Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί η Ελλάδα χωρίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γιατί η Ελλάδα χωρίστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.



Μεγάλη σύνοψη της ελληνικής εξέγερσης που προκάλεσε τον χωρισμό της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

 

Μεγάλη σύνοψη της ελληνικής εξέγερσης που προκάλεσε τον χωρισμό της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Τι απέγινε η Ελλάδα, που κάποτε ήταν οθωμανικό έδαφος, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της; 

Εδώ είναι μια λεπτομερής εξήγηση.  
 

Ελληνική εξέγερση... Αν και οι πόροι για αυτό το θέμα είναι αρκετά περιορισμένοι και η ύπαρξη πολύ προκατειλημμένων και φανατικών πληροφοριών για αυτό το θέμα οδηγεί σε ρύπανση της πληροφορίας, θα εξηγήσω αυτήν την εξέγερση όσο μπορώ και με έμφαση στη θάλασσα.

Ουσιαστικά, αυτό το θέμα πάντα με ενδιέφερε. Αν και ήταν ο πόλεμος της εξέγερσης/ανεξαρτησίας στον οποίο ιδρύθηκε η Ελλάδα με τη σύγχρονη έννοια, η ελληνική ιστορία έχει αρκετά ρεκόρ ως προς αυτό. Διότι, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους του 19ου αιώνα, στον πόλεμο που έκαναν από κοινού Έλληνες, Ρώσοι, Βρετανοί και Γάλλοι, τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα παράλληλα με την κακή κατάσταση της αυτοκρατορίας πριν από την εξέγερση των Οθωμανών, και οι Τουρκο-μουσουλμανικές επιθέσεις των Ελλήνων ανταρτών σε όλη τη διάρκεια του πολέμου και τα τρομερά εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά των Εβραίων είναι αυτά που κάνουν την ελληνική εξέγερση ενδιαφέρουσα από την οπτική της οθωμανικής ιστορίας.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι, κάτω από τα «εθνικιστικά» χαρακτηριστικά αυτής της εξέγερσης, υπάρχει ένα είδος χαρακτηριστικού της «ορθόδοξης σταυροφορίας». γιατί σε αυτή την περίοδο της ιστορίας, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τους ορθόδοξους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως ατού (έναν αιώνα αργότερα, τέτοια πράγματα που θα γίνονταν μέσω της ορθοδοξίας θα αντικατασταθούν από τον σλαβικό εθνικισμό), τις σφαγές κατά των Εβραίων καθώς και Τούρκοι και Μουσουλμάνοι κατά την ελληνική εξέγερση, ακόμη και οι «Έλληνες» μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. «Ο αγιασμός της σημαίας με τον ορθόδοξο σταυρό» μας δείχνει την επιρροή της Ορθοδοξίας σε αυτή την εξέγερση.

Το στοματικό τριβείο μας βοηθά να κατανοήσουμε αυτή την εξέγερση.

Ο Sander περιγράφει τη Συνθήκη του Küçük Kaynarca στην ιστορία της οθωμανικής διπλωματίας ως την αρχή της διαδικασίας εσωτερικής αποσύνθεσης και δηλώνει ότι η Ρωσία, που έγινε προστάτης του ορθόδοξου λαού στα οθωμανικά εδάφη, ξεκίνησε τη διαδικασία που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.  

 

Ως αποτέλεσμα, ιδέες όπως οι «αξίες του δυτικού διαφωτισμού», ο εθνικισμός και η ανεξαρτησία, που ήρθαν στα οθωμανικά εδάφη υπό την ηγεσία του ελληνικού διαφωτισμού, στο παράδειγμα της εξέγερσης των Ορλόφ και υπό την καθοδήγηση του ρωσικού προστατευτισμού που προβλέπει η Συνθήκη. του Küçük Kaynarca, άρχισε να γίνεται μέρος της κοινωνικής ζωής υπό την ηγεσία των Ελλήνων μεταξύ των χριστιανικών κοινωνιών στα Βαλκάνια.

Ένα άλλο ζήτημα ήταν ότι, εκτός από την ανάληψη της ορθόδοξης πατροναρχίας των Ρώσων, χρησιμοποιούσαν και αυτό το πατρονιακό καθήκον για να αποδυναμώσουν νομικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένα άλλο θέμα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη στο Küçük Kaynarca ήταν ότι οι Ρώσοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους υπηκόους, τους οποίους η αυτοκρατορία είχε χωρίσει σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους σύμφωνα με το δικό της δίκαιο, ενάντια σε αυτή την αντίληψη.

Αυτός είναι ο λόγος που στο Küçük Kaynarca, σε αντίθεση με το υπάρχον νομικό σύστημα της αυτοκρατορίας, οι Ρώσοι επέτρεψαν στους Έλληνες υπηκόους να συναλλάσσονται με τη ρωσική σημαία στη Μεσόγειο. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο βήμα για τον νομικό διαχωρισμό της Ελλάδας από την αυτοκρατορία.  

 

Γιατί έτσι οι Έλληνες όχι μόνο είχαν τις ευκαιρίες που είχε ένας Ρώσος έμπορος, αλλά είχαν και την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν πιο στενά με τη Δύση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συμβολή του ρωσικού θαλάσσιου εμπορίου στη Μεσόγειο στην ελληνική εξέγερση ήταν ότι ο δυτικός πλούτος που ερχόταν στην Ελλάδα δημιούργησε μια πολύ ισχυρή εμπορική αστική τάξη στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτήν την περίοδο, που σχεδόν συνέπεσε με τους Ναπολεόντειους Πολέμους και τη Γαλλική Επανάσταση, είχαν επιρροή ο εκτελεσμένος Ρήγας Φεραίος, καθώς και ο Αδαμάντιος Κοραής, οι πατέρες της ιδέας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Υπήρξε επίσης υπέρμαχος της μεγάλης ιδέας.

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος για το τουρκικό μίσος στην Ελλάδα, η οποία παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία από το 1453 έως το 1821, ήταν η διαφορά μεταξύ Μουσουλμάνων και μη Μουσουλμάνων μεταξύ των Οθωμανών υπηκόων, καθώς και το γεγονός ότι η μη μουσουλμανική Ελλάδα έδωσε παιδιά που συναντούσαν ορισμένα κριτήρια για τους Kapıkulu Ocakları ως νεοσύλλεκτους και ότι οι μη μουσουλμάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Οι εκλογικοί φόροι και οι φόροι φόρου που εισπράχθηκαν από τους υπηκόους ήταν επίσης πράγματα για τα οποία παραπονέθηκαν οι Έλληνες.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι, όπως είπα στην αρχή του άρθρου, μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της εξέγερσης, η οποία δεν μπορεί να τελειώσει με το να εγκωμιαστεί στα βιβλία ιστορίας και των δύο πλευρών, αλλά όπου ούτε η τουρκική ούτε η ελληνική πλευρά αποδέχονται τα δικά τους εγκλήματα. και εγκλήματα πολέμου, είναι οι σφαγές, όπως είπα στην αρχή του άρθρου.

Ο χαρακτηρισμός αυτού του γεγονότος ως «ελληνική εξέγερση» μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση, γιατί από το 1453 έως την ελληνική ανεξαρτησία, υπήρξαν πολλές ανεπιτυχείς εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών στην Ελλάδα και όλες καταπνίγηκαν αιματηρά. Για παράδειγμα, το 1600, ένας Έλληνας φιλόσοφος ονόματι Διόνυσος ξεκίνησε μια εξέγερση στα Ιωάννινα και η εξέγερση κατεστάλη αιματηρά από τον οθωμανικό στρατό υπό τη διοίκηση του Ασλάν Πασά. Ο φιλόσοφος που συνελήφθη ζωντανός εκτελέστηκε με εκδορά.

Η πρώτη αξιοσημείωτη εξέγερση στην Ελλάδα ήταν η εξέγερση του Ορλόφ , λίγο πριν την καταστροφή του οθωμανικού στόλου στο Τσεσμέ το 1770 . Πήρε το όνομά του από τους ναύαρχους της βασιλείας της Τσαρίνας Αικατερίνης και του Κόμη Aleksey Grigoryevich Orlov, οι οποίοι κατέστρεψαν τον οθωμανικό στόλο στο Τσεσμέ. Στον Οθωμανορωσικό πόλεμο του 1768-74, η επιρροή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς θρησκευτικούς δεσμούς και οι προσπάθειές της, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για εξέγερση κατά του λαού της περιοχής, βρήκε ευρεία υποστήριξη, ειδικά στη Μόρα, όπου η φτώχεια και η ακτημοσύνη έφτασε σε σοβαρά επίπεδα.  

 

Κατά συνέπεια, κατά τον Οθωμανορωσικό πόλεμο του 1768, ο ρωσικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναύαρχου κόμη Αλεξέι, στενού συνεργάτη της Τσαρίνας Αικατερίνης, που ήρθε στις ακτές της Πελοποννήσου, προκάλεσε εξέγερση κατά των Οθωμανών στην Πελοπόννησο. Ο Ορλόφ και τα αδέρφια του ανατέθηκαν να δώσουν αυτονομία στον ελληνικό λαό στη χερσόνησο της Πελοποννήσου.

 
Μια απεικόνιση της εξέγερσης του Ορλόφ.

