδήγησαν σε δύο ομάδες: 

Αρχαίους Έλληνες  και 

υποστηρικτές της Εκκλησίας.

 

1.2.1. Αρχαίοι Έλληνες οπαδοί

 

Αυτή η άποψη, που υποστηρίζει ότι οι Έλληνες υπό την οθωμανική κυριαρχία έχουν σχέση με την Αρχαία Ελλάδα, ονομάζεται Αρχαίοι Έλληνες υποστηρικτές. Συγγραφείς όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ευγένιος Βούλγαρης, που αργότερα θα ονομάζονταν ήρωες της ελληνικής ανεξαρτησίας, περιέγραψαν τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο ως μια σκοτεινή περίοδο δεσποτισμού και αντιτάχθηκαν στην ηγεμονία της Εκκλησίας. Μάλιστα, το ενδιαφέρον και ο θαυμασμός για τους αρχαίους χρόνους και τους Έλληνες προγόνους μεταξύ των διανοουμένων που υποστήριζαν την Αρχαία Ελλάδα εκείνη την εποχή έφτασε στο επίπεδο του φανατισμού.

 

1.2.2. Οπαδοί της Εκκλησίας

 

Οι Οθωμανοί γραφειοκράτες, που ήταν ως επί το πλείστον Φαναριώτες Έλληνες

η εμπορική τάξη που συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς, 

τα μέλη του Πατριαρχείου και 

οι οπαδοί της εκκλησίας με επικεφαλής φιλοσόφους όπως ο Δημήτιος Καταρτζής, υποστήριξαν ότι η βυζαντινή και χριστιανική παράδοση έπρεπε να διατηρηθεί και σθεναρά επέκρινε νέα κινήματα όπως ο εθνικισμός που εμφανίστηκαν με τη Γαλλική Επανάσταση.

 



1.2.3. Εξέγερση του Ορλόφ (1770) και Συνθήκη του Küçük Kaynarca (1774)

 

Δύο σημαντικά γεγονότα που συνέπεσαν με την περίοδο του ελληνικού διαφωτισμού αποτέλεσαν σημείο καμπής στη διαδικασία που οδήγησε στην Ελληνική Εξέγερση. 

 

 Η πρώτη ελληνική εξέγερση το 1770, γνωστή στην ιστορία ως Εξέγερση του Ορλόφ, ήταν μια εξέγερση που ξεκίνησε από Έλληνες γαιοκτήμονες στην Πελοπόννησο που επηρεάστηκαν από τις διαμάχες μεταξύ Οθωμανών Ελλήνων και έλαβαν βοήθεια από τη Ρωσία.

 

Σημειωτέον ότι την περίοδο αυτή η Ρωσία επιχείρησε να προκαλέσει τον χριστιανικό ορθόδοξο λαό υπό την οθωμανική κυριαρχία. Κατά τη διάρκεια του Οθωμανο-ρωσικού πολέμου, που ξεκίνησε το 1768 και έληξε με τη Συνθήκη του Küçük Kaynarca το 1774, το ρωσικό ναυτικό στη Μεσόγειο υπό τη διοίκηση του ναύαρχου Alexei Orlov το 1770 αποβιβάστηκε στη χερσόνησο της Μάνης στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και ενθάρρυνε τους Έλληνες γαιοκτήμονες της περιοχής να εξεγερθούν.  

 

 ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ KÜÇÜK KAYNARCA | ABDÜLHAMID I| - 

 


((( Η Συνθήκη του Küçük Kaynarca (επίσης γράφεται Kuchuk Kainarjæ) ήταν μια συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στις 21 Ιουλίου 1774, στο Küçük Kaynarca (σήμερα Kaynardzha, Βουλγαρία) μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά την πρόσφατη ήττα των Οθωμανών στη μάχη της Κοζλούτζα, το έγγραφο τερμάτισε τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768–74 και σηματοδότησε την ήττα των Οθωμανών στον αγώνα τους εναντίον της Ρωσίας. Οι Ρώσοι εκπροσωπήθηκαν από τον Στρατάρχη Ρουμιάντσεφ ενώ η Οθωμανική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον Μουσούλ Ζαντέ Μεχμέτ Πασά.

 

Η Ρωσία επέστρεψε τη Βλαχία και τη Μολδαβία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά της δόθηκε το δικαίωμα να προστατεύει τους χριστιανούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία[3] και να παρεμβαίνει στη Βλαχία και τη Μολδαβία σε περίπτωση οθωμανικής κακοδιαχείρισης. Η Μπουκοβίνα παραχωρήθηκε στην Αυστρία το 1775. Η Κριμαία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη, αλλά ο σουλτάνος ​​παρέμεινε ο θρησκευτικός ηγέτης των Τατάρων ως μουσουλμάνος χαλίφης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι εξουσίες του Οθωμανού χαλίφη ασκήθηκαν εκτός οθωμανικών συνόρων και επικυρώθηκαν από ευρωπαϊκή δύναμη. Η Ρωσία απέκτησε την Καμπαρδία στον Καύκασο, απεριόριστη κυριαρχία στο λιμάνι του Αζόφ, τα λιμάνια Κερτς και Ενικάλε στη χερσόνησο του Κερτς στην Κριμαία και μέρος της περιοχής Yedisan μεταξύ των ποταμών Μπουγκ και Δνείπερου στις εκβολές του Δνείπερου. Αυτή η τελευταία επικράτεια περιλάμβανε το λιμάνι της Χερσώνας. Η Ρωσία απέκτησε έτσι δύο διεξόδους στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δεν ήταν πλέον οθωμανική λίμνη. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τη Συνθήκη του Νις του 1739 για την πρόσβαση της Ρωσίας στην Αζοφική Θάλασσα και την οχύρωση της περιοχής καταργήθηκαν. Τα ρωσικά εμπορικά σκάφη επρόκειτο να επιτραπεί η διέλευση από τα Δαρδανέλια. Η συνθήκη παρείχε επίσης στους Ανατολικούς Ορθόδοξους Χριστιανούς το δικαίωμα να πλέουν υπό τη ρωσική σημαία και προέβλεπε την οικοδόμηση μιας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη (η οποία δεν χτίστηκε ποτέ).

 

Η συνθήκη ήταν το πιο ταπεινωτικό πλήγμα για το άλλοτε πανίσχυρο οθωμανικό βασίλειο. Θα ήταν επίσης να προμηνύει αρκετές μελλοντικές συγκρούσεις που θα προκύψουν μεταξύ των Οθωμανών και της Ρωσίας. Αυτή θα ήταν μόνο μία από τις πολλές προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει τον έλεγχο του οθωμανικού εδάφους.


Το Χανάτο της Κριμαίας, αν και ονομαστικά ανεξάρτητο, εξαρτιόταν από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε επίσημα στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783. Η Ρωσία ερμήνευσε τη συνθήκη ότι τους έδινε το δικαίωμα να προστατεύουν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας κυρίως αυτό το προνόμιο στα Παραδουνάβια Πριγκιπάτα (Μολδαβία και της Βλαχίας) να παρέμβει κατά την τελευταία φαναριώτικη κυριαρχία και μετά την Ελληνική Επανάσταση. Το 1787, αντιμέτωπος με την αυξημένη ρωσική εχθρότητα, ο Αμπντούλ Χαμίτ Α' κήρυξε ξανά τον πόλεμο στη Ρωσία.

 

Ο Οθωμανο-ρωσικός πόλεμος του 1768–74 είχε ανοίξει την εποχή της ευρωπαϊκής ενασχόλησης με το Ανατολικό Ζήτημα: τι θα γινόταν με την ισορροπία δυνάμεων καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχανε εδάφη και κατέρρεε; Η Συνθήκη του Küçük Kaynarca θα έδινε μερικές από τις απαντήσεις. Μετά τη Συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1699, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπαψε να είναι επιθετική δύναμη. είχε τρομοκρατήσει τον Χριστιανικό κόσμο για περισσότερα από τριακόσια χρόνια. Από τότε, πολέμησε κυρίως ενάντια στη συντριπτική δύναμη της χριστιανικής Ευρώπης. Οι Αψβούργοι ήταν ένας από τους κύριους ευρωπαϊκούς εχθρούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά από τα μέσα του αιώνα, οι τσάροι είχαν αναλάβει τον αγώνα των Αψβούργων εναντίον των Τούρκων. Οι Ρώσοι τσάροι αναζητούσαν τη Μαύρη Θάλασσα, το προπύργιο της οθωμανικής πρωτεύουσας της Κωνσταντινούπολης. Τελικά, μετά από δύο αιώνες συγκρούσεων, ο ρωσικός στόλος είχε καταστρέψει το οθωμανικό ναυτικό και ο ρωσικός στρατός είχε επιφέρει βαριές ήττες στις οθωμανικές χερσαίες δυνάμεις. Η συνθήκη του Küçük Kaynarca που ακολούθησε ανάγκασε την Υψηλή Πύλη να αναγνωρίσει τους Τάταρους της Κριμαίας ως πολιτικά ανεξάρτητους. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μεγάλη Αικατερίνη το 1783 αύξησε τη δύναμη της Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Κριμαία ήταν η πρώτη μουσουλμανική περιοχή που ξέφυγε από την κυριαρχία του σουλτάνου. Τα σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα συρρικνωθούν σταδιακά για άλλους δύο αιώνες και η Ρωσία θα προχωρούσε να σπρώχνει τα σύνορά της προς τα δυτικά μέχρι τον Δνείστερο.)))

 

 

Η πρώτη ελληνική εξέγερση έγινε στη χερσόνησο της Μάνης υπό την ηγεσία του Γιώργου Μαυρομιχάλη και του Ιωάννη Βλάχου, οι οποίοι προέρχονταν από οικογένειες που αργότερα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική πτέρυγα της εξέγερσης του 1821. Αν και αυτή η εξέγερση κατεστάλη γρήγορα από τον οθωμανικό στρατό υπό τη διοίκηση του Αλγερινού Γαζή Χασάν Πασά, είναι σημαντική καθώς ήταν το πρώτο σημάδι ενός αιματηρού επαναστατικού κινήματος.

 

 

Η Συνθήκη του Küçük Kaynarca (1774), που υπογράφηκε στο τέλος του πολέμου που οδήγησε στη νίκη της Ρωσίας, είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς ξεκίνησε τη διαδικασία ανεξαρτησίας των χριστιανικών μειονοτήτων υπό την οθωμανική κυριαρχία, ιδιαίτερα των Ελλήνων. Ο Oral Sander περιγράφει τη Συνθήκη του Küçük Kaynarca στην ιστορία της οθωμανικής διπλωματίας ως την αρχή της εσωτερικής διαδικασίας αποσύνθεσης και αναφέρει ότι η Ρωσία, που έγινε προστάτης του ορθόδοξου λαού στα οθωμανικά εδάφη, ξεκίνησε τη διαδικασία που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.  

 

Ως αποτέλεσμα, οι δυτικές αξίες του διαφωτισμού που ήρθαν στα οθωμανικά εδάφη υπό την ηγεσία του ελληνικού διαφωτισμού, με το παράδειγμα της Εξέγερσης των Ορλόφ και με τη ρωσική προστασία που παρείχε η Συνθήκη του Küçük Kaynarca, άρχισαν να γίνονται μέρος της κοινωνική ζωή υπό την ηγεσία των Ελλήνων μεταξύ των χριστιανικών κοινωνιών στα Βαλκάνια.

 

 

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ

 

Οι ιδέες του εθνικισμού, που άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 18ου αιώνα και αναδύθηκαν υπό την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης στις αρχές του 19ου αιώνα, προκάλεσαν τη διαίρεση του ελληνικού διαφωτιστικού κινήματος στα δύο. Οι «Συντηρητικές Δυνάμεις», υπό τη θρησκευτική ηγεσία του Πατριαρχείου και την πνευματική ηγεσία του Δημητρίου Καταρτζή, αντιτάχθηκαν σε αρχές όπως ο εθνικισμός και η ελευθερία. Κατέκριναν τις προσπάθειες των Ελλήνων να γίνουν έθνος.

 

Οι «Ρεπουμπλικάνοι», με επικεφαλής τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή, ξεκίνησαν ένα επαναστατικό κίνημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μακροπρόθεσμα υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

 

 

2.1. Συντηρητικές Δυνάμεις

 

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η ελληνική φιλοσοφία του διαφωτισμού χωρίστηκε στα δύο την περίοδο που προηγήθηκε της Ελληνικής Εξέγερσης ήταν η διαφορά ως προς τον αντικληρικαλισμό. Ενώ οι συγγραφείς υπό την επιρροή της Γαλλικής Επανάστασης επέκριναν έντονα την εκκλησία, ορισμένοι συγγραφείς που υπερασπίζονταν τη θρησκευτική ηγεσία του Πατριαρχείου αποκαλούνταν Συντηρητικές Δυνάμεις και θεωρούσαν την Εκκλησία ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ταυτότητας και θεωρούσαν τα αρχαία ελληνικά σύμβολα ως άθρησκα. 

 

  

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των «Συντηρητικών Δυνάμεων», που αποτελείται κυρίως από μέλη του Πατριαρχείου και Φαναριώτες Έλληνες κυρίους, είναι ο Δημήτριος Καταρτζής.

 


2.1.1. Δημήτριος Καταρτζής

 

Ο Δημήτριος Καταρτζής, ο πνευματικός ηγέτης της ομάδας «Συντηρητικές Δυνάμεις» στον ελληνικό διαφωτισμό, βασικά δήλωσε ότι οι Έλληνες ήταν οι συγγενείς της Αρχαίας Ελλάδας και του Βυζαντίου, αλλά δήλωσε ότι οι ιδέες του εθνικισμού που προέκυψαν με τη Γαλλική Επανάσταση ήταν ενάντια στις χριστιανικές αξίες. , και επομένως, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου ο Χριστιανισμός κινδύνευε με εξαφάνιση, οι Έλληνες θα εγκαθίδρυαν μια ανεξάρτητη ανεξαρτησία, προσπάθησε να εξηγήσει ότι ένα κράτος θα ήταν ένα κράτος χωρίς ταυτότητα και ως εκ τούτου αυτό το κράτος ήταν καταδικασμένο να εξαφανιστεί.

 

Ενώ ο Καταρτζής επέκρινε τις εθνικιστικές ιδέες, επέδειξε επίσης μια στάση ενστερνισμού της οθωμανικής διοίκησης. 

 Στα γραπτά του υπερασπίζεται την ιδέα ότι οι Έλληνες δεν αποκλείονταν από την οθωμανική διοίκηση, δηλώνοντας ότι το Πατριαρχείο βρισκόταν σε ελεύθερο περιβάλλον και οι χριστιανικές αξίες συνέχιζαν να ζουν. 

 

 Με βάση αυτό το σημείο, εθνικιστικές ιδέες που καταστρέφουν τις χριστιανικές αξίες καταστρέφουν και το Πατριαρχείο. Κατέληξε ότι θα κατέστρεφε και τον ελληνικό λαό.

 

2.1.2. Ιδέες του Πατριαρχείου

 

Ως φιλόσοφος, ο Καταρτζής εξέφρασε τελικά τις δικές του ιδέες. Ωστόσο, η μεταφορά των θεσμικών ιδεών του Πατριαρχείου επικεφαλής των «Συντηρητικών Δυνάμεων» είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση της αντιπολίτευσης. Κατά την περίοδο που εμφανίστηκαν επαναστατικές ιδέες, οι εθνικιστικές ιδέες στοχοποιήθηκαν ξεκάθαρα στις διακηρύξεις με τίτλο «Δόγμα Πατέρων» και «Χριστιανική Άμυνα» που εξέδωσε το Πατριαρχείο.  

 

Αυτές οι πραγματείες βασικά αναφέρουν ότι η πολιτική τάξη και οι εξελίξεις είναι εντολή του Θεού και ότι οι άνθρωποι πρέπει να υπακούουν στο ιερό Πατριαρχείο. Εξηγείται ότι η ελευθερία είναι ένα ουτοπικό όνειρο και ότι η δημοκρατική διακυβέρνηση θα φέρει αναρχία και δυστυχία, ότι οι νέες ιδέες που προέρχονται από τη Δύση είναι έργο του διαβόλου και ότι πρέπει να παραμείνει κανείς πιστός στην οθωμανική κυριαρχία.

 

2.2. Ρεπουμπλικάνοι

 

Η Γαλλική Επανάσταση το 1789 επηρέασε όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης και αναπόφευκτα επηρέασε και τους Έλληνες, οι οποίοι ήταν Οθωμανοί υπήκοοι. Ο ελληνικός εθνικισμός, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα στη Βιέννη τη δεκαετία του 1790, μετακόμισε αργότερα στο Παρίσι και έγινε η πιο σημαντική διαδικασία στον δρόμο προς την εξέγερση το 1821. Ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής, που αργότερα θα γίνουν οι πνευματικοί ήρωες της ανεξαρτησίας, ήταν οι δύο σημαντικότεροι φιλόσοφοι σε αυτή τη διαδικασία.

 

 


2.2.1. Ρήγας Φεραίος

 

Ο Ρήγας Φεραίος είναι ο σημαντικότερος Ρεπουμπλικανός διανοούμενος επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση. 

 Εξέφρασε το ιδανικό της πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής επανάστασης εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

Έκανε συνταγματικές μελέτες. Βασικά μίλησε για μια τάξη με την οποία όλα τα έθνη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία θα ζούσαν μαζί ισότιμα και περιέγραψε τον Οθωμανό Σουλτάνο ως «τύραννο».  

 

Σε αυτή τη φάση στον Ρήγα Φεραίου δεν έχει ακόμη προκύψει η κατανόηση της ανεξάρτητης Ελλάδας. Υποστήριξε ένα επαναστατικό κίνημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία παρόμοιο με αυτό στη Γαλλία και την ίδρυση ενός πολυεθνικού δημοκρατικού κράτους.

 

Ωστόσο, αυτή η περίοδος έληξε τη δεκαετία του 1790 με το III. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην οθωμανική διπλωματία κατά την περίοδο Σελίμ. Η οθωμανική διπλωματία άρχισε να γίνεται αποτελεσματική μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.  

 

Στην Ευρώπη ελήφθησαν προφυλάξεις έναντι των κινημάτων σκέψης που αναπτύχθηκαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

 Ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών που προστάτευαν τότε τις χριστιανικές μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αυστρία συνέλαβε τον Ρήγα Φεραίο και οκτώ Έλληνες δημοκρατικούς και τους παρέδωσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο Ρήγας Φεραίος εκτελέστηκε.  

Στο εξής, ο Ρήγας Φεραίος θα γινόταν εθνικός ήρωας για τους εθνικιστές Έλληνες την περίοδο που προηγήθηκε της εξέγερσης του 1821.

 


2.2.2. Αδαμάντιος Κοραής

 

Ο Αδαμάντιος Κοραής πήγε παραπέρα τις ρεπουμπλικανικές ιδέες του Ρήγα Φεραίου και δημιούργησε το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ανεξάρτητης Ελλάδας. Την περίοδο που οδήγησε στην Ελληνική Εξέγερση του 1821, ο Κοραής οργάνωσε Έλληνες δημοκρατικούς, ιδιαίτερα στη Γαλλία, και επιτέθηκε σκληρά στην οθωμανική διοίκηση με πραγματείες του όπως η Διακήρυξη της Αδελφότητας και η Ελληνική Νομαρχία και άρχισε να προτείνει την ίδρυση μιας ανεξάρτητης Ελλάδα.

 

Με τον Κοραή υπήρξε μια περίοδος που η ελληνική εθνική συνείδηση ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1810. Οι βασικές έννοιες του εθνικισμού φάνηκαν σε αυτήν την περίοδο, δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί με την Αρχαία Ελλάδα, άρχισε να δίνεται έμφαση στην ιστορική κληρονομιά, επικρίθηκαν το Πατριαρχείο και ο κλήρος, ακόμη και το όνομα του έθνους προβλήθηκε: Ελληνικό Έθνος!

 

3. Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΗΣ ΜΟΡIΑΣ (1821) ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων συζητήσεων στην Ευρώπη και την οθωμανική γεωγραφία, δημιουργήθηκαν όλες οι συνθήκες για να επαναστατήσουν οι Έλληνες προς τα τέλη της δεκαετίας του 1810. Με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην Ιερά Συμμαχία που εμφανίστηκε στην Ευρώπη με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815, η απειλή για τις ευρωπαϊκές μοναρχίες εξαφανίστηκε.  

 

Προκειμένου να εξισορροπηθεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στους Οθωμανούς Ορθοδόξους, η Γαλλία και η Αγγλία άρχισαν να υποστηρίζουν τα αιτήματα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Τελικά, η εξέγερση της Μόρια ξέσπασε στις 25 Μαρτίου 1821, με τις προκλήσεις Ελλήνων πνευματικών ηγετών που βρήκαν πολιτική υποστήριξη και από την Ευρώπη. 

  

Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η εξέλιξη της εξέγερσης και η κατάληξή της σε δύο φάσεις.  

Την περίοδο μεταξύ 1821 και 1824, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέστειλε την εξέγερση αιματηρά, και την περίοδο μεταξύ 1824 και 1829, όταν η εξέγερση απέκτησε διεθνή διάσταση και βιώθηκε η διαδικασία που οδήγησε στην ανεξαρτησία.

 

3.1. Περίοδος μεταξύ 1821-1824

 

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το πρώτο εξεγερτικό κίνημα ξεκίνησε όχι στην Πελοπόννησο αλλά στη Βλαχία και τη Μολδαβία υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.  

 

Αν και αυτή η εξέγερση κατεστάλη σε σύντομο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η Φιλική Εταιρεία στην αρχή της εξέγερσης, ο αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη Δημήτριος Υψηλάντης πήγε στη Μόρια και κάλεσε τους Έλληνες να επαναστατήσουν.  

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της κλήσης, η εξέγερση της Πελοποννήσου, που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξαρτησία της Ελλάδας, ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, με την επιδρομή της οθωμανικής φρουράς στο Ναύπλιο, μια μικρή πόλη κοντά στην Αθήνα.  

 

Οι επαναστάτες, υπό τις διαταγές του στρατιωτικού αρχηγού της εξέγερσης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πόλεις Πάτρα, Ναβαρίνη, Τρίπολη και Μεσαλόγγι.

 

3.1.1. Η στάση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

 

Παραδόξως, η οθωμανική στάση τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης δεν ήταν πολύ σκληρή.  

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η έλλειψη αξιόπιστων ειδήσεων από την περιοχή.  

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπαθούσε να καταστείλει την εξέγερση του Τεπεδελενλή Αλή Πασά στην περιοχή των Ιωαννίνων εκείνη την εποχή.  

Η εξέγερση που ξεκίνησε από τον Tepedelenli Ali Pasha ήταν τόσο σφοδρή που σχεδόν όλα τα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του κυβερνήτη της Mora Hurşit Ahmet Pasha στάλθηκαν στη Yanya για να καταστείλουν την εξέγερση.  

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η πόλη των Ιωαννίνων κάηκε ολοσχερώς στις συγκρούσεις μεταξύ του οθωμανικού στρατού και των στρατιωτών του Τεπεδελένλι Αλή Πασά. Σε αυτό το περιβάλλον, θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσε λιγότερη προσοχή στην εξέγερση στον Μορέα.

 


3.1.2. Τοποθέτηση του Πατριαρχείου

 

Η στάση του Ελληνικού Πατριαρχείου της Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Μόρια ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.  

 

Η τουρκική ιστοριογραφία σχολίασε γενικά ότι το Πατριαρχείο υποστήριξε την εξέγερση και ισχυρίστηκε ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' απαγχονίστηκε επειδή υποστήριξε την εξέγερση.  

 

Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία δεν βασίζεται σε οριστικά στοιχεία. Αντίθετα, υπάρχουν ισχυρότερες πληροφορίες ότι το Πατριαρχείο δεν υποστηρίζει την εξέγερση.  

 

Σύμφωνα με τον Elçin Macar, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' και το Πατριαρχείο εξέδωσαν επιστολή αφορισμού με στόχο τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Ελληνικής Εξέγερσης αμέσως μόλις ξεκίνησε. 

  

Σε αυτόν τον αφορισμό, οι ηγέτες της εξέγερσης, οι αδελφοί Υψηλάντη, χαρακτηρίστηκαν ως αχάριστοι και άπιστοι που αντιτάχθηκαν στο κράτος. Εφόσον η Οθωμανική Αυτοκρατορία θεωρούνταν εντολή του Θεού, αναφέρθηκε ότι όσοι συμμετείχαν στην εξέγερση θα ήταν αντίθετοι με τον Θεό.

 

Υπεγράφη συνοδικώς επάνωθεν του ιερού θυσιαστηρίου παρά της ημών μετριότητος και της μακαριότητός του και πάντων των συναδέλφων αγίων αρχιερέων.

Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποφαίνεται.

Ο Ιεροσολύμων Πολύκαρπος συναποφαίνεται.
Ο Καισαρίας Ιωαννίκιος.
Ο Νικομηδείας Αθανάσιος.
Ο Δέρκων Γρηγόριος.
Ο Αδριανουπόλεως Δωρόθεος.
Ο Βιζύης Ιερεμίας.
Ο Σίφνου Καλλίνικος.
Ο Ηρακλείας Μελέτιος.
Ο Νικαίας Μακάριος.
Ο Θεσσαλονίκης Ιωσήφ.
Ο Βερροίας Ζαχαρίας.
Ο Διδυμοτοίχου Καλλίνικος.
Ο Βάρνης Φιλόθεος.
Ο Ρέοντος Διονύσιος.
Ο Κυζίκου Κωνστάντιος.
Ο Χαλκηδόνας Γρηγόριος.
Ο Τουρνόβου Ιωαννίκιος.
Ο Πισειδίας Αθανάσιος.
Ο Δρύστας Ανθιμος.
Ο Σωζοπόλεως Παίσιος.
Ο Φαναρίου και Φερσάλων Δαμασκηνός.
Ο Ναυπάκτου και Άρτης Άνθιμος.

Το Πατριαρχείο δεν είναι μόνο το Πατριαρχείο των Ελλήνων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήταν ένα Πατριαρχείο στο οποίο συνδέονταν όλοι οι Σέρβοι, Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι και Αλβανοί Ορθόδοξοι Οθωμανοί υπήκοοι, είναι σαφές ότι τα εθνικιστικά κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας στόχευαν όχι μόνο την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και το Πατριαρχείο. Στην περίπτωση αυτή, ο ισχυρισμός ότι το Πατριαρχείο υποστήριξε την εξέγερση στην Πελοπόννησο καθίσταται αβάσιμος.

 

 


3.1.3. Ρόλος Μαυροκορδάτου

 

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, γνωστός Οθωμανός γραφειοκράτης και προερχόμενος από Φαναριώτικη ελληνική οικογένεια, ήρθε στον Μορέα μόλις ξεκίνησε η εξέγερση και ανέλαβε την πολιτική ηγεσία της εξέγερσης. Με την επιτυχία των πρώτων επαναστατικών κινημάτων, συγκλήθηκε βουλή στην Επίδαυρο τον Δεκέμβριο του 1821, με πρωτοβουλίες του Κολοκοτρώνη, και ιδρύθηκε κυβέρνηση υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στο Μεσαλόγγι τον Ιανουάριο του 1822 και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Ελλάδας. 13 Ιανουαρίου 1822. Ωστόσο, αυτή η ανεξαρτησία δεν θα αναγνωριστεί ακόμη από τα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Ο αφορισμός του Πατριαρχείου που εκδόθηκε στα τέλη του 1821, αφορίζοντας τους ηγέτες της εξέγερσης και κηρύσσοντας όσους συμμετείχαν στην εξέγερση ως άπιστους, ήταν αποτελεσματικός.  

 

Παρατηρήθηκε ότι η συμμετοχή στην εξέγερση μειώθηκε το 1822.  

 

Στα τέλη του 1823 άρχισε εμφύλια σύγκρουση μεταξύ των επαναστατών.  

 

Ο Κολοκοτρώνης αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση που ίδρυσε ο Μαυροκορδάτος και ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ του Μαυροκορδάτου και των υποστηρικτών του Κολοκοτρώνη.  

 

Το 1824, η ενότητα αποκαταστάθηκε και η εξέγερση εντάθηκε ξανά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διάσημες προσωπικότητες, ιδιαίτερα ο Λόρδος Βύρων, ήρθαν προσωπικά στην Ελλάδα και υποστήριξαν την εξέγερση.  

 

Διάσημοι ζωγράφοι όπως ο Ντελακρουά δημιούργησαν την κοινή γνώμη στην Ευρώπη ζωγραφίζοντας πίνακες για την Εξέγερση της Πελοποννήσου, που επέτρεψε στην Ευρώπη να παράσχει όπλα και χρήματα στην ελληνική εξέγερση και οι αιματηρές συγκρούσεις εντάθηκαν το 1824.  

 

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, η εξέγερση υποστηρίχθηκε με λογοτεχνικά κείμενα στην Ευρώπη και το αντιτουρκικό αίσθημα εκφράστηκε με την έκφραση προκαταλήψεων και ιδεών του παρελθόντος για τους Τούρκους, καθώς και λογοτεχνικές περιγραφές για τους Έλληνες. Παρ' όλες αυτές τις προπαγανδιστικές προσπάθειες υπέρ της εξέγερσης, τα ευρωπαϊκά κράτη, που δεν παρενέβησαν αμέσως στην εξέγερση, αποφάσισαν να παρέμβουν στην εξέγερση ως αποτέλεσμα αυτής της κοινής γνώμης και άρχισαν να παρέχουν οπλική βοήθεια στους επαναστάτες.

 

 


3.1.4. Βοήθεια του Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασά

 

Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπόρεσε να καταστείλει την εξέγερση, ζήτησε βοήθεια από τον Αιγύπτιο Κυβερνήτη Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασά.  

Η στρατιωτική αποστολή του Ιμπραήμ Πασά, γιου του Αιγύπτιου Χεντίβ Μεχμέτ Αλή Πασά, αποτελεί το πιο δραματικό μέρος της Ελληνικής Επανάστασης. Σύμφωνα με γνωστές πληροφορίες, η ελληνική εξέγερση κατά των Οθωμανών παραλίγο να τελειώσει υπέρ της Υψηλής Πύλης. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πηγών αποκαλύπτει ότι ο İbrahim Pasha II. Δίνει ένα πολύ διαφορετικό συμπέρασμα ότι προετοιμαζόταν για πόλεμο εναντίον του Μαχμούτ και προσπάθησε να βρει συμμάχους για αυτό το σκοπό. Επομένως η εκστρατεία του κατά της Ελλάδας ήταν μια πραγματική κωμωδία.

https://nehrreview.com/

 

Ο γιος του Μεχμέτ Αλή Πασά, Ιμπραήμ Πασάς, διορίστηκε Κυβερνήτης του Μοριά και ήρθε στον Μορέα με τον στόλο του στα τέλη του 1824. Ο Ιμπραήμ Πασάς αποβιβάστηκε στην Κορώνη και κατέλαβε τη Ναβαρίνη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξουδετέρωσε τους αντάρτες στα νότια της Μόρια. 

 

 Κατέλαβε την Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, και πέτυχε να ελέγξει την Ελληνική Εξέγερση κυριαρχώντας σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Πελοποννήσου εκτός από το Ναύπλιο. Με την εξέγερση υπό έλεγχο, ο Ιμπραήμ Πασάς άρχισε να κυβερνά τη Μόρια ως κυβερνήτης από το 1824.

 

 

3.2. Περίοδος μεταξύ 1824 – 1829

 

Με τον Ιμπραήμ Πασά να γίνει Κυβερνήτης του Μοριά το 1824 και να πάρει την εξέγερση σχετικά υπό έλεγχο, οι συγκρούσεις μειώθηκαν αλλά δεν έληξαν εντελώς. Τα επαναστατικά κινήματα συνεχίστηκαν κατά διαστήματα μέχρι το 1827. Ο Ιμπραήμ Πασάς κατέστειλε αυτές τις κινήσεις με σκληρά μέτρα. Αυτή ήταν μια περίοδος που η Ελληνική Εξέγερση μεταφέρθηκε στη διεθνή σκηνή.  

Όταν η προπαγάνδα ότι ο Ιμπραήμ Πασάς έσφαξε τους Έλληνες του Μορέα βρήκε υποστήριξη στην Ευρώπη, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία άρχισαν να παρεμβαίνουν άμεσα στην εξέγερση της Πελοποννήσου.

 


3.2.1. Η εξέγερση γίνεται διεθνές πρόβλημα

 

Το 1827 συνήλθε στην Τροιζήνα η δεύτερη Ελληνική Συνέλευση. Πρόεδρος αυτής της Συνέλευσης ήταν το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, διάσημος διπλωμάτης σε όλη την Ευρώπη και που θα γινόταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1831, εξελέγη. Χάρη στο επιτυχημένο έργο αυτής της συνέλευσης και τις προσωπικές προσπάθειες του Καποδίστρια, ο ελληνικός αγώνας για ανεξαρτησία μεταφέρθηκε στη διεθνή διπλωματική αρένα.

 

 

Με τις πρωτοβουλίες του Καποδίστρια, η Αγγλία και η Ρωσία, που υποστήριζαν ότι ο Ιμπραήμ Πασάς καταπίεζε τους Έλληνες την περίοδο αυτή, έφτασαν στην Αγία Πετρούπολη στις 4 Απριλίου 1827. Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγίας Πετρούπολης συμφώνησαν να παραχωρήσουν αυτονομία στην Ελλάδα και άρχισαν να διαμορφώνουν το μέλλον της Ελλάδας.

 

 


3.2.2. Το περιστατικό του Ναυαρίνου (1827) και η απώλεια του ελέγχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο

 

Με τη συμμετοχή της Γαλλίας στη συμμαχία που επιτεύχθηκε στην Αγία Πετρούπολη, υπογράφηκε η Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας στις 6 Ιουλίου 1827 και αποφασίστηκε να δοθεί ανεξαρτησία στην Ελλάδα.  

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέρριψε τη Συμφωνία του Λονδίνου με την αιτιολογία ότι παρενέβη στις εσωτερικές της υποθέσεις. 

 

 Στη συνέχεια, το βρετανικό, το γαλλικό και το ρωσικό ναυτικό κινήθηκαν προς τη Μεσόγειο και περικύκλωσαν τη χερσόνησο της Πελοποννήσου και τον Οθωμανικό στόλο στο Ναυαρίνo και στις 20 Οκτωβρίου 1827 επιτέθηκαν στον οθωμανικό στόλο στη Ναβαρίνη και έκαψαν ολόκληρο τον στόλο. Αυτό το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως Περιστατικό Ναβαρίνου.

 

Μετά από αυτό το περιστατικό σημειώθηκαν και πάλι βίαιες συγκρούσεις στη Μόρια. Η Αγγλία και η Γαλλία άσκησαν πίεση στον Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασά. 

  

Ο Ιμπραήμ Πασάς απέσυρε εντελώς τα στρατεύματά του από την Πελοπόννησο τον Αύγουστο του 1828 και η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε τον έλεγχο της Πελοποννήσου.

 

 

Τι απέγινε ο πανίσχυρος Ιμπραήμ Πασάς μετά την Επανάσταση του 1821 

 

 


 

 

3.3. Συνθήκη Αδριανούπολης (1829) και Ελληνική Ανεξαρτησία

 

Αν και το ναυτικό στο Ναβαρίνο κάηκε από το κοινό ναυτικό της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είδε τη Ρωσία ως την κύρια υπεύθυνη για το περιστατικό και κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

 


3.3.1. 1828-1829 Οθωμανορωσικός πόλεμος

 

Ο Οθωμανορωσικός πόλεμος 1828-1829 ήταν ένας πόλεμος στον οποίο σημειώθηκαν πολύ σοβαρές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Στο τέλος του πολέμου, η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή του Δούναβη και ορισμένες περιοχές κατά μήκος των οθωμανικών συνόρων του Καυκάσου. Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των οικονομικών της ως αποτέλεσμα του πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους που επιβλήθηκαν από τη Συνθήκη της Αδριανούπολης το 1829.

 

 

3.3.2. Ανεξαρτησία της Ελλάδας

 

Στο άρθρο 10 της Συνθήκης της Αδριανούπολης, που υπογράφηκε το 1829 με το τέλος του Οθωμανορωσικού πολέμου, αποφασίστηκε να δοθεί αυτονομία στην Ελλάδα.  

 

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος με την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας. 

 

 Στο σημείο αυτό γίνεται ένα γενικό λάθος και ως ημερομηνία ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία δίνεται το 1829.  

 

Ωστόσο, η Ελλάδα απέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 1830. 

 

 Με τη συνθήκη αυτή αποφασίστηκε η ίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στην Ελλάδα. Τα ευρωπαϊκά κράτη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

 

Η ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

 

Ομοίως, για πρώτη φορά, ένα έθνος που ήταν Οθωμανός υπήκοος μπόρεσε να αποκτήσει ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς. 

  

Αυτό θα έκανε άλλα έθνη να εξεγερθούν τον 19ο αιώνα.  

 

Ταυτόχρονα, άνοιξε το δρόμο στις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να αναμειχθούν πιο εύκολα στις εσωτερικές υποθέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

 


Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το 1830, η Γαλλία εισέβαλε στην Αλγερία, που ήταν οθωμανικό έδαφος από το 1529, και μετά από λίγο θα την αποκόψει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και θα αποδυνάμωσε περαιτέρω την οθωμανική δύναμη στη Μεσόγειο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Η ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν μια εξέλιξη που συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και δεν υπάρχει εθνικιστική συνείδηση, υπάρχει ένα κίνημα ανεξαρτησίας του οποίου το φιλοσοφικό υπόβαθρο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και μετατράπηκε σε δράση μέσα από το φίλτρο του ελληνικού διαφωτισμού τον 18ο αιώνα.

 

Ας σημειωθεί ότι, αναμφίβολα, οι ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις είχαν αντίκτυπο στην ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ωστόσο, αυτός ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος μέχρι την έναρξη της εξέγερσης.  

 

Η διαδικασία που οδήγησε τους Οθωμανούς Έλληνες στην εξέγερση αναπτύχθηκε υπό την επίδραση της εσωτερικής δυναμικής της ίδιας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

 

Μάλιστα, το ελληνικό έθνος γνώρισε μέσα του φιλοσοφικές διαφωνίες.  

Ενώ ορισμένοι Έλληνες διανοούμενοι μιλούν για ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα εντός του οθωμανικού συστήματος

για παράδειγμα, ο Ρήγας Φεραίος δεν αναφέρει την ανεξαρτησία στα γραπτά του, μιλά μάλλον για ένα επαναστατικό κίνημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την αρχή της αδελφοσύνης που έφερε η Γαλλική Επανάσταση. Ενώ μερικοί διανοούμενοι επικρίνουν έντονα τις εθνικιστικές ιδέες και προστατεύουν τους Οθωμανούς υπηκόους.Υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε ως τέτοιοι.

 

Οι ρεπουμπλικανικές ιδέες άρχισαν να αποκτούν υποστηρικτές σε μεταγενέστερη περίοδο, μετά το 1810, και με το έργο οργανωτικών διανοουμένων όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, οι ιδέες υπέρ της ανεξαρτησίας άρχισαν να έρχονται στο προσκήνιο στη διαδικασία που οδήγησε στην εξέγερση.

 

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η διεθνής συγκυρία δεν ήταν σε θέση να στηρίξει την Ελληνική Εξέγερση. Με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815, οι μοναρχίες του status quo απέκτησαν εξουσία στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα η Αψβουργική Αυστρία και η Αγγλία προσπάθησαν να συντρίψουν τις αντιμοναρχικές ιδέες που προσπάθησε να διαδώσει η ηττημένη Ναπολεόντεια Γαλλία.  

 

Επομένως, δεν είναι σωστό να πούμε ότι το ελληνικό κίνημα ανεξαρτησίας, επηρεασμένο από τη Γαλλική Επανάσταση, έγινε αμέσως αποδεκτό από τις ευρωπαϊκές μοναρχίες. Ωστόσο, αυτό που άλλαξε την πορεία ήταν η συμμετοχή της Γαλλίας στην «Ιερά Συμμαχία» εκείνη την εποχή. Είναι η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  

Για το λόγο αυτό, η Αγγλία και η Γαλλία άρχισαν να υποστηρίζουν την εξέγερση που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

 

 

Παρόλα αυτά, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη στην εξάλειψη της εξέγερσης που διήρκεσε τόσο πολύ και έλαβε χώρα σε μια πολύ δύσκολη γεωγραφία.  

 


Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου, η περίοδος είναι III. Ξεκίνησε επί Σελίμ Β' και Β'.  

 

Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μαχμούντ.  

 

Ήταν μια επώδυνη περίοδος κατά την οποία έγιναν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο στρατό και τη γραφειοκρατία. Ένα κράτος που προσπάθησε να καταστείλει δύο εξεγέρσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέγερσης του Tepedelenli Αλή Πασά, θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένο και επιτυχημένο με τους δικούς του όρους. Ως αποτέλεσμα, και οι δύο εξεγέρσεις κατεστάλησαν.  

 


Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να αποτραπεί η διεθνοποίηση της εξέγερσης της Μόρια και δεν μπορούσε να αναμένεται από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην επέμβουν. Ωστόσο, δεν υπήρχε περίπτωση ένα κράτος που πολέμησε με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι το ναυτικό του καταστράφηκε ολοσχερώς στο Ναβαρίνο, και δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι ηττήθηκε σε αυτόν τον πόλεμο, να βγει αλώβητο από την αιματηρή εξέγερση και την πολεμική διαδικασία. που κράτησε πάνω από δέκα χρόνια.  

 

Στην πραγματικότητα, η ανεξαρτησία της Ελλάδας ως αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων ήταν ένα αναπόφευκτο τέλος που έλαβε χώρα σε ένα περιβάλλον όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε πολύ αίμα. Επομένως, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι απαραίτητο να μην δούμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε ανήμπορη κατάσταση και να καταλάβουμε ότι δεν παραδόθηκε εύκολα. Αυτή η διαδικασία, που τότε ήταν αδύνατο να κατανοηθεί, λειτούργησε όπως θα έπρεπε σε έναν αιώνα που γεννήθηκε η εθνικοποίηση και η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της.

 

 

 

 

Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

 

 

 


 

 

Εγώ είμαι ρωμιός 

 


 

 

Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες! 

 


 

 

 

 

 

 

https://www.batitrakya.org/ 

 

 


 

 


 

theologos vasiliadis