Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Updated on: 4/19/2025
Ειστε Αβαρικης Καταγωγης: 11/28/23

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

ΑΠΟΔΗΜΗ ΡΩΜΙΟΓΕΝΕΙΑ

ΑΠΟΔΗΜΗ ΡΩΜΙΟΓΕΝΕΙΑ





Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

Η Ρωμιοσύνη της Διασποράς επιδεικνύει περήφανη
τους μύθους, τις εμμονές και τα... καραγκιοζιλίκια της
παρελαύνοντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης



Ρωμιοί φύγανε και ρωμιοί παραμείνανε (με μοναδική ίσως εξαίρεση, το ότι δέν είναι τόσο επιρρεπείς στη διαφθορά, αφού ζούν σε χώρες, όπου υπάρχει μια συλλογική κουλτούρα υπευθυνότητας, αξιοκρατίας κ.λπ.). Κατά τα άλλα, οι ρωμιοί τής διασποράς εξακολουθούν να κουβαλούν όλους τούς παραπλανη- τικούς μύθους, τις ανούσιες φοβικές εμμονές και τα ολέθρια συμπλέγματα τής (β)ρωμιοσύνης.

Για τού λόγου το αληθές, δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από τις -καρνα- βαλικού τύπου- εκδηλώσεις για τον εορτασμό τής 25ης Μαρτίου στους δρό- μους τής Νέας Υόρκης.



 
Hellenic Orthodox, γιατί, ως γνωστόν, οι αρχαίοι έλληνες ήταν... ορθόδοξοι!



 
Ευτραφής ρωμιός με την παραδοσιακή -αλβανική-
φουστανέλα και τον St. George σε πρώτο πλάνο.



 
 
Διάλειμμα από τις παιδεραστίες.
(Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»:
"Δι' ευχών των αγίων... βιαστών ημών").
 


 
 
Μάς πνίγουν τα λίπη τής Ρωμιοσύνης
με ενδρομίδες και πλαστική περικεφαλαία.
 


 
Ρωμέικη σχιζοφρένεια: Από μικροί εκπαιδεύονται στην υπερηφάνεια, αλλά και στην... επαιτεία.



 
 
The Greek American High School
με τον παπά σε πρώτο ρόλο.
 


 
 
Nαΐδριο πάνω σε άρμα.
 


 
 
St. John the Theologian.
 


 
 
Holy Cross Greek Orthodox Church.
 


 
 
The Archangel Michael.
 


 
 
Μονή Οcίαc Ειρήνηc Χρυcοβαλάντου.
 


 
Holy Trinity.
 


 
St. Paraskevi.
 


 
St. Sophia.
 


 
Πέντε εκκλησίες. (Holy Flush).
 


 
Άρμα και για τον Μπιθεκούρα.
 
 



 
 



 
 
 


 
Απόδημη Γαβρογένεια.


 

Το άρμα με τη Bασίλισσα τής Ανεξαρτησίας  θυμίζει τα άρματα με τις βασίλισσες στα καρναβάλια.


Από κάτι τέτοια θα βγήκε το... «Greek Love».




Σημείωση:

Τις φωτογραφίες, που έχουν

κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο,

τις αναδημοσιεύουμε από το makeleio.gr.

 

 

 

 

https://www.freeinquiry.gr/ 

 


 

 

 

 

 

 ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!

 


 

ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!




 

 

 

 

 

 

Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

 

 

 


 

 

Εγώ είμαι ρωμιός 

 


 

 

Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες! 

 


 

 

 

 

 

GEORGE SOROS : ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ












 

 


 

 

Αλβανίδα ιστορικός: Οι Έλληνες είναι Αλβανοί 

 

 

 

 

Αλβανική προπαγάνδα στα σχολεία 

 

 

 

 

 

Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα έθνος Αλβανων απο τον Καυκασο - life 

 

 

 

Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.

Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.

 

 

 Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα αρχαίο έθνος με μεγάλη ιστορία

 Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα αρχαίο έθνος με μεγάλη ιστορία

Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.

Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.

«Στο αλβανικό κράτος του Καυκάσου υπήρχαν 26 φυλές. Οι Ούντις ήταν μία απο τις πιο ισχυρές. Ξεχώριζαν για την πίστη τους, τη Βίβλο, τη γλώσσα τους και τα γραπτά τους κείμενα»
υποστηρίζει μιλώντας στο euponews, o Όλεγκ Ντανακίρι, διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου των Ούντις.

Ο Χριστιανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία της Αλβανίας του Καυκάσου. Οι Ούντοι της Νίτζ διατήρησαν την πίστη τους, ακόμα και στη σοβιετική εποχή, όταν δεν υπήρχε χώρος προσευχής. Μία αρχαία εκκλησία αναστηλώθηκε το 2007. Ο ιερέας που θα λειτουργεί εδώ, αυτή την περίοδο σπουδάζει σε θεολογική σχολή στο εξωτερικό.

«Οι Ούντις είναι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι. Η γλώσσα τους είναι μια σπάνιας ομάδας γλωσσών του Καυκάσου. Ανήκουμε στην χριστιανική εκκλησία της Ανατολής. Τώρα στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία της αλβανικής εκκλησίας στο Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Ρόμπετρτ Μομπίλι, επικεφαλής του χριστιανικού κέντρου της πόλης.

Τα χριστιανικά σύμβολα πάντα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας των Ούντις. Τα κοστούμια των μουσικών παραμένουν ίδια εδώ και αιώνες, και έτσι διηγούνται την ιστορία μιας πίστης.

«Εδώ μπορείτε να δείτε έναν αρχαίο σταυρό της Αλβανίας του Καυκάσου. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένας ήλιος με οκτώ βέλη. Συμβολίζει το προσκύνημα στο Ισραήλ. Όποιος φοράει αυτό τον σταυρό, σημαίνει πως βαφτίστηκε εκεί» υποστηρίζει ο μουσικός, Κάρλεν Σχιρβάνι

Οι Ούντις ξεκινούν να μαγειρεύουν, μόνο όταν η ζύμη έχει την ευλογία του θεού. Η τσουκνίδα είναι το κύριο συστατικό του Αφάρ. Αυτό το άγριο φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και στην αρχαιότητα αποτελούσε πηγή δύναμης για τους φτωχούς

Σύντομα η κοινότητα του Νίτζ θα εκδώσει βιβλίο με 100 σπάνιες συνταγές των Ούντις.

«Έμαθα να το μαγειρεύω από τη μητέρα μου. Εκείνη είχε διδαχθεί από τη γιαγιά μου. Τώρα εγώ μαθαίνω την κόρη μου να μαγειρεύει. Το Αφάρ είναι δύσκολο φαγητό, δεν είναι εύκολο να γίνει. Αυτό το πιάτο θα υπάρχει όσο εμείς, οι Ούντις βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Θα είναι πάντα ένα μέρος της ζωής μας» λέει η Ρίτα Ντανακίρι.

Οι Ούντις μιλούν την γλώσσα των Αζέρων, όμως κυρίως χρησιμοποιούν την δική τους, γλώσσα. Το αρχαίο αλφάβητο έχει αντικατασταθεί από λατινικά γράμματα, που είναι πιο εύκολα για τα μικρά παιδιά.

Νέα σχολικά βιβλία δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Η δημιουργός τους και δάσκαλος , Βενέρα Αντόνοβα, ετοιμάζει τα ηλεκτρονικά λεξικά από Ούντι στα αγγλικά και από Ούντι σε Αζέρικα.

Ο Γκριγκόρι άρχισε να γράφει ποιήματα στην γλώσσα των Ούντις, όταν ήταν μικρό αγόρι.
Υποστηρίζει πως αυτή είναι η γλώσσα του Θεού.

Το βράδυ που συνάντησε την δημοσιογράφο του euronews, δούλευε ένα ποίημα που πρόσφερε ως δώρο γενεθλίων στη μητέρα του.

«Η μητρική μου γλώσσα είναι η μούσα μου. Οι ήχοι της είναι τόσο τέλειοι. Μου επιτρέπει να μεταφράζω την ομορφιά του κόσμου σε λέξεις» υποστηρίζει ο ποιητής Γκριγκόρι Μεσάρι.

Όταν φτάσαμε στο Νίτζ, το χωριό ετοιμαζόταν για μια μεγάλη γιορτή. Δύο νέοι άνθρωποι παντρεύονται, όμως οι παραδόσεις τηρούνται. Γι’ αυτό και νεαρά κορίτσια βοηθούν τη νύφη να ετοιμαστεί.

Το ψωμί κόβεται πάνω από το κεφάλι της. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και μπρος, εκείνη είναι υπεύθυνη για την οικογενειακή εστία.

Την ίδια ώρα, ο γαμπρός ξυρίζεται. Οι επισκέπτες δίνουν χρήματα για τον επαγγελματία κουρέα. Η αποστολή του είναι πολύ σημαντική.

«Όταν ένα παιδί γεννιέται είναι μωρό, μετά γίνεται παιδί και μετά έφηβος. Όμως για να γίνει άνδρας πρέπει να παντρευτεί. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.
Αυτό το ξύρισμα συμβολίζει το μεγάλο βήμα προς την ενήλικη ζωή. Δείχνει ότι γίνεται άνδρας» υποστηρίζει ο Αλεξάντρ Κανκάλοβ.

Το τελετουργικό του γάμου, έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι άνδρες έφευγαν για κυνήγι, ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Κάποιος πυροβολεί ένα στόχο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα κρεμμύδι που κρέμεται από το δέντρο.

Αυτός που θα πετύχει τον στόχο έχει την τιμή να παραδώσει το όπλο στο γαμπρό.

«Από το Νίτζ φεύγουμε για τα Γκομπουστάν, γνωστά και ως «φλεγόμενα βουνά».Έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τα περίφημα ηφαίστεια λάσπης. Θα γνωρίσουμε την μαγική τους δύναμη στο επόμενο επεισόδιο του προγράμματος «Η ζωή των Αζέρων» μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews, Γκαλίνα Πολόνσκαγια.

 

 

 

 

 

 


theologos vasiliadis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ





Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]


  Ρωμιοί φύγανε και Ρωμιοί παραμείνανε (με μοναδική ίσως εξαίρεση, το ότι δεν είναι επιρρεπείς στη διαφθορά, αφού ζούν σε χώρες, όπου υπάρχει μια συλλογική κουλτούρα υπευθυνότητας, αξιοκρατίας κ.λπ.). Κατά τα άλλα εξακολουθούν να κουβαλούν όλους τούς παραπλανητικούς μύθους, τις ανούσιες φοβικές εμμονές και τα ολέθρια συμπλέγματα τής (β)ρωμηοσύνης. Να γιατί:

 

    

Διαβάζουμε στο από 17 Μαΐου 2010 Δελτίο Τύπου (Νο 24) τού ΣΑΕ Καναδά: «Την Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 ολοκληρώθηκε μία σειρά επαφών και συναντήσεων τής ηγεσίας τής οργανωμένης Ελληνικής ομογένειας τού Καναδά με μέλη τού Καναδικού Υπουργικού Συμβουλίου, τής Βουλής, τής Γερουσίας και τής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. 

 

Μόνο ως ιστορική θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την 13η Μάιου “Ημέρα Ελληνικής Φιλίας”,  όπου για πρώτη φορά οι ηγέτες των μεγάλων ομογενειακών οργανισμών μέσα σε πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και φιλίας μετέβηκαν στην πρωτεύουσα για συνομιλίες με την Καναδική Κυβέρνηση. 

 

   

  »Οι ομογενειακοί  οργανισμοί, που εκπροσωπήθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις, ήταν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) περιφέρειας Καναδά, το ελληνοκαναδικό Κογκρέσο,  η συντονιστική επιτροπή κυπριακού αγώνα (ΠΣΕΚΑ) τού Καναδά και η ελληνοαμερικανική εκπαιδευτική προοδευτική οργάνωση (ΑΧΕΠΑ) τού Καναδά.» Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό τού Καναδά, υπουργούς, γερουσιαστές, βουλευτές κι επιτελείς τού καναδικού υπουργείου εξωτερικών.

 


  Τα θέματα που συζητήθηκαν σε όλες τις διαδοχικές συναντήσεις ήταν:

 

    1. Το Κυπριακό με έμφαση στις καταστροφές των χριστιανικών μνημείων, εικόνων και ναών.

 

     2. Η ονομασία τής Π.Γ.Δ.Μ..

 

   3. Η παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χριστιανών στην Τουρκία και ειδικότερα στο οικουμενικό πατριαρχείο, όπου «ο προκαθήμενος τής ορθοδοξίας και αναμφισβήτητος πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ορθοδόξων δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης...». Τα αιτήματα τής αντιπροσωπείας ήταν να σταθεί αρωγός η καναδική κυβέρνηση στην προσπάθεια  για τη δέουσα διεθνή αναγνώριση τής οικουμενικότητας τού πατριαρχείου και η επαναλειτουργία τής θεολογικής σχολής τής Χάλκης.

 

    4. Η αναγνώριση τής γενοκτονίας των Ποντίων από το Καναδικό Κοινοβούλιο, ως ένδειξη αναγνώρισης τής μνήμης των αθώων, που εξοντώθηκαν «λόγω τής θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής τους». 

 

 

  Πρόκειται γιά τα ίδια θέματα, που απασχολούν τους Pωμιούς τις τελευταίες δεκαετίες. Η παράνοια τής Ρωμιοσύνης σε όλο της το μεγαλείο! Τριάντα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αντί η Ελλάδα να είναι πρότυπο ανάπτυξης και μεγάλη δύναμη στα Βαλκάνια με τέτοιες αντιλήψεις των κατοίκων της κατάφερε και χρεωκόπησε.

 

   

  Αντί να στρέψουν την προσοχή τους στο -μέσω Δ.Ν.Τ.- ξεπούλημα, όχι τής «πατρίδας» τους (αυτής, που τούς εξόρισε ως ανεπιθύμητους), αλλά των συγγενών τους, οι οποίοι είχαν την ατυχία να εγκλωβιστούν σε αυτή, αναλίσκονται σε ανύπαρκτα (και καταφανώς γελοία) «εθνικά» ζητήματα. Ζητήματα από αυτά, με τα οποία οι διεφθαρμένοι νεοέλληνες πολιτικάντηδες και το χριστιανορθόδοξο ιερατείο αποκοιμίζουν (δια τού εθνικιστικού φανατισμού) τα εν Ελλάδι ποίμνιά τους.

   

  Κοιμούνται με τα τσαρούχια (τα οποία κατά βάθος ποτέ δεν έβγαλαν) οι «ομογενείς», αφού οι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι στο ελληνόφωνο προτεκτοράτο «συγγενείς» τους πολύ σύντομα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες τής υπαγωγής τής «πατρίδας» στη μαφιόζικη δικαιοδοσία τού Διεθνούς Νομισματικού «Προστάτη».

     

  Φαίνεται, ότι οι «εθνικές» παρωπίδες και αγκυλώσεις των «ομογενών» είναι τέτοιες, που δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι στην «πατρίδα» έρχεται εκχώρηση (ακόμα περισσότερου) δημόσιου πλούτου,  (ακόμα περισσότερη) εργασιακή απαξίωση και ανεργία, καταρράκωση τού (ήδη αστείου σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.) βιοτικού επιπέδου,  πείνα, αρρώστειες, ενδοκοινωνικός πόλεμος (αν και αυτό δεν είναι απαραιτήτως κάτι αρνητικό) και όλα όσα οι διεθνείς έρευνες και στατιστικές συσχετίζουν με την ολέθρια δράση τού Δ.Ν.Τ..

 

  Θα ήταν απείρως πιο «εθνωφελές» (ακόμα και με τα ίδια τα δικά τους κριτήρια) αν οι «ομογενείς»  ασκούσαν  την επιρροή τους -όχι για αστεία ζητήματα προς άσχετους διεθνείς «φορείς» και «προσωπικότητες», αλλά- για ουσιαστικούς λόγους και  προς την ίδια την δωσίλογη κυβέρνηση τής «πατρίδας» τους, ώστε  να την πιέσουν να κάνει τα επιστημονικώς αυτονόητα: κήρυξη πτώχευσης, στάση πληρωμών, έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

 

  Δεν ενημερώνονται οι «ομογενείς» από τους οικονομολόγους τών χωρών, στις οποίες ζουν (οι οποίοι γελούν με τα αλά Δ.Ν.Τ. παραμύθια, που η δωσίλογη κυβέρνηση τού ελληνόφωνου προτεκτοράτου σερβίρει στον ρωμηολαό); Δεν βλέπουν οι «ομογενείς», ότι οι οικονομολόγοι όλου του πλανήτη εξ΄ αρχής προέκριναν σαν την μόνη συμφέρουσα (από «εθνικής» πλευράς) μέθοδο για την αντιμετώπιση τής ελληνικής χρεωκοπίας, την έξοδο από την ευρωζώνη; 

 

Κι ότι οι μόνοι «οικονομολόγοι» διεθνώς, που επιμένουν στην ολέθρια παραμονή τής χώρας στο ευρώ, είναι κάτι θλιβερά και παντελώς αναξιόπιστα φερέφωνα, σαν τους νεοέλληνες πολιτικάντηδες και δημοσιογραφίσκους και τους πάτρωνές τους (βλ. Δ.Ν.Τ.);

 

  Θα μπορούσαν οι «ομογενείς» -αν είχαν καταφέρει βέβαια να απεμπλακούν από τις αγκυλώσεις τής Ρωμιοσύνης, αντί για την προβολή καταγέλαστων αιτημάτων, που κανείς ξένος τόσα χρόνια δεν τα παίρνει στα σοβαρά- με όλα τα μέσα, τα οποία διαθέτουν στις χώρες που ζούν, να προβούν π.χ. σε μια -αδέσμευτη από την νεοελληνική κυβερνητική προπαγάνδα- ενημέρωση συνεισφέροντας έτσι στην αφύπνιση των παντελώς χειραγωγούμενων «ομοεθνών» τους κορόιδων.

 

  Αλλά, τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις! Νάτη πετιέται (και στο εξωτερικό) κι αντριεύει και θεριεύει...

 

 

 

 

https://www.freeinquiry.gr/ 

 

 

 



 

 ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!

 


 

ΡΩΜΙΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕ!!




 

 

 

 

 

 

Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

 

 

 


 

 

Εγώ είμαι ρωμιός 

 


 

 

Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες! 

 


 

 

 

 

 

GEORGE SOROS : ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ












 

 


 

 

Αλβανίδα ιστορικός: Οι Έλληνες είναι Αλβανοί 

 

 

 

 

Αλβανική προπαγάνδα στα σχολεία 

 

 

 

 

 

Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα έθνος Αλβανων απο τον Καυκασο - life 

 

 

 

Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.

Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.

 

 

 Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα αρχαίο έθνος με μεγάλη ιστορία

 Γνωρίστε τους Ούντις - Ένα αρχαίο έθνος με μεγάλη ιστορία

Το χωριό Νιτζ στο Αζερμπαϊτζάν, κατοικείται από τους απογόνους των Αλβανών του Καυκάσου. Οι Ούντις είναι ένα αρχαίο έθνος, με μεγάλη και πλούσια ιστορία.

Σήμερα υπάρχουν μερικές χιλιάδες Ούντις σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 4.000 ζουν, στο Νιτζ. Το χωριό δεν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου των Αλβανών του Καυκάσου. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτή η γη, ανήκε πάντα στους Ούντις.

«Στο αλβανικό κράτος του Καυκάσου υπήρχαν 26 φυλές. Οι Ούντις ήταν μία απο τις πιο ισχυρές. Ξεχώριζαν για την πίστη τους, τη Βίβλο, τη γλώσσα τους και τα γραπτά τους κείμενα»
υποστηρίζει μιλώντας στο euponews, o Όλεγκ Ντανακίρι, διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου των Ούντις.

Ο Χριστιανισμός ήταν η επίσημη θρησκεία της Αλβανίας του Καυκάσου. Οι Ούντοι της Νίτζ διατήρησαν την πίστη τους, ακόμα και στη σοβιετική εποχή, όταν δεν υπήρχε χώρος προσευχής. Μία αρχαία εκκλησία αναστηλώθηκε το 2007. Ο ιερέας που θα λειτουργεί εδώ, αυτή την περίοδο σπουδάζει σε θεολογική σχολή στο εξωτερικό.

«Οι Ούντις είναι πολύ ιδιαίτεροι άνθρωποι. Η γλώσσα τους είναι μια σπάνιας ομάδας γλωσσών του Καυκάσου. Ανήκουμε στην χριστιανική εκκλησία της Ανατολής. Τώρα στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία της αλβανικής εκκλησίας στο Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Ρόμπετρτ Μομπίλι, επικεφαλής του χριστιανικού κέντρου της πόλης.

Τα χριστιανικά σύμβολα πάντα ήταν κομμάτι της καθημερινότητας των Ούντις. Τα κοστούμια των μουσικών παραμένουν ίδια εδώ και αιώνες, και έτσι διηγούνται την ιστορία μιας πίστης.

«Εδώ μπορείτε να δείτε έναν αρχαίο σταυρό της Αλβανίας του Καυκάσου. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένας ήλιος με οκτώ βέλη. Συμβολίζει το προσκύνημα στο Ισραήλ. Όποιος φοράει αυτό τον σταυρό, σημαίνει πως βαφτίστηκε εκεί» υποστηρίζει ο μουσικός, Κάρλεν Σχιρβάνι

Οι Ούντις ξεκινούν να μαγειρεύουν, μόνο όταν η ζύμη έχει την ευλογία του θεού. Η τσουκνίδα είναι το κύριο συστατικό του Αφάρ. Αυτό το άγριο φυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και στην αρχαιότητα αποτελούσε πηγή δύναμης για τους φτωχούς

Σύντομα η κοινότητα του Νίτζ θα εκδώσει βιβλίο με 100 σπάνιες συνταγές των Ούντις.

«Έμαθα να το μαγειρεύω από τη μητέρα μου. Εκείνη είχε διδαχθεί από τη γιαγιά μου. Τώρα εγώ μαθαίνω την κόρη μου να μαγειρεύει. Το Αφάρ είναι δύσκολο φαγητό, δεν είναι εύκολο να γίνει. Αυτό το πιάτο θα υπάρχει όσο εμείς, οι Ούντις βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο. Θα είναι πάντα ένα μέρος της ζωής μας» λέει η Ρίτα Ντανακίρι.

Οι Ούντις μιλούν την γλώσσα των Αζέρων, όμως κυρίως χρησιμοποιούν την δική τους, γλώσσα. Το αρχαίο αλφάβητο έχει αντικατασταθεί από λατινικά γράμματα, που είναι πιο εύκολα για τα μικρά παιδιά.

Νέα σχολικά βιβλία δημοσιεύονται κάθε χρόνο. Η δημιουργός τους και δάσκαλος , Βενέρα Αντόνοβα, ετοιμάζει τα ηλεκτρονικά λεξικά από Ούντι στα αγγλικά και από Ούντι σε Αζέρικα.

Ο Γκριγκόρι άρχισε να γράφει ποιήματα στην γλώσσα των Ούντις, όταν ήταν μικρό αγόρι.
Υποστηρίζει πως αυτή είναι η γλώσσα του Θεού.

Το βράδυ που συνάντησε την δημοσιογράφο του euronews, δούλευε ένα ποίημα που πρόσφερε ως δώρο γενεθλίων στη μητέρα του.

«Η μητρική μου γλώσσα είναι η μούσα μου. Οι ήχοι της είναι τόσο τέλειοι. Μου επιτρέπει να μεταφράζω την ομορφιά του κόσμου σε λέξεις» υποστηρίζει ο ποιητής Γκριγκόρι Μεσάρι.

Όταν φτάσαμε στο Νίτζ, το χωριό ετοιμαζόταν για μια μεγάλη γιορτή. Δύο νέοι άνθρωποι παντρεύονται, όμως οι παραδόσεις τηρούνται. Γι’ αυτό και νεαρά κορίτσια βοηθούν τη νύφη να ετοιμαστεί.

Το ψωμί κόβεται πάνω από το κεφάλι της. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και μπρος, εκείνη είναι υπεύθυνη για την οικογενειακή εστία.

Την ίδια ώρα, ο γαμπρός ξυρίζεται. Οι επισκέπτες δίνουν χρήματα για τον επαγγελματία κουρέα. Η αποστολή του είναι πολύ σημαντική.

«Όταν ένα παιδί γεννιέται είναι μωρό, μετά γίνεται παιδί και μετά έφηβος. Όμως για να γίνει άνδρας πρέπει να παντρευτεί. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.
Αυτό το ξύρισμα συμβολίζει το μεγάλο βήμα προς την ενήλικη ζωή. Δείχνει ότι γίνεται άνδρας» υποστηρίζει ο Αλεξάντρ Κανκάλοβ.

Το τελετουργικό του γάμου, έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι άνδρες έφευγαν για κυνήγι, ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Κάποιος πυροβολεί ένα στόχο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα κρεμμύδι που κρέμεται από το δέντρο.

Αυτός που θα πετύχει τον στόχο έχει την τιμή να παραδώσει το όπλο στο γαμπρό.

«Από το Νίτζ φεύγουμε για τα Γκομπουστάν, γνωστά και ως «φλεγόμενα βουνά».Έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τα περίφημα ηφαίστεια λάσπης. Θα γνωρίσουμε την μαγική τους δύναμη στο επόμενο επεισόδιο του προγράμματος «Η ζωή των Αζέρων» μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews, Γκαλίνα Πολόνσκαγια.

 

 

 

 

 

 


theologos vasiliadis