 

Ωστόσο, η εξέγερση του Ορλόφ, που ξεκίνησε το 1770, κατεστάλη γρήγορα από τα Οθωμανικά (μουσουλμανικά και αλβανικά) στρατεύματα όταν δεν έλαβε επαρκή βοήθεια από τη Ρωσία. Αφού οι Ρώσοι έφυγαν από τη Μόρα, οι οθωμανικές δυνάμεις, προετοιμασμένες να αντεπιτεθούν την εξέγερση των Ορλόφ, ξεκίνησαν μεγάλες επιθέσεις κατά των Ελλήνων. Λέγεται ότι ο Αλγερινός Γαζή Χασάν Πασάς αντιτάχθηκε στην απόφαση για αντίποινα κατά των Ελλήνων ανταρτών στο Αυτοκρατορικό Συμβούλιο. Τουλάχιστον αυτό λέει ο Έλληνας ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας στο έργο του «Η Ελλάδα υπό τουρκοκρατία (1453-1821)» . Σύμφωνα με τον Σάθα, αφού ο Αλγερινός Γαζή Χασάν Πασάς αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση, είπε «αν σπάσουμε τους Έλληνες, ποιος θα πληρώσει την τζίζια;». Είπε τα λόγια του.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, συναντάμε έναν άνθρωπο που διορίστηκε περιφερειάρχης Ιωαννίνων στην Ελλάδα.

Tepedelenli Ali Pasha , η ενσάρκωση του οριενταλισμού σύμφωνα με τους Δυτικούς, που αναφέρεται από τον Alexandre Dumas . Αν και η οικογένεια Τεπεδελενλή έχασε την εξουσία μετά τη σφαγή της οικογένειάς του, ο Αλή Πασάς κέρδισε ξανά επιρροή παντρεύοντας μια δίκαιη γυναίκα (κόρη πασά) και μετά από λίγο διορίστηκε κυβερνήτης των Ιωαννίνων από τον Μαχμούτ Β'. Εφόσον ο σουλτάνος και το Αυτοκρατορικό Συμβούλιο αντιμετώπιζαν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι Γενίτσαροι στο κέντρο και τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις κατά την περίοδο αυτή, ολόκληρη η Ελλάδα βρισκόταν στο έλεος του Τεπεδελενλή Αλή Πασά. Με την έγκριση του σουλτάνου εγκρίθηκε η διαταγή για σκληρή και οριστική καταστολή των αυξανόμενων αυτονομιστικών κινημάτων.

Ο Τεπεδελενλή Αλή Πασάς είναι ένας αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ελλάδα σήμερα. Αν και στην καταγωγή του ήταν Αλβανός, προσπάθησε να καταστείλει τα εθνικιστικά ελληνικά κινήματα με αιματηρό τρόπο και με τη χρήση στρατιωτικής βίας και το πέτυχε. Οι επαναστάτες καταπνίγηκαν για λίγο, αλλά αυτή τη φορά προέκυψαν δύο προβλήματα για την αυτοκρατορία:

* Ο Τεπεδελενλή Αλή Πασάς, που προχωρούσε προς ένα δεύτερο παράδειγμα του Καβαλάλι και έγινε πολύ ισχυρός
* Αν και τα ανταρτικά κινήματα ήταν προσωρινά, το αυξανόμενο μίσος των Τούρκων στην Ελλάδα και στα δυτικά κράτη, ιδιαίτερα τη Ρωσία, τροφοδοτούσε αυτό το μίσος.

Η δύναμη που απέκτησε ο Τεπεδελενλή Αλή Πασάς στην Ελλάδα, με κέντρο τα Ιωάννινα, ενόχλησε τους αξιωματούχους του Αυτοκρατορικού Συμβουλίου και τον σουλτάνο Μαχμούτ Β', που έβλεπαν τις δικές τους θέσεις σε κίνδυνο στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη θεώρησε απαραίτητο τον Τεπεδελενλί Αλή Πασά για την εξουσία της στην Ελλάδα. Γιατί η εξάλειψη του Τεπεδελένλι θα ωφελούσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τους καταπιεσμένους Έλληνες και θα προέκυπτε ένα κενό εξουσίας στην Ελλάδα που θα ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εξουσία του Tepedelenli προήλθε από την ικανότητά του να χρησιμοποιεί πολύ καλά τον φόβο εναντίον των εχθρών του. Σήμερα, το όνομά του μνημονεύεται στην Ελλάδα για το σπάσιμο των κόκκαλων των εχθρών του και, φυσικά, για τα τρομερά γεγονότα που ονομάζονται χορός zalongo . Σε αυτό που έγινε γνωστό ως ο χορός του Ζαλόγγου, το Σούλι, μια ελληνική πόλη κοντά στην Πάργα, συμμετείχε σε μια εξέγερση. Το Tepedelenli παίρνει εντολή να καταστείλει την εξέγερση και οι ελληνικές δυνάμεις ηττούνται. Στο Σούλι δεν υπάρχει κανείς εκτός από γυναικόπαιδα λόγω του πολέμου. Ο στρατός του Τεπεδελένλη βαδίζει στο Σούλι και οι Σουλιώτισσες, που φοβούνται τη σκληρότητα του Αλή Πασά και του στρατού του, έρχονται σε έναν γκρεμό που ονομάζεται Ζάλογγο ως αποτέλεσμα μιας απόδρασης που διαρκεί τρεις μέρες. Εδώ, επειδή φοβούνται τον βιασμό, αυτοκτονούν μαζικά πετώντας πρώτα τα μωρά τους και μετά τον εαυτό τους στον γκρεμό.

Υποθέτω ότι το γεγονός ότι οι γυναίκες επιλέγουν έναν τέτοιο δρόμο μόνο και μόνο για να μην πέσουν στα χέρια του Τεπεδελένλι, κάνει κάποιον να φανταστεί την εξουσία αυτού του άντρα στην Ελλάδα.

Τεπεδελένλι

Ούτως ή άλλως, κύριε, ο δεύτερος Μαχμούντ, που ενοχλήθηκε από την ενίσχυση του Τεπεδελένλι, απέλυσε τον Τεπεδελενλί Αλή Πασά από την κυβερνήτη των Ιωαννίνων και όλες τις θέσεις που κατείχε σήμερα, υπό την επιρροή του Χαλέτ Εφέντι, αρχηγού των Ρικάμπ-ι Χουμαγιούν. Το Ελληνικό Πατριαρχείο της Φενέρ είχε επιρροή στην απόφαση του Μαχμούτ Β' λόγω της κακής φήμης του Τεπεδελένλι.

Ο Τεπεδελένλι Αλή Πασάς στη συνέχεια επαναστάτησε και κατέλαβε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα και στη συνέχεια διόρισε τον Χουρσίντ Αχμέτ Πασά να τελειώσει τον Μαχμούντ Τεπεδελένλι τον Β'. Αφού ο Αχμέτ Πασάς νικήσει τις δυνάμεις του Τεπεδελένλι, ο Αλή Πασάς ενημερώνει τον Αχμέτ Πασά ότι θα παραδοθεί με την προϋπόθεση ότι του σωθεί η ζωή και ο Αχμέτ Πασάς αποδέχεται αυτούς τους όρους. Ωστόσο, αργότερα ο Μαχμούντ Β' βρήκε την επιβίωση του Τεπεδελένλι ανεπιθύμητη και διέταξε να εκτελεστεί. Ο Τεπεδελένλι Αλή Πασάς πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε επειδή χειρίστηκε το όπλο του αφού έλαβε την είδηση της εκτέλεσής του. Στη συνέχεια το κεφάλι του στέλνεται στον σουλτάνο Μαχμούτ Β'.

Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τους Έλληνες.

έναρξη της εξέγερσης

Η τύχη των Ελλήνων ήταν ότι όταν ξεκίνησε η εξέγερση, ο Οθωμανικός στρατός ήταν απασχολημένος με τις εξεγέρσεις που άρχισαν οι Τεπεδελένλι και υπήρχε ένα τεράστιο κενό εξουσίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ήταν ανάγκη να ξεκινήσει η εξέγερση στα νησιά της Μόρας και του Αιγαίου και στην Αττική, γιατί αυτές ήταν οι περιοχές όπου οι Έλληνες αποτελούσαν σημαντική πλειοψηφία. Δεν είχαν τέτοια πληθυσμιακή πλειοψηφία στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Στο άμεσο παρασκήνιο των εξελίξεων εμφανίζονται και ζητήματα όπως το αυξανόμενο ενδιαφέρον Βρετανών και Ρώσων για την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την άφιξη του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο. Οι Ρώσοι οργάνωσαν τα μέλη της Filik-i Eterya (κοινωνία με στόχο τη μεγάλη ιδέα) στην Οδησσό και σε άλλες ρωσικές πόλεις και υποστήριξαν την Ορθόδοξη Εκκλησία ως επαναστατική οργάνωση. Για να το θέσω εν συντομία, η ιδεολογική τροφή της εξέγερσης προήλθε από τη μεταναπολεόντεια Γαλλία. Πρέπει να αναφερθεί ότι έλαβε οργανωτική, πολιτική και υλική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Η εξέγερση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1821, στην πόλη Πέτρας, στη χερσόνησο της Πελοποννήσου, που οι Τούρκοι ονομάζουν Balyabarda.

Πελοπόννησος

Ένας επίσκοπος ονόματι Γερμανός, ο οποίος ήταν γνωστό ότι ήταν συνδεδεμένος με την Φιλική εταιρία , είχε πυροδοτήσει την εξέγερση στη Μόρα.  

 

Αμέσως μετά άνοιξαν νέο μέτωπο στη χερσόνησο της Μόρας. Αφού κυριάρχησαν στην πόλη της Πέτρας περίπου 10.000 Έλληνες, πρώτα σκοτώθηκαν οι Τούρκοι έξω από το Κάστρο Πέτρας και μετά την πτώση του κάστρου, όσοι ήταν μέσα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και μωρών, σκοτώθηκαν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο αριθμός των Τούρκων που σκοτώθηκαν ξεπέρασε τις 20.000. 

 

 Τα εμπορεύματά τους λεηλατήθηκαν επίσης. Η εξέγερση εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρη τη Μόρα. Τον Απρίλιο, η χερσόνησος ήταν στα χέρια των επαναστατών, εκτός από την Τριπολιτεία και μερικά κάστρα. Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι υπήρχαν πολύ λίγοι στρατιώτες στη Μόρα διευκόλυνε τη δουλειά των ανταρτών. Σχεδίαζαν όμως και να καταστρέψουν τους Τούρκους που ζούσαν στα κάστρα πολιορκώντας τους.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Τεπεδελένλι, τόσο οι στρατιώτες του όσο και ο Χουρσίτ Αχμέτ Πασάς, που τον περικύκλωσαν, απέσυραν τους στρατιώτες τους από τη Μόρα. Η εξέγερση εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλα τα νησιά και, όπως ήταν αναμενόμενο, επεκτάθηκε τελικά στην Αθήνα και τη Στερεά Ελλάδα. Στην αρχή αυτών των γεγονότων, οι Έλληνες και οι Ρώσοι άνοιξαν ένα δεύτερο μέτωπο στη Μολδαβία για την ελληνική ανεξαρτησία και περίμεναν από τους Ρουμάνους και τον βουλγαρικό λαό να συμμετάσχουν στην εξέγερση, αλλά αυτό δεν συνέβη. 

 

 Η εξέγερση της Μολδαβίας κατεστάλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επαναστάτες που εισήλθαν στο Ιάσιο, στο Καλάτς και στο Βουκουρέστι υπό την ηγεσία του Τσάρου Άιντε Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Γρηγορίου Σούτσου απωθήθηκαν. Ο πατέρας του Υψηλάντη από την Κωνσταντινούπολη, ενός από τους ηγέτες της εξέγερσης, ήταν ο οσπόδαρος της Βλαχίας και της Μολδαβίας την εποχή του Ναπολέοντα. Ενώ η προσπάθεια στο βορρά απέτυχε, η εξέγερση στη Μόρα αυξήθηκε γρήγορα. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό ήταν ότι οι Οθωμανοί έχασαν τη ναυτική τους υπεροχή στο Αιγαίο.

Ενώ αυτά συνέβαιναν στην Ελλάδα, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, που άκουσαν για τις σφαγές που έγιναν σε βάρος Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα, ξεκίνησαν ένα μεγάλο κύμα σφαγών, που έμεινε στην ιστορία ως το πογκρόμ του 1821 .


Στο παρασκήνιο της σφαγής είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη φήμες ότι ο Υψηλάντης, που πρόδωσε τη Μολδαβία και επαναστάτησε με τους Ρώσους, έσφαξε τους Τούρκους. Ωστόσο, κληρικοί που συνδέονται με το Filik-i eterya στο Ελληνικό Πατριαρχείο του Φενέρ εργάζονταν επίσης για λογαριασμό των Ρώσων και των Ελλήνων ανταρτών.  

 

Τόσο λόγω φημών όσο και λόγω καταγγελιών για κατασκοπεία, επτά Έλληνες επίσκοποι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη με εντολή του Μεγάλου Βεζίρη. Μεταξύ των επτά επισκόπων που συνελήφθησαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Ε. Ο Γρηγόριος εκτελέστηκε με διαταγή του Μεγάλου Βεζίρη με την κατηγορία της ρωσικής κατασκοπείας και το σώμα του ρίχτηκε στον Κεράτιο Κόλπο αφού σύρθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης από τον τουρκικό λαό.

Ένα περιστατικό που εφιστά την προσοχή εδώ είναι η απειθαρχία του οθωμανικού στρατού κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων. Το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης του 1821 είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοιο με τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου του 1955 από κάθε άποψη. Με το διάταγμα που εξέδωσε ο ίδιος ο σουλτάνος, πολλοί επίσκοποι, ιερείς και πολλοί Έλληνες εντός της αυτοκρατορίας εκτελέστηκαν για κατασκοπεία και εξέγερση. Ωστόσο, το πογκρόμ, αν και όχι επίσημα, τροφοδοτούνταν κρυφά, ειδικά από την τάξη των ουλεμάδων, ως αντίποινα για τις τουρκικές σφαγές στη Μόρα το 1821.  

 

Ενθαρρυμένοι από την εκτέλεση του Πατριάρχη Γρηγορίου, οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν ένα πογκρόμ που θα διαρκούσε περίπου έναν ή δύο μήνες. Η έλλειψη πειθαρχίας εδώ είναι ότι οι ίδιοι οι Γενίτσαροι συμμετείχαν πολύ ενεργά σε αυτό το κύμα σφαγών, λεηλασιών και βιασμών. Πολλές εκκλησίες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του πογκρόμ και ελληνικά καταστήματα και πάγκοι λεηλατήθηκαν. Η οργή των μουσουλμάνων υπηκόων κατά των τουρκικών σφαγών στη Μόρα δεν ήταν κάτι που μπορούσε να σταματήσει. Παρόμοια γεγονότα έγιναν και στη Σμύρνη. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη, μέλη πολλών επιφανών ελληνικών οικογενειών απαγχονίστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν. 

 

 Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά θα διέπρατταν τέτοια απάνθρωπα γεγονότα ως αντίποινα για τη σφαγή που διέπραξε η άλλη. Επιπλέον, πρέπει να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι η τουρκική πλευρά διέπραξε τόσες σοβαρές σφαγές και εγκλήματα όσα και οι Έλληνες σε αυτόν τον πόλεμο. Ειδικότερα, η απείθαρχη και απάνθρωπη συμμετοχή των Γενιτσάρων, «της πιο επίλεκτης δύναμης πεζικού του Οθωμανικού Στρατού» (τότε ήταν ένας τόπος όπου συγκεντρώνονταν αλήτες και όχλοι παρά μια στρατιωτική δομή) στο πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, λεηλατώντας, Ο βιασμός και η δολοφονία, μας δίνει ο Οθωμανικός στρατός Δείχνει πόσο μακριά από τη στρατιωτική πειθαρχία και το να είναι «στρατός» ήταν ο Kapikulu Ocak, ειδικά τα τελευταία του χρόνια.

Οι εκτελέσεις Ελλήνων είχαν γίνει καθημερινότητα στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Ιούλιο. Αν και ο ίδιος ο Πατριάρχης Ευγένιος έγραψε μια επιστολή στην Υψηλή Πύλη και παρακάλεσε να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, αυτό δεν ελήφθη υπόψη. Αργότερα, καθώς κλιμακώνονταν τα γεγονότα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, Στρογκάνοφ, δήλωσε ότι «Εάν η Υψηλή Πύλη δεν αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης, η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι σε πόλεμο με όλα τα Ορθόδοξα κράτη» και η σφαγή στην Κωνσταντινούπολη σταμάτησε τον Ιούλιο.  

Τι γίνεται όμως με την Ελλάδα και τους Τούρκους εκεί;

Αποτελεσματική στην ανάπτυξη της εξέγερσης ήταν και η ανεπάρκεια του οθωμανικού ναυτικού, που έχασε την υπεροχή του στο Αιγαίο. Τον Αύγουστο του 1821, Τούρκοι που παραδόθηκαν από την πείνα σκοτώθηκαν στο Κάστρο της Μονεμβασιάς. 2000 Τούρκοι σφαγιάστηκαν στο Ναβαρίνο. Οι επιζώντες βρήκαν καταφύγιο στην Τρίπολη, αλλά όταν αυτό το μέρος κατέρρευσε, η μεγαλύτερη σφαγή του πολέμου έγινε στην Τρίπολη και οι Έλληνες διέπραξαν τη σφαγή της Τριπολιτείας ως εκδίκηση για το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης . Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, περίπου 10.000 Τούρκοι και σύμφωνα με τουρκικές πηγές περίπου 8.000 Τούρκοι σκοτώθηκαν βάναυσα.  

Ή έστω να αναφέρω:

Ο Βρετανός ιστορικός Walter Alison Phillips για τη σφαγή της Τρίπολης:

«Για τρεις μέρες οι κάτοικοι της πόλης αφέθηκαν στο κακό και στην ευχαρίστηση μιας συμμορίας αγρίων. Δεν υπήρχαν διακρίσεις ηλικίας ή φύλου. Γυναίκες και παιδιά βασανίστηκαν πριν σκοτωθούν. Η σφαγή ήταν τόσο μεγάλη που ο Κολοκοτρώνης είπε ότι τα πόδια του αλόγου του δεν άγγιξαν ποτέ το έδαφος από την πύλη προς την ακρόπολη.Ο Έλληνας στην πόλη Μετά τη νίκη του, οι δρόμοι γέμισαν πτώματα.Μάζες μουσουλμάνων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σφαγιάστηκαν σαν βοοειδή στα κοντινά βουνά. "

Ο Βρετανός ιστορικός William St. Ο Clair περιγράφει αυτό που είδαν οι Βρετανοί αξιωματικοί στην πόλη κατά τη διάρκεια της σφαγής ως εξής:

«...Πάνω από 10 χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Οι κρατούμενοι που θεωρούνταν ύποπτοι ότι έκρυβαν τα χρήματά τους βασανίστηκαν. Τους έκοψαν τα χέρια και τα πόδια και τους έψηναν σιγά-σιγά στη φωτιά. Οι έγκυες γυναίκες ξεκοιλιάστηκαν, τα κεφάλια τους έκοψαν και τα σκυλιά Τα κεφάλια ήταν κολλημένα ανάμεσα στα πόδια τους. Από Παρασκευή έως Κυριακή, ο αέρας γέμιζε με τους ήχους της κραυγής." Ήταν γεμάτο. Ένας Έλληνας καυχιόταν ότι σκότωσε 90 άτομα. Η εβραϊκή κοινότητα βασανιζόταν συστηματικά. Τούρκο παιδιά, που έμειναν πεινασμένοι για εβδομάδες, τους έριξαν στο έδαφος οι Έλληνες ενώ έτρεχαν απελπισμένοι ανάμεσα στα ερείπια και μετά τους πυροβόλησαν. Πηγάδια νερού γέμισαν πτώματα...»

"Οι Τούρκοι στην Ελλάδα άφησαν λίγα ίχνη πίσω τους. Εξαφανίστηκαν ξαφνικά την άνοιξη του 1821, χωρίς δάκρυα και απαρατήρητοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα είχε κάποτε έναν μεγάλο τουρκικό πληθυσμό διασκορπισμένο σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι οικογένειες ήταν πλούσιοι αγρότες "Υπήρχαν έμποροι και δημόσιοι υπάλληλοι που ζούσαν εδώ για εκατοντάδες χρόνια και το θεωρούσαν πατρίδα τους. Σκοτώθηκαν σκόπιμα και βάναυσα, και δεν εκδηλώθηκαν ποτέ τύψεις."


Μια άλλη μεγάλη σφαγή του πολέμου έγινε στο Ναβαρίνο, όπου κάηκε το Οθωμανικό Ναυτικό λίγα χρόνια αργότερα.

Οι Τούρκοι κάτοικοι της πόλης προσφέρθηκαν να παραδοθούν λόγω της πείνας. Τότε οι Έλληνες προσφέρθηκαν να μεταφέρουν τους κατοίκους της πόλης με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία παράδοσης, οι Τούρκοι παρέδωσαν όλα τα αγαθά, τα χρήματα και τα κοσμήματά τους στην πόλη στους Έλληνες. Όμως οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν το ασφαλές ταξίδι που υποσχέθηκαν. Ο Πονηρόπουλος, ένας από τους Έλληνες που διαπραγματεύτηκαν, είπε στον στρατηγό Γκόρντον χρόνια αργότερα ότι κατέστρεψε το τουρκικό αντίγραφο του εγγράφου παράδοσης, έτσι ώστε να μην έμεινε κανένα στοιχείο για μια τέτοια συμφωνία (George Finlay, Βρετανός ιστορικός).

Ο Finlay μας λέει τι είπε ένας Έλληνας ιερέας ονόματι Φράντζης, ο οποίος είδε προσωπικά τη σφαγή:

«Τραυματισμένες από σφαίρες και σπαθιά, οι γυναίκες έτρεξαν στη θάλασσα με την ελπίδα να γλιτώσουν και στην πορεία πυροβολήθηκαν επίτηδες. Τα ρούχα των μητέρων με τα μωρά τους στην αγκαλιά τους έκλεψαν και έτρεξαν στη θάλασσα, η οποία ήταν η μόνη τους κρυψώνα. Τους πυροβόλησαν στρατιώτες που δεν ήταν άνθρωποι με τουφέκια ενώ έσκυβαν στο νερό. Οι Έλληνες πήραν τα μωρά από την αγκαλιά των μητέρων τους και τα χτυπούσαν στα βράχια. Στη θάλασσα και πνίγηκαν. Όταν τελείωσε η σφαγή, τα πτώματα είτε πετάχτηκαν στη θάλασσα είτε συσσωρεύτηκαν στην παραλία και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απειλή μιας επιδημίας». (Τζορτζ Φίνλεϊ - ιστορία της ελληνικής επανάστασης, σελ. 215)

Εν ολίγοις, στα τέλη του 1821, οι Τούρκοι έμειναν μόνο σε δύο μικρά κάστρα στη χερσόνησο της Μόρας.

Στην πρώτη φάση της ελληνικής εξέγερσης, συμπεριλαμβανομένου του πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης του 1821, η ανικανότητα της Υψηλής Πύλης εφιστά την προσοχή. Δεν μπορούσε να βρει την ευκαιρία να στείλει γρήγορα ισχύ εδώ. Μετά από αυτές τις σφαγές, οι επίσκοποι της Αδριανούπολης, της Καϊσέρης, της Ταράμπυα, του Εντρεμίτ και ορισμένοι Έλληνες άρχοντες της Φενέρ σε όλη την αυτοκρατορία σκοτώθηκαν από τους Τούρκους ως αντίποινα.

Στο μεταξύ οι Σάμιοι Έλληνες πήγαν στο νησί της Χίου και ξεσήκωσαν τον λαό. Αλλά ο ναύαρχος Nasuh Pasha κατέστρεψε τους επαναστάτες και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εδώ. Οι Βρετανοί, οι Ρώσοι και οι Γάλλοι, που παρέμειναν σιωπηλοί για τις άγριες σφαγές στην εξέγερση της Μόρας, διαμαρτυρήθηκαν για τις προσπάθειες του Οθωμανικού Ναυτικού στο νησί της Χίου.


Πώς λοιπόν η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε σε τόσο μεγάλη αδυναμία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης;

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημανθεί ήταν ότι οι Έλληνες συγκεντρωμένοι στις οθωμανικές παράκτιες πόλεις έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην εμπορική ναυτιλία όσο και στο ναυτικό. Ένα άλλο σημαντικό σημείο της ελληνικής εξέγερσης ήταν ότι περισσότεροι Οθωμανοί στρατιώτες (Έλληνες στον οθωμανικό στρατό) άλλαξαν πλευρά από ποτέ άλλοτε στην οθωμανική ιστορία, ειδικά στο ναυτικό.

Οι Τούρκοι σπάνια ασχολούνταν με τη ναυτιλία σε σύγκριση με τους Έλληνες στις συνθήκες του 1800. Η σημασία των Ελλήνων στις θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τη μαζική απόσυρση των προνομιούχων πλοίων αυτής της χώρας από τα οθωμανικά ύδατα. Οι μεγάλες απολαβές από τα ναυτιλία των γαλλικών πλοίων πέρασαν στους Έλληνες. Επιπλέον, όπως γράψαμε, από το Küçük Kaynarca, οι Έλληνες εμπορεύονταν υπό τη ρωσική προστασία και επωφελούνταν από τις ευκαιρίες της Ρωσίας.

Όταν οι Έλληνες κατέκτησαν τις θαλάσσιες διαδρομές και τις συγκοινωνίες, άρχισαν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα νησιά του Αιγαίου για κάθε είδους δραστηριότητα. Το Οθωμανικό Ναυτικό ουσιαστικά δεν μπορούσε να κινηθεί όταν οι Έλληνες ναυτικοί που ήταν εξοικειωμένοι με τη ναυσιπλοΐα τράπηκαν σε φυγή.

 Δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος αξιωματικός ναυσιπλοΐας σε όλο το τουρκικό ναυτικό!

Τα οθωμανικά πολεμικά πλοία δεν ήταν αποτελεσματικά ούτε εναντίον οπλισμένων ελληνικών εμπορικών πλοίων.  

Εξάλλου, όσοι έφτασαν στο βαθμό του ναυάρχου ήταν αδαείς που ήρθαν σε αυτή τη θέση μέσω εύνοιας.  

Αν και το ναυτικό είχε ανακάμψει κάπως με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Αλγερινού Γαζή Χασάν Πασά, ως αποτέλεσμα της ίδρυσης της ναυτικής ακαδημίας το 1773 και της αναμόρφωσης του Tersane-i Amire, η κατάσταση δεν ήταν καθόλου στις αρχές του 1800. Δεν ήταν φωτεινό.

Για παράδειγμα, ο Απτουλάχ Πασάς, ο οποίος διορίστηκε στον βαθμό του Ναυάρχου το 1821, προήχθη επειδή μπήκε στο παλάτι προερχόμενος από επάγγελμα βαρκάδας. 

 Ένας τύπος που κανονικά δεν του επέτρεπαν να μπει από το φινιστρίνι διοικούσε το Οθωμανικό Ναυτικό.  

Ο αναπληρωτής του, ο Μεχμέτ Πασάς, αντιπροσώπευε μια άγνοια όχι λιγότερο από αυτόν.  

 

Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο δεν μπορούσαν να σταλούν στρατιώτες στη Μόρα, αλλά ούτε και οι ανάγκες των εκεί φρουρών δεν μπορούσαν να σταλούν. Οι Οθωμανοί καπετάνιοι έτρεξαν στα καφενεία των βαρκάρηδων και προσπάθησαν να στρατολογήσουν πληρώματα για το ναυτικό, αλλά ο κόσμος δεν ήταν πολύ πρόθυμος να ενταχθεί στο ναυτικό.  

 

Μερικά από τα πλοία μπόρεσαν να αποπλεύσουν μόνο μετά την πρόσληψη των πολλών Ιταλών, Δαλματικών και Μαλτέζων πλοιοκτητών που περίμεναν να βρουν δουλειά από το ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης. Όπως πάντα, ζητήθηκε βοήθεια από τις Δυτικές Εστίες. Διοικητής του ναυτικού διορίστηκε ο Nasuhoğlu Ali Pasha. Το ναυτικό ξεκίνησε τελικά από την Κωνσταντινούπολη στις 14 Αυγούστου 1821 και έφτασε στο νησί της Σάμου, όπου ο λαός επαναστάτησε.  

 

Όταν όμως οι στρατιώτες που έβγαλε στη στεριά βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, τους πήραν πίσω. Ωστόσο, κατάφεραν να λάβουν βοήθεια στη Μόρα, αλλά η κατάσταση είχε γίνει πλέον πολύ άσχημη για να είναι υπό έλεγχο. Εν τω μεταξύ, επέστρεψαν παραδίδοντας μερικά επαναστατικά πλοία στο Lepanto (Nenebahtı). 

 Στις αρχές του 1822 ήρθε η είδηση ότι σκοτώθηκαν οι Τούρκοι στα Ψαρά και στη Χίο και ότι ο λαός προσχώρησε στην ελληνική εξέγερση.

 Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με πέρυσι, οι βαρκάρηδες της Κωνσταντινούπολης και του Τσεσμέ εντάχθηκαν εθελοντικά στο ναυτικό. Ο στόλος έφτασε στη Χίο στις 11 Απριλίου 1822. Η αντιπροσωπεία που στάλθηκε στην ακτή για να μιλήσει θα έπρεπε να σκοτωθεί μόλις βγήκε από τη σωσίβια λέμβο, έτσι στρατιώτες μεταφέρθηκαν στην ακτή και οι επαναστάτες εκτελέστηκαν. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε αυτή τη δράση μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε εν μέρει με την πρόθεση να εκδικηθεί τους Τούρκους που σκοτώθηκαν στη σφαγή της Μόρας.  

Ήταν σε αυτό το περιστατικό που οι Ευρωπαίοι και η εκκλησία ξεκίνησαν μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας ως σφαγή ούλων.

Εν τω μεταξύ, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε μερικά πολύ αρνητικά παραδείγματα που δείχνουν πόσο απρόσεκτα έγιναν τα πράγματα στο Οθωμανικό Ναυτικό.

Οι Έλληνες ετοίμασαν επιδρομή το Άιντ αλ Φιτρ, όταν θεώρησαν ότι θα ήταν αδύναμοι να επιτεθούν στους Οθωμανούς. Τα δύο πυροσβεστικά σκάφη μεταμφιέζονταν σε αυστριακά και έκαιγαν τα πλοία που πλησίαζαν στο σκοτάδι της νύχτας. Πράγματι, αυτές οι βάρκες πλησίασαν φωνάζοντας ότι τρέχουν μακριά από τους Έλληνες επαναστάτες.  

 

Ο καπετάνιος τους λυπήθηκε και επέτρεψε σε έναν από αυτούς να πλησιάσει το πλοίο του. Τότε, Τούρκοι ναύτες άκουσαν δύο εκρήξεις χωρίς καν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Το μειωμένο προσωπικό των πυροσβεστικών πλοίων ανέβηκε στις βάρκες και διέφυγε, και σε αυτή την έκρηξη μαρτύρησε και ο ναύαρχος Nasuhzade Ali Pasha. Ο ιστορικός İsmail Hâmî Danişmend, στο έργο του στο οποίο δίνει σύντομες βιογραφίες όλων των Οθωμανών ανώτατων αξιωματούχων, γράφει ότι το επιτελείο τον προειδοποίησε για τα λεγόμενα αυστριακά πλοία που πλησίαζαν πριν το σκοτάδι, αλλά ο Πασάς το αγνόησε και «ήπιε ρακή» ενώ βρισκόταν. υποτίθεται ότι ήταν σε υπηρεσία στο πλοίο του. (ismail hami danişmend, χρονολογία οθωμανικής ιστορίας, τόμος 5, σελίδα 226)

Το ενδιαφέρον είναι ότι άλλο ένα παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε μπροστά στο Bozcaada. Ο υποναύαρχος Afif Büyüktuğrul (ο Θεός να τον ελεήσει) χρησιμοποιεί την έκφραση ότι τα πλοία που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας υφίστανται αυτήν την τιμωρία. (ε. Υποναύαρχος Afif Büyüktuğrul, Ottoman Naval War History and Republic Navy, Vol. 2, page 354)

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός αυτής της χρονιάς ήταν ότι μια μονάδα υπό τη διοίκηση του Küçük Mehmed Bey υπέστη πολλές απώλειες στη σύγκρουση με έξι πειρατικά πλοία και κατέφυγε στο νησί Zenta, το οποίο βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο εκείνη την εποχή. Βλέποντας αυτό οι Έλληνες του νησιού πλησίασαν με βάρκες και αποκεφάλισαν το πλήρωμα και 6 από τους Βρετανούς στρατιώτες που προσπάθησαν να προστατεύσουν τους Τούρκους που αποβιβάστηκαν στο νησί έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Εν τω μεταξύ, ο Τεπεδελένλι Αλή Πασάς, που ήταν σε εξέγερση κατά του κράτους στην Ελλάδα, ζήτησε βοήθεια από τη Ρωσία και τους Έλληνες επαναστάτες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Hüsrev Pasha σκότωσαν τον Tepedelenli και στη συνέχεια νίκησαν τους επαναστάτες (1822). Ωστόσο, μετά το τέλος της σύγκρουσης στο Τεπεδελένλι, ένας άλλος ισχυρός Οθωμανός πασάς είχε δημιουργήσει στρατό ισχυρότερο από το κράτος, και αυτό το πρόσωπο ήταν ο Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασάς. 

 

 Ο Σουλτάνος Μαχμούντ δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από αυτόν τον άνθρωπο που ίδρυσε αυτόνομη διοίκηση στην Αίγυπτο και εμπόδισε τον οθωμανικό εκσυγχρονισμό κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Του έδωσε τις κυβερνήσεις της Μόρας και της Κρήτης. Ο Μεχμέτ Αλή Πασάς διόρισε τον γιο του Ιμπραήμ Πασά επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού που θα κατέστειλε την εξέγερση.

Μεχμέτ Αλή Πασά Καβάλας

Ο Ιμπραήμ Πασάς πάτησε το πόδι του στο νησί της Ρόδου το 1824 με 54 πλοία και μια καλά οπλισμένη, πειθαρχημένη χερσαία δύναμη περίπου 16.000 ατόμων. Εδώ, αφού ενώθηκε με τον στόλο του ναύαρχου Χουσρέφ Πασά, πήγε στην Κρήτη. Υπό τις διαταγές του πέρασαν και οθωμανικά χερσαία στρατεύματα. Το 1824, ο αιγυπτιακός-οθωμανικός στόλος νίκησε τον ελληνικό στόλο, αποβιβάστηκε στο Ναβαρίνο και απώθησε την εξέγερση.  

 

Το 1826, μεγάλη χερσαία δύναμη ήρθε στο Μεσολόγγι από το Οθωμανοαιγυπτιακό ναυτικό. Δεδομένου ότι τα πλοία έπρεπε να αγκυροβολήσουν μακριά, οι αμυντικοί αντάρτες αύξησαν τις προετοιμασίες τους λαμβάνοντας ενισχύσεις μέχρι να αποβιβαστούν αρκετοί στρατιώτες. Παρά ταύτα, η πόλη καταλήφθηκε δύο μήνες αργότερα. Ωστόσο, καθώς η εξέγερση συμπλήρωσε τον 5ο χρόνο της, οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να επέμβουν. Μπορεί να φανεί ότι η απόφαση της Αγγλίας να λάβει αυτή την απόφαση οδηγήθηκε από την ανησυχία της κυβέρνησης για την υπερβολική ισχύ του Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασά, υπό την πίεση του βρετανικού κοινού και των φιλελλήνων υποστηρικτών.  

 

Η Αυστρία, φοβούμενη την εξέγερση του ορθόδοξου λαού στα Βαλκάνια, ήταν ενάντια στην υποστήριξη της εξέγερσης. Αλλά η Αγγλία κατάφερε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για να δράσει μαζί με τη Ρωσία, που ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας στην αρχή της εξέγερσης, αλλά και με τη Γαλλία, που ήθελε να έρθει πιο κοντά στον Μεχμέτ Αλή Πασά. Αυτά τα τρία κράτη αποφάσισαν να πολεμήσουν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία αν χρειαστεί για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και ως αποτέλεσμα του πρωτοκόλλου του Λονδίνου που υπέγραψαν μεταξύ τους στις 6 Ιουλίου έστειλαν μια δύναμη αποτελούμενη από μια ρωσική, μια γαλλική και μια βρετανική κοινή δύναμη. προς τη Μεσόγειο. 

 

 Έδωσε τελεσίγραφο στην Υψηλή Πύλη, χρησιμοποιώντας το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης του 1821 και τις επιθέσεις κατά των Ελλήνων σε όλη την αυτοκρατορία, ιδιαίτερα στο νησί της Χίου, ως δικαιολογία για να αναγνωρίσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ο διοικητής του βρετανικού στόλου που ήρθε στα ελληνικά ύδατα ήταν υπό τη διοίκηση του ναύαρχου Cordington, ο διοικητής του γαλλικού στόλου ήταν υπό τη διοίκηση του ναύαρχου De Rigny και ο ρωσικός στόλος που ξεκίνησε από τη Βαλτική στο Αιγαίο ήταν υπό τον διοίκηση του ναύαρχου Heyden. Είχαν εξουσιοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις τους να αποφασίσουν και να πραγματοποιήσουν μια συνδυασμένη επιχείρηση. Ο ναύαρχος Cordrington αξιολόγησε τις εξουσίες που έλαβαν ως καθήκον να εμποδίσουν τους Οθωμανούς να εκμεταλλευτούν το Αιγαίο και όταν ρωτήθηκε αν είχαν την ελευθερία να πυροβολούν, δήλωσε ότι την είχαν.

Την περίοδο αυτή το οθωμανικό ναυτικό συγκεντρωνόταν στη Θεσσαλία αφενός και αφετέρου το ναυτικό προσπαθούσε να κυριαρχήσει σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Επικεφαλής μεταξύ αυτών ήταν το νησί των Ψαρών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση επιχειρήσεων κατά των οθωμανικών πλοίων.  

 

Όταν η κατάσταση των ελληνικών δυνάμεων στο νησί έγινε απελπιστική, κάποιοι από αυτούς διέφυγαν με μικρά σκάφη, ενώ άλλοι προσπάθησαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ζημιά στους Οθωμανούς ανατινάζοντας όσα πυρομαχικά είχαν.  

 

Έτσι, το νησί πέρασε υπό Οθωμανικό έλεγχο μετά τις συγκρούσεις στις οποίες και οι δύο πλευρές υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, μετά από αυτό δεν πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις εναντίον άλλων νησιών. Ουσιαστικά, ο Kavalalı δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τη θέση του Hüsrev Pasha ως καπετάνιου ναύαρχου. Όταν απείλησε να αποσυρθεί, ο Μαχμούτ Β' κατέβασε τα πανιά του και απέλυσε τον Χουσρέφ Πασά από τη θέση του ως καπετάνιου. Ο νέος ναύαρχος Çengeloğlu Tahir Pasha θα εργαζόταν υπό τη διοίκηση του Kavalalı İbrahim Pasha, ο οποίος διορίστηκε ως αρχιστράτηγος των δυνάμεων που κατέστειλαν την εξέγερση.

Μια από τις πιο οδυνηρές ήττες του Τουρκικού Ναυτικού: Επιδρομή Ναβαρίν, Ρωσικός πόλεμος και αλυσίδα προδοσών

Το δεύτερο μισό του 1827, το οθωμανικό κράτος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπο με μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, αλλά δεν του έλειπε η θεσμικότητα και το προσωπικό για να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι αυτής της κατάστασης, να αξιολογήσει τις πληροφορίες και να αναπτύξει πολιτικές. Φανταστείτε, ο σημερινός διοικητής του ναυτικού να πίνει αλκοόλ εν ώρα υπηρεσίας σε μια πολύ κρίσιμη επιχείρηση; Αυτή ήταν η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το ναυτικό εκείνα τα χρόνια.

Το ρωσο-βρετανο-γαλλικό μέτωπο ήταν εξαιρετικά αποφασισμένο να υποστηρίξει την ελληνική ανεξαρτησία. Η μεγαλύτερη αδυναμία των Οθωμανών ήταν η έλλειψη ψυχικής διαύγειας. Οι αλλεπάλληλες ήττες στο πέρασμα των χρόνων τους έκαναν να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους και να μπερδευτούν και να χάσουν τη διορατικότητά τους σε απροσδόκητες καταστάσεις.


Ο ναυτικός διοικητής Çengeloğlu Tahir Pasha ήρθε στο Ναβαρίν με τον στόλο του φορτωμένο με πυρομαχικά και στρατιώτες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε, αγκυροβόλησε δίπλα στα αιγυπτιακά πλοία εκεί και έστειλε μερικά από τα πλοία του στην επαναστατημένη Ύδρα. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, η Υψηλή Πύλη είχε απορρίψει το ρωσο-βρετανικό και γαλλικό τελεσίγραφο. Τότε, ο Γάλλος ναύαρχος, που επιδίωκε ειδική σχέση με την Αίγυπτο, θέλησε να έχει μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ιμπραήμ Πασά και το δέχτηκε.  

 

Εδώ οι Γάλλοι ζήτησαν να σταματήσει η επιχείρηση κατά της νήσου Ύδρας. Μετά τη συνάντηση, παρατηρήθηκε ότι ο Ιμπραήμ Πασάς ενίσχυσε τις οχυρώσεις του λιμανιού του Ναβαρίνου και εμπόδισε τον στόλο να βγει στην ανοιχτή θάλασσα, κάτι που πιθανώς ήταν αποδοχή της επιθυμίας του στόλου να παραμείνει στο Ναυαρίνο. Ο πασάς απλώς διέταξε να σταλεί στόλο για να ενισχύσει την Κόρινθο. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα όσα μίλησαν ο Ιμπραήμ Πασάς και ο Γάλλος ναύαρχος δείχνει την απόγνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αγνοούσε το παζάρι του διοικητή του με ξένους.  

 

Οι Οθωμανοί, που είχαν καταργήσει το Σώμα των Γενιτσάρων πριν από ένα χρόνο, δεν είχαν απτή στρατιωτική δύναμη εκτός από τον αιγυπτιακό στρατό και δεν θα την είχαν για λίγο. Όμως και ο αιγυπτιακός στρατός έπαιζε διπλό παιχνίδι εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετά από λίγο δεν θα δίσταζε να κηρύξει τον πόλεμο και ο Ιμπραήμ Πασάς θα προχωρούσε προς την Κωνσταντινούπολη επικεφαλής εχθρικού στρατού. Αυτές ήταν ίσως η πιο απελπιστική κατάσταση και η βαθύτερη σειρά κρίσεων που είχαν βιώσει ποτέ οι Οθωμανοί.

(βλέπε: Μάχη του Nizip )

Ο Helmuth Karl Bernhard von Moltke, ο οποίος ήταν προσωπικά παρών στη μάχη ως στρατιωτικός σύμβουλος, περιγράφει την απειθαρχία του οθωμανικού στρατού εκείνη την εποχή στο έργο του «Γράμματα Τουρκίας». Ειδικότερα, οι λιποτάκτες και τα εγκλήματα που διέπραξαν στην Ανατολία και η έλλειψη στρατιωτικής πειθαρχίας και τάξης ήταν τα σημαντικά δομικά στοιχεία της ήττας του οθωμανικού στρατού στη μάχη του Νιζίπ. επίσης (βλέπε: συμφωνία Kütahya )

Μάχη του Νιζίπ

 

Επιστρέφοντας στις εξελίξεις

Ο στόλος που πήγαινε στην Κόρινθο χρειάστηκε να επιστρέψει στο Ναβαρίν λόγω του αποκλεισμού του βρετανικού στόλου και των καιρικών συνθηκών. Ο Ιμπραήμ Πασάς πήγε στη Μόρα για να ηγηθεί της χερσαίας επιχείρησης χωρίς να αφήσει άλλες οδηγίες εκτός από το να μην πολεμήσει με τον ανώτερο εχθρικό στόλο. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι εκτόξευσαν ένα γαλλικό πλοίο στο Ναβαρίνο και έκαναν ανακαλύψεις. Το πλοίο υποτίθεται ότι έφερνε ταχυδρομείο στους Γάλλους που εργάζονταν στο αιγυπτιακό ναυτικό.  

 

Το να επιτραπεί αυτό να συμβεί είναι από μόνο του παράδειγμα μυωπίας για το οθωμανικό ναυτικό. Ο Çengeloğlu Tahir Pasha θα μπορούσε να είχε λάβει αμυντικά μέτρα τουλάχιστον στο λιμάνι. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι Γάλλοι στα αιγυπτιακά πλοία προειδοποιήθηκαν για την επερχόμενη επιδρομή. Ο κόκκινος γάμος ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και η ορχήστρα έγραφε τον κωδικό πρόσβασης.

Λέγεται μάλιστα ότι δόθηκε προειδοποίηση για τον αιγυπτιακό στόλο να εγκαταλείψει το λιμάνι. Και ακόμη και η προσπάθεια αποστολής των αξιωματικών στα πλοία σε μια αιγυπτιακή φρεγάτα δεν ήταν αρκετή προειδοποίηση και δεν ζητήθηκε από τον διοικητή του κάστρου να προετοιμαστεί για ένα πιθανό περιστατικό. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ο διοικητής να ειδοποιήθηκε από τον Ιμπραήμ να μην ανοίξει πυρ.  

 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτό, ο συμμαχικός στόλος μπήκε στο λιμάνι, τοποθετήθηκε άνετα και άνοιξε πυρ ταυτόχρονα, αποδεκατίζοντας πλήρως τον οθωμανικό στόλο. Το περιστατικό ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο σφαγή παρά μάχη. Τα τουρκικά πλοία βυθίστηκαν στον βυθό του Ναυαρίνου μέχρι που έστρεψαν τα κανόνια τους στον εχθρό.

Στη σύγκρουση που κράτησε τρεισήμισι ώρες βυθίστηκαν 57 τουρκικά πλοία και μαρτύρησαν 8000 στρατιώτες. (αριθμητικά στοιχεία: Yılmaz Öztuna, Türkiye History, Vol. 11, σελ. 164)

Η σφαγή της μάχης έγινε έτσι

Και οι τρεις ναύαρχοι στέλνουν δύο επιστολές στον Ιμπραήμ Πασά στις 12 και 18 του μήνα, ζητώντας να τηρηθούν οι όροι κατάπαυσης του πυρός, να σταματήσει ο Οθωμανικός στρατός τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στη Μόρα και να στείλει τους στόλους στις βάσεις τους. Ο Ιμπραήμ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν αναγνώριζε τη συμφωνία του Λονδίνου, την οποία ο σουλτάνος είχε απορρίψει και οι επαναστάτες δεν αποδέχτηκαν αυτή τη συμφωνία. Ως αποτέλεσμα των υποχωρήσεων του Ιμπραήμ στις 25 Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου, οι ναύαρχοι ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ξανά βία και βλέποντας ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αποκλειστεί το Navarin από έξω λόγω της επιδείνωσης του καιρού, αποφάσισαν να μετακινήστε τον αποκλεισμό στον κόλπο, παρόλο που ήταν επικίνδυνο.

Οι Σύμμαχοι είχαν συνολικά 27 πλοία, 12 βρετανικά, 8 ρωσικά και 7 γαλλικά και 17.500 ναύτες. Στον οθωμανικό στόλο, εκτός από 40 μεταφορικά πλοία, υπήρχαν τρεις οθωμανικές γαλέρες, 22 φρεγάτες (15 οθωμανικές, 4 αιγυπτιακές, 3 τυνησιακές), περίπου 30 κορβέτες (δέκα αιγυπτιακές), επτά μπριγκ, πέντε γκουλέτες και έξι πυροσβεστικά πλοία και 22.000 στρατιώτες. Οι προσπάθειες του Μεχμέτ Αλή Πασά του είχαν δώσει ένα ναυτικό που δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος του στόλου που βρισκόταν στο Ναβαρίνο προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη. Στις εκβολές του κόλπου του Ναβαρίνου, που έχει μήκος 5 χιλιόμετρα και πλάτος 4 χιλιόμετρα, βρίσκεται η Σφακτηρία (Νήσος Sapienza/Burak), η οποία παρέχει προστασία στο λιμάνι.  

 

Η έξοδος στην ανοιχτή θάλασσα γίνεται μέσω ενός στενού μήκους 1,5 χιλιομέτρου που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κόλπου και μεταξύ του νησιού και της ακτής, και προστατεύεται περαιτέρω από τις μπαταρίες κανονιού που τοποθετούνται στην παραλία και στο νησί. Διατεταγμένοι όπως πρότεινε ο Λε Τελιέ, ο καπετάνιος του αιγυπτιακού στόλου, οι Οθωμανοί παρέταξαν τα ισχυρότερα πλοία στην πρώτη γραμμή σε σχήμα πετάλου.

Η κοίλη καμπύλη του πετάλου έβλεπε την είσοδο του λιμανιού. Οι κορβέτες που τοποθετήθηκαν στη δεύτερη σειρά ήταν διατεταγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να πυροβολούν από τα κενά μεταξύ των πλοίων της πρώτης σειράς. Ελαφρά πλοία και μονάδες όπως οι τρεις Τυνησιακές φρεγάτες, των οποίων η μαχητική ισχύς θεωρήθηκε χαμηλή, τοποθετήθηκαν στην τρίτη σειρά. Όλα τα οθωμανικά πλοία ήταν αγκυροβολημένα και έπρεπε να αντισταθούν στην επίθεση των Ευρωπαίων που είχαν την πρωτοβουλία. πάρα πολλά πλοία, έλλειψη εμπιστοσύνης στους ελιγμούς των περισσότερων από τους καπετάνιους, και ιδιαίτερα τη στενότητα του κόλπου. Μας θυμίζει εντυπωσιακά τη μάχη του Abu Hür (Abukir), κατά την οποία γαλλικά πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στη σειρά δέχθηκαν επίθεση από τον στόλο του Nelson.

Ο Κόδριγκτον, που άκουσε για το Οθωμανικό σχέδιο, εφάρμοσε το εξής σχέδιο: Τα συμμαχικά πλοία, πρώτα τα βρετανικά, μετά τα γαλλικά και τέλος τα ρωσικά, έμπαιναν στον κόλπο και εγκαθίστανται στο πέταλο, απέναντι από τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία. Έτσι, τα 22 πλοία της οθωμανικής πρώτης γραμμής θα ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με τα 19 συμμαχικά πλοία. 

 

 Στις 11 το πρωί της 20ης Οκτωβρίου τα συμμαχικά πλοία μπήκαν στον κόλπο περνώντας μπροστά από τις αθόρυβες τουρκικές μπαταρίες. Στις 15:25 οι Βρετανοί και οι Γάλλοι πήραν τις θέσεις τους. Οι Ρώσοι ήταν έτοιμοι να πάρουν τη θέση τους όταν ξέσπασε ένα περιστατικό: Τούρκοι ναύτες είχαν αρχίσει να ετοιμάζουν ένα πυροσβεστικό πλοίο και όταν μια από τις σωσίβιες λέμβους της βρετανικής φρεγάτας Darthmouth ανέλαβε δράση για να κρατήσει το πυροσβεστικό σκάφος στην επιφάνεια, μια τουρκική κορβέτα πυροβόλησε και τα δύο η σωσίβια λέμβος και η κοντινή γαλλική φρεγάτα Sirene.άνοιξε.  

 

Οι στόλοι πήραν φωτιά καθώς και οι δύο συμμαχικές φρεγάτες απάντησαν. Εδώ φαίνεται σίγουρα μια προσωπική και αναπόφευκτη χρήση πρωτοβουλίας που δεν μπορεί να προβλεφθεί. Διότι ούτε ο Αιγύπτιος ναύαρχος Μουχαρέμ Μπέης ούτε ο Οθωμανός ναύαρχος Ταχίρ Πασάς έδωσαν τέτοια διαταγή. Η σιωπή των μπαταριών στο λαιμό οφειλόταν είτε στην προδοσία του Ιμπραήμ Πασά, που δεν ξέρουμε αν διέπραξε ή όχι, είτε γιατί το πυροβολικό δεν πυροβόλησε χωρίς να λάβει εντολές ως αποτέλεσμα δισταγμού να αναλάβει πρωτοβουλία. Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού στο στενό θα μπορούσαν να ήταν εξαρχής καταστροφικά για τα συμμαχικά πλοία. Δυστυχώς, αφού ούτε ο Ιμπραήμ πασάς ούτε ο Γάλλος ναύαρχος ανέπνεαν πια, αυτά τα μυστικά πήγαν μαζί τους στον τάφο. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Καβαλάλι μας πρόδωσε ή όχι.

Μάχη του Ναβαρίνου

 

ας συνεχίσουμε...

Ο αριθμός των μεγάλων πολεμικών πλοίων που συμμετείχαν στην εμπλοκή ήταν σχεδόν ίσος και από τις δύο πλευρές. Ο δισταγμός των Οθωμανών διοικητών να ξεκινήσουν τη μάχη, τα συμμαχικά πλοία σπεύδουν να βοηθήσουν το ένα το άλλο όταν χρειαζόταν και τελικά η ικανότητα, η ταχύτητα και το ακριβές πυρ των Ευρωπαίων κέρδισαν τα ακίνητα οθωμανικά πλοία. η άγνοια των αξιωματικών του είχε σπαταλήσει το κουράγιο του πληρώματος.

Στις 17:30 η μάχη τελείωσε. Οι Σύμμαχοι υπέστησαν 489 τραυματίες και 182 νεκρούς (80 Βρετανοί, 43 Γάλλοι και 59 Ρώσοι). Παρόλο που τα πλοία τους διέτρεχαν πραγματικό κίνδυνο, ήταν όλοι έτοιμοι να πάνε ξανά στη θάλασσα. Για τους Οθωμανούς η κατάσταση ήταν πλήρης σφαγή. Αυτό που συνέβη δεν ήταν ούτε πόλεμος, ούτε σύγκρουση, ούτε μεγάλη σφαγή.

Αν και δεν μπορεί να γίνει πλήρης κατανομή, σύμφωνα με τον Yılmaz Öztuna, 8000 μάρτυρες. Σύμφωνα με τον Daniel Panzac και τον George Finlay, υπήρχαν 3000-4000 νεκροί και τραυματίες. Αν και οι απώλειες των πλοίων δεν ήταν σίγουρες, το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου, οι σύμμαχοι μέτρησαν μια φρεγάτα, 14 κορβέτες και ένα πλοιάριο. Πράγματι, αν και κάποια πολεμικά πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της μάχης ή καταστράφηκαν από τα πληρώματά τους μετά τη μάχη, άλλα πλοία που υπέστησαν περισσότερες ή λιγότερες ζημιές παραλιάστηκαν και τουλάχιστον μερικά από αυτά επισκευάστηκαν και επιπλεύθηκαν.  

 

Έτσι, στις 7 Δεκεμβρίου, ένας στόλος αποτελούμενος από μια γαλέρα, 6 φρεγάτες και 10 ελαφρά πολεμικά πλοία (μερικά από τα οποία ήρθαν στο Ναβαρίν μετά τη μάχη) και 30 μεταφορικά πλοία εγκατέλειψαν τον κόλπο του Ναβαρίνου και κατευθύνθηκαν προς την Αλεξάνδρεια. Οι συμμαχικοί στόλοι έφυγαν από τα ύδατα του Ναβαρίνου στις 25 Οκτωβρίου: οι Γάλλοι κατευθύνθηκαν προς τη Σμύρνη, οι Βρετανοί και οι Ρώσοι κατευθύνθηκαν προς τη Μάλτα. Όπως ο Βοναπάρτης περιορίστηκε στην Αίγυπτο μετά τη Μάχη του Αμπουκίρ, μετά το Ναβαρίν, ο Καβαλάλι Ιμπραήμ Πασάς περιορίστηκε στη Μόρα με τον στρατό του.  

 

Αν και αυτά τα επιχειρήματα δείχνουν ότι δεν πρόδωσε, το γεγονός ότι το παράκτιο πυροβολικό δεν άνοιξε πυρ κατά του συμμαχικού στόλου που εισήλθε στο λιμάνι την πιο κρίσιμη στιγμή και οι εντολές και τα «μέτρα» του Ιμπραήμ Πασά που περιόρισαν τον στόλο στο λιμάνι δείχνουν επίσης. ότι πρόδωσε την τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Σας ευχαριστώ που σιωπήσατε.

Είναι ακόμη συζητήσιμο αν υπήρξε προδοσία στην επιδρομή του Ναβαρίν. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προνοητικότητας. Είναι ακατανόητο ότι ένα ναυτικό που δεν μπορεί να αμυνθεί θα καταστραφεί μαζί με όλο το εκπαιδευμένο προσωπικό του. ειδικά στο λιμάνι...

Η μόνη εξήγηση είναι η παράδοση στο μυαλό. 

Τώρα, τόσο η ανεξαρτησία της Ελλάδας όσο και η Ρωσία εξαπέλυσαν μια νέα επίθεση για να εκμεταλλευτούν την αδύναμη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν, προτού οι Οθωμανοί προλάβουν να δημιουργήσουν νέο τακτικό στρατό. Όχι μόνο αυτό, οι Γάλλοι άρχισαν και προετοιμασίες για να εισβάλουν στην Αλγερία. Έκλεισαν αυτό το μέρος αμέσως μετά το Ναβαρίν. Θα ξεκινούσαν την κατοχή αποβαίνοντας στρατεύματα το 1830. Με αυτά τα γεγονότα, η προδοσία που ανέλαβε η οθωμανική πλευρά από τον Καβαλάλι Μεχμέτ Αλή Πασά θα μετατραπεί σε εξέγερση και πόλεμο, και ο οθωμανικός στόλος θα παραδοθεί στον εχθρό και θα συμβεί άλλη μια καταστροφή.

Η επιδρομή του Ναβαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827 . Είναι σαφές ότι αυτό το περιστατικό ήταν ταπεινωτικό για το τουρκικό ναυτικό. Παρόλο που οι Οθωμανοί είχαν μεγάλο μπελά, έπρεπε να απαντήσουν. Πρώτα, έκλεισε τα στενά σε ξένα πλοία και επιτάχυνε την ίδρυση του νέου στρατού (asakir-i mansure-i muhammediye). Αν και ο νέος στρατός δεν ήταν ακόμη έτοιμος και δεν θα ήταν έτοιμος για πολύ καιρό, αντιστάθηκε ακόμα στις ρωσικές δυνάμεις που ήταν πολύ ανώτερες από αυτόν.  

 

Παρόλα αυτά, το 1828 οι Ρώσοι είχαν προχωρήσει αρκετά ώστε να καταλάβουν ακόμη και τη Βάρνα. Εν τω μεταξύ, οι επιδημίες προκάλεσαν θανάτους που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις απώλειες μάχης και στις δύο πλευρές. Οι Βρετανοί δεν ενεπλάκησαν στον πόλεμο. Αν και οι Ρώσοι υπέστησαν πολλές απώλειες, προχώρησαν μέχρι το Ερζερούμ στα ανατολικά και την Αδριανούπολη στα δυτικά το δεύτερο έτος του πολέμου. Όταν ακόμη και η Κωνσταντινούπολη απειλήθηκε, οι Οθωμανοί συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να υποταχθούν στην ειρήνη που τους επιβλήθηκε. 

 

 Οι Ρώσοι πήραν τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το Μπατούμι στα ανατολικά και τον Δούναβη στα δυτικά.Επιπλέον, θα αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Ελλάδας και θα καταβληθεί μεγάλη πολεμική αποζημίωση. Εν τω μεταξύ, η ρωσική επιρροή στη Βλαχία και τη Βοντόνια έγινε επίσης αποδεκτή.

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να κάνει ο οθωμανικός στόλος, που απέμεινε από την καταστροφή του Ναβαρίνου, κατά τη διάρκεια αυτού του καταστροφικού πολέμου;

 

Ο οθωμανικός στόλος υπό τη διοίκηση του Pabuççu Ahmet Pasha αποτελούνταν από έξι πλοία της γραμμής, ένα μεγάλο και πέντε μικρά, 3 φρεγάτες, 5 κορβέτες και 3 μπρίγκες. Το ρωσικό ναυτικό αποτελούνταν από 11 πλοία της γραμμής, 2 φρεγάτες και 12 κορβέτες. Ωστόσο, η διαφορά στη δύναμη ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά στον αριθμό των πλοίων, γιατί τα οθωμανικά πλοία εξακολουθούσαν να αναγκάζονται να πάνε στη θάλασσα σε μια πρόχειρη κατάσταση και με ανεκπαίδευτο προσωπικό.  

 

Στην περίπτωση αυτή, το ναυτικό δεν βγήκε στη θάλασσα το 1828. Το 1829, ανατέθηκε στο ρωσικό ναυτικό να καταλάβει τη Σωζόπολη. Αν και εκτιμήθηκε ότι το τουρκικό ναυτικό δεν θα πήγαινε στη θάλασσα, έστειλαν μια φρεγάτα και μια μπρίγκα για να παρακολουθήσουν την έξοδο του Βοσπόρου, για κάθε ενδεχόμενο. Όταν η φρεγάτα είδε τα οθωμανικά πλοία που σχεδίαζαν να πλεύσουν εκείνη την ημέρα, έπλευσε βόρεια για να τα ενημερώσει, αλλά χάθηκε στην πολύ σφοδρή καταιγίδα εκείνο το βράδυ και βρέθηκε ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο το πρωί.  

 

Ένα οθωμανικό πλοίο το αναγνώρισε, το κατέλαβε και το έφερε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Pabuççu Ahmet Pasha δεν ήταν διατεθειμένος να πολεμήσει ούτως ή άλλως. Πήγε στη θάλασσα με τη δύναμη του σουλτάνου και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά την καταιγίδα.

Αν και το Οθωμανικό Ναυτικό είχε επιτυχείς επιχειρήσεις σε αυτόν τον πόλεμο, αυτό δεν επηρέασε τη γενική κατάσταση. Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα, υποστήριξε με επιτυχία τις επιχειρήσεις των χερσαίων στρατευμάτων και βοήθησε στην κατάληψη της Μεσελπέριας, του Χταποδιού, του Βασιλικού, της Νελλεάδας και του Μίντιε μετά τη Σωζέπολη μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μετά από αυτό, αν δεν γινόταν αποδεκτή η Συνθήκη της Αδριανούπολης και η Ελλάδα δεν ήταν ανεξάρτητη, ο επόμενος στόχος ήταν η Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, η ανεξαρτησία της Ελλάδας δημιούργησε μια συνεχή απειλή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Αιγαίο. Από εδώ και πέρα, αυτή η χώρα θα εμπλέκεται σε συνεχή επιθετικότητα χωρίς διακοπή. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κυριαρχούσαν στα ναυτιλιακά θέματα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν Έλληνες. Η εμπορική ναυτική ικανότητα, ειδικά εκείνη την εποχή, μπορούσε αμέσως να μετατραπεί σε στρατιωτική ικανότητα. Αυτό που έχασαν οι Οθωμανοί ήταν πλέον εχθρική δύναμη. Επιπλέον, η διάλυση της Ελλάδας αποδυνάμωσε τη σύνδεση των Οθωμανών με την Αίγυπτο και τη Δύση, πόσο μάλλον με τα Βαλκάνια, και ξεκίνησε τόσο η τάση διάσπασης όσο και οι απόπειρες εισβολής της Δύσης.

Έτσι υπογράφηκε η Συνθήκη της Αδριανούπολης

Εκτός από την παραχώρηση αυτονομίας στους Σέρβους, οι Οθωμανοί αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Επισήμως, έγινε πλήρως ανεξάρτητο κράτος με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που υπογράφηκε το 1832.

Σύνορα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με τη συνθήκη.

 

Ωστόσο, η ήττα των Οθωμανών, η ανεξαρτησία της Ελλάδας, ο κυβερνήτης της Κρήτης που επιθυμούσαν ο Μεχμέτ Αλή και ο Ιμπραήμ Πασάς, ήταν όλα χτισμένα πάνω σε πτώματα Ελλήνων που απαγχονίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, μωρά που σκοτώθηκαν στον Μορέα, γυναίκες που βιάστηκαν στο Ναβαρίνο και ξεσκίστηκαν από σκυλιά ανάμεσα στα πόδια τους.

Κλείνοντας, κάθε πόλεμος έχει μια ενότητα «εγκλήματα πολέμου». Αλλά στην περίπτωση της Ελληνικής Εξέγερσης ή του «Πόλεμου της Ανεξαρτησίας» αυτό το κεφάλαιο αποτελούσε κάτι περισσότερο από το κεφάλαιο που καλύπτει τον πόλεμο.

Τι γράφτηκε στα απομνημονεύματα του Αντισυνταγματάρχη Σπρίδωνου, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του τμήματος επιμελητείας στην επιτελική επιτροπή του στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα και αργότερα του στρατηγού Γεωργίου Χατγιανέστη με τον ελληνικό όρο «Μικρασιατική Εκστρατεία», στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας , στην πραγματικότητα συνόψιζε την ελληνική εξέγερση που έλαβε χώρα ακριβώς 100 χρόνια πριν από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

«...εκείνη την ημέρα, τα τουρκικά ραδιόφωνα άρχισαν να μεταδίδουν το εξής μήνυμα με μισητό τόνο στα ανεστραμμένα ελληνικά που προσπαθούσαν να πουν: "Έλληνες, ντρέπεστε για το παρελθόν σας! Μην τρέχετε για να πολεμήσουμε!"

Και ενώ ο τουρκικός στρατός προχωρούσε προς τη Σμύρνη, ο Σπρίδωνος πρόσθεσε τις ακόλουθες φράσεις στον διοικητή του Χατσιανέστη στα απομνημονεύματά του, αφιερωμένα στις θηριωδίες που διέπραξε ο ελληνικός στρατός στην Ανατολία ενώ υποχωρούσε:

"Τίποτα από αυτά που κάναμε δεν είναι αποδεκτό, ακόμα κι αν ηττηθούμε, ας χάσουμε πολιτισμένα! Γιατί ο ελληνικός στρατός υποχωρεί καίγοντας, ληστεύοντας και σκοτώνοντας; Γιατί δεν σταματήσουμε αυτούς τους εμπρηστές, ληστές, δολοφόνους και βιαστές; Τότε πώς μπορούμε να καθαρίσουμε αυτόν τον λεκέ;».

Ο Σπρίδωνος συνόψισε την ανθρωπιστική περίληψη της ελληνικής εξέγερσης παρά τη στρατιωτική περίληψή της. Η εξέγερση ήταν μια σκοτεινή κηλίδα τόσο στην τουρκική όσο και στην ελληνική ιστορία, ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας καταπίεσης των κομμάτων.

«Ο πόλεμος είναι δολοφονία εκτός κι αν κινδυνεύσει η ζωή του έθνους».

-Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Πηγή: Şerafettin Turan, Mustafa Kemal Atatürk: Μια μοναδική ζωή και προσωπικότητα, Bilgi Yayınları, σελ. 597.

 

 

 

 

 https://eksiseyler.com/yunanistanin-osmanli-devletinden-ayrilmasina-neden-olan-yunan-isyaninin-uzun-ozeti

 

 

 
Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

 

 

 


 

 

Εγώ είμαι ρωμιός 

 


 

 

Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες! 

 


 

 

 

 

 

GEORGE SOROS : ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ













 

 


 

 


 

theologos vasiliadis