Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ... ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ... ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

 

 




ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ



ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΩΣΗΣ TEKGIDA-İŞ

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ 
ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ 
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Η τάξη των καπιταλιστών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούνταν από ξένους καπιταλιστές, Λεβαντίνους, μη μουσουλμάνους καπιταλιστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έναν πολύ μικρό αριθμό μουσουλμάνων καπιταλιστών.

 

 

Αυτοί οι καπιταλιστές ήταν σε δύο ξεχωριστές οργανώσεις. Οι καπιταλιστές που ήταν πολίτες άλλης χώρας ήταν μέλη του εμπορικού επιμελητηρίου που ιδρύθηκε από αυτή τη χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Όλοι οι έμποροι και οι βιομήχανοι που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη ήταν μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Dersaadet.

 Δικαίωμα να γίνουν μέλη αυτού του επιμελητηρίου και να λάβουν μέρος στη διαχείριση είχαν και ξένοι καπιταλιστές. 

Δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ μη μουσουλμάνων και μουσουλμάνων μελών.

 

Την περίοδο πριν το 1908, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο είχε σημαντικές σχέσεις και επενδύσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές αποτελούσαν μέρος της καπιταλιστικής τάξης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Μερικοί από τους ευρωπαίους καπιταλιστές ήταν Λεβαντίνοι που εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από πολύ καιρό. 

Οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές ανέπτυξαν στενή συνεργασία με την ελληνική, την αρμενική και την εβραϊκή μειονότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και συνέβαλαν σημαντικά στην εμφάνιση εμπορικών, οικονομικών και βιομηχανικών καπιταλιστών από μη μουσουλμανικές μειονότητες. 

 

Επιπλέον, μεταξύ των Εβραίων που μετανάστευσαν από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τέλη του 15ου αιώνα, οι οπαδοί του Sabbatai Zevi που έζησαν τον 17ο αιώνα («Sabbatians» ή «Dönmeler») αποτελούσαν μια ξεχωριστή και κλειστή κοινότητα. 

Κάποιοι από αυτούς έγιναν και καπιταλιστές.

 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να δυσκολεύεται να καλύψει τα έξοδά της από το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Με τη διακοπή της επέκτασης, ήρθε στο προσκήνιο το τέλος της μεταφοράς πόρων με τη μορφή λάφυρας και πρόσθετων φόρων από άλλες περιοχές, η αύξηση των δαπανών των παρατεταμένων πολέμων και η στροφή σε εγχώριους πόρους για την κάλυψη αναγκών. 

 

Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ταμειακές ανάγκες του κράτους, έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη η χρήση φορολογουμένων αγροτών στους φόρους που εισπράττονται στη χώρα. Οι φορολογικοί αγρότες άρχισαν επίσης να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος δανειζόμενοι χρήματα από μη μουσουλμάνους μετατροπείς στη χώρα. 

 

Έτσι, οι οικονομίες που κατείχαν ορισμένοι πλούσιοι μη μουσουλμάνοι μετατράπηκαν σε τοκογλυφικό κεφάλαιο. Στην ίδια μέθοδο κατέφευγαν και οι αγρότες που δυσκολεύονταν να πληρώσουν τους φόρους τους.

 

Έλληνες και Εβραίοι ήταν στην πρώτη γραμμή ως ανταλλακτήρες από την εποχή του Μεχμέτ του Πορθητή μέχρι τον 18ο αιώνα. 

 

Ωστόσο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, το 85 τοις εκατό των ανταλλακτηρίων, οι οποίοι ήταν όλοι μη μουσουλμάνοι, ήταν Αρμένιοι. 

 

Δεν υπήρχαν μουσουλμάνοι μετατροπείς. 

 

Ενώ οι Αρμένιοι μετατροπείς ασχολούνταν με τη φορολογική γεωργία για την είσπραξη διαφόρων φόρων, οι Εβραίοι μετατροπείς ενδιαφερόταν γενικά να καλύψουν τις ανάγκες του κύκλου του παλατιού. (Σουλέ Εσκενάζι, Το φαινόμενο της αστικής τάξης στην Τουρκία: Οικονομικές δραστηριότητες των μη μουσουλμάνων (1908-1945), Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Τμήμα Οικονομικών Διδακτορική Διατριβή, 2018;106)

 

Αυτά τα μη μουσουλμανικά στοιχεία είχαν στενές σχέσεις με Ευρωπαίους καπιταλιστές που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

 

Μια διάσταση αυτής της σχέσης ήταν η θρησκευτική πίστη και η γλωσσική συγγένεια. Η άλλη διάσταση ήταν ότι τα ευρωπαϊκά κράτη, που προσπαθούσαν να αποδυναμώσουν και στη συνέχεια να διαλύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έβλεπαν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες ως το αδύναμο σημείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως εργαλεία που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. 

 

Η διαδικασία που ξεκίνησε με την Εξέγερση της Μόρια το 1821 ενίσχυσε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Ο Yahya S. Tezel περιγράφει αυτή τη διαδικασία ως εξής:

«Οι μη μουσουλμανικοί κύκλοι εμπόρων και ανταλλακτικών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισαν να αποκτούν μεγάλη σημασία τον 16ο αιώνα. (…) Η εξάπλωση της ισόβιας φορολογικής γεωργίας τον 17ο αιώνα και η αφαίρεση των επαρχιών στο σύνολό τους στους αγρότες-κυβερνήτες τον 18ο αιώνα ενίσχυσε περαιτέρω τους μη μουσουλμάνους εμπόρους-εμπόρων. 

 

Είτε οικειοποιήθηκαν οι ίδιοι τους πόρους φορολογικού ενοικίου ως φορολογούμενοι, είτε καθιέρωσαν οικονομικό και ακόμη πολιτικό έλεγχο στους φορολογικούς αγρότες που προέρχονταν από τις μουσουλμανικές στρατιωτικές ομάδες και προύχοντες και φεουδάρχες, μέσω των νομισματικών κεφαλαίων που κρατούσαν στα χέρια τους». (Tezel, 1982;57)

 

 

«Ο πλούτος ορισμένων από αυτούς τους Αρμένιους, Εβραίους και Έλληνες μετατροπείς της Κωνσταντινούπολης, που αντλούσαν την πραγματική τους δύναμη από τους Ευρωπαίους εμπόρους που μεσολάβησαν, έφτασε το 1 εκατομμύριο λίρες στα τέλη του 18ου αιώνα. 

 

Η κύρια λειτουργία των ντόπιων μη μουσουλμάνων εμπόρων-τοκογλυφιστών όσον αφορά την ενσωμάτωση της οθωμανικής οικονομίας στην καπιταλιστική παγκόσμια αγορά ήταν να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των Ευρωπαίων εμπόρων και των τελικών πελατών τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αποτελούν τους κύριους δεσμούς στην η Οθωμανική Αυτοκρατορία των αλυσίδων που συνέδεαν τις περιοχές κατανάλωσης και παραγωγής στις οθωμανικές χώρες με τη συσσώρευση στα καπιταλιστικά κέντρα ανάπτυξης». (Yahya S.Tezel, Economic History of the Republican Era (1923-1950), Yurt Yay., Άγκυρα, 1982;58)

 

 

Έτσι, δημιουργήθηκε μια ομάδα μη μουσουλμάνων οικονομικών καπιταλιστών. 

 

Τα ευρήματα του Orhan Kurmuş είναι τα εξής:

«Έλληνες και Αρμένιοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εισόδου και εγκατάστασης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στη Δυτική Ανατολία. Η στενή γνώση της περιοχής και των παραδόσεων της, η γνώση της γλώσσας του τουρκικού λαού με τον οποίο είχαν εμπορικές σχέσεις, και η εμπορική εμπειρία και οι δεξιότητές τους τους κατέστησαν απαραίτητο, φυσικό εταίρο για τους Ευρωπαίους. 

 

Οι μόνοι δεσμοί μεταξύ της εμπορικής αποικίας της Σμύρνης και των παραγωγών της περιοχής ήταν Έλληνες και Αρμένιοι. Χωρίς αυτά, τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα δεν θα μπορούσαν να πωληθούν και τα εξαγωγικά αγαθά της Δυτικής Ανατολίας δεν θα μπορούσαν να συλλεχθούν από τους παραγωγούς και να σταλούν στη Σμύρνη και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές. (…)

 

«Όπως υπήρχαν ελληνικές, αρμενικές και εβραϊκές κοινότητες εγκατεστημένες στη Σμύρνη και στην ενδοχώρα, εκπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών εθνών ίδρυσαν επίσης εμπορικές αποικίες στη Σμύρνη». (Orhan Kurmuş, The Entry of Imperialism into Turkey, Bilim Yay., İst., 1977;32-33)

 

«Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι, που αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού της Σμύρνης και το 25% έως 85% του πληθυσμού των κεντρικών πόλεων, ήταν εξαιρετικά ισχυροί οικονομικά. Το μικρό εμπόριο και η βιομηχανία, το τραπεζικό και το παράκτιο εμπόριο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στα χέρια τους. Ενώ οι Εβραίοι ασχολούνταν κυρίως με οικονομικά ζητήματα, ακόμη και τα παντοπωλεία στις πιο απομακρυσμένες γωνιές ήταν υπό τον έλεγχο των Ελλήνων ή των Αρμενίων. 

 

Οι Έλληνες ασχολούνταν επίσης με κάθε είδους επιχείρηση, από μικροπωλητές μέχρι σιδηρουργία, από φρέζα μέχρι την παρασκευή καφέ. Ο τομέας στον οποίο είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία ήταν το εμπόριο, ειδικά η μεσιτεία. Εν ολίγοις, πολλές ζωτικής σημασίας οικονομικές δραστηριότητες κυριαρχούνταν από μειονότητες». (Kurmuş,1977;33-34)

 

«Εκτός από τις μετοχικές εταιρίες που έπαιξαν τον πιο ενεργό ρόλο στην εξαγωγή βρετανικού κεφαλαίου στην Τουρκία, δεν θα έπρεπε ο ρόλος των Βρετανών που έκαναν τη Σμύρνη πατρίδα τους μετά τη διάλυση της εταιρείας Levant ή που αργότερα μετανάστευσαν στη Σμύρνη από την Αγγλία. να υποτιμηθεί. Αυτή η δεύτερη ομάδα δραστηριοποιήθηκε κυρίως σε κερδοσκοπία γης, παραχωρήσεις εξόρυξης, βιομηχανικές επιχειρήσεις με τη μορφή οικογενειακών επιχειρήσεων και εμπόριο. (…) 

 

Τα μέλη αυτής της ομάδας δεν ήταν ως επί το πλείστον Βρετανοί εκ γενετής. Ανάμεσά τους ήταν Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι ακόμη και Τούρκοι που άλλαξαν εθνικότητες και έγιναν Βρετανοί πολίτες. Εφόσον οι Οθωμανοί πολίτες που άλλαξαν την υπηκοότητά τους και έγιναν Βρετανοί πολίτες άλλαζαν συχνά τα ονόματά τους, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον αριθμό τους». (Kurmuş,1977;35)

 

Ο Haydar Kazgan συνοψίζει τον αυξανόμενο ρόλο των μη μουσουλμάνων καπιταλιστών στην οικονομία ως εξής:

«Ως αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού ιεραποστολικού κινήματος, οι Οθωμανικές μειονότητες άρχισαν να αποκτούν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των Τούρκων το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα, ιδιαίτερα στα οικονομικά, στο εμπόριο και σε διάφορες επαγγελματικές σπουδές. Αύξησαν αυτή την υπεροχή στα δικά τους κοινοτικά σχολεία που αργότερα άνοιξαν. 

 

Έτσι, όπως έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλο το εξωτερικό εμπόριο της χώρας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, κατέλαβαν και το εσωτερικό εμπόριο, κάθε είδους παραγωγικές (συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας) εγκαταστάσεις και τέλος ακόμη και μικρούς εμπόρους σχεδόν σε κάθε μέρος της αυτοκρατορίας. , σε μια μοναδική δική τους αλληλεγγύη. Επιπλέον, η αναπτυσσόμενη τραπεζική και τραπεζική και η τοκογλυφία, που υποστήριζαν κάθε είδους οικονομικές δραστηριότητες, ήταν επίσης πλήρως υπό τον έλεγχό τους. (…)

 

«Όπως οι μειονότητες έγιναν οικονομικά ισχυρότερες και κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της χώρας μαζί με τους ξένους, απέκτησαν επίσης πολιτική δύναμη χάρη στις ελευθερίες και τα δικαιώματα που έφεραν τόσο οι συνταγματικές μοναρχίες του 1876 όσο και του 1908. 

 

Από την άλλη πλευρά, καθώς οι μειονότητες ανέπτυξαν τα δικά τους κοινοτικά σχολεία, έπαψαν να είναι κοινότητες και υποκείμενα και απέκτησαν μια ευκαιρία εκπαίδευσης που θα αποκάλυπτε την εθνική τους ύπαρξη και θα έτρεφε πολιτικές δράσεις που σχετίζονται με αυτό». (Haydar Kazgan, Incorporation from the Ottoman Empire to the Republic, Vakıfbank Yay., İstanbul, 1999;202)

 

 

Κατά τη διαδικασία επέκτασης του διεθνούς εμπορίου με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και την αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη, οι συνθηκολογήσεις που δέχτηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία επιτάχυναν τη διαδικασία εμπορίας ευρωπαϊκών προϊόντων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αγορών διαφόρων αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτοκρατορία. 

 

Σε αυτή τη διαδικασία, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ενήργησαν ως μεσάζοντες στο εξωτερικό εμπόριο. Η εγγύτητα της γνώσης ξένων γλωσσών και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων ανέπτυξε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Η αρχική διαμεσολάβηση, με την επιτυχία των μη μουσουλμάνων Οθωμανών υπηκόων στη διαμεσολάβηση, επέτρεψε την εμφάνιση εμπορικών και οικονομικών καπιταλιστών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο μη Μουσουλμάνοι. 

 

Αυτοί οι έμποροι καπιταλιστές έλαβαν και κάποια προνόμια από τον σουλτάνο. 

 

Όσοι από τους μουσουλμάνους προύχοντες προσπάθησαν να ενεργήσουν ως μεσάζοντες στο εξωτερικό εμπόριο («έμποροι Hayriye») δεν είχαν επιτυχία. Καθώς το βάρος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αυξανόταν, οι μη μουσουλμάνοι καπιταλιστές ανέπτυξαν περαιτέρω και ενίσχυσαν την οικονομική και πολιτική συνεργασία τους με το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τα κράτη.

 

Όταν το ταμείο είχε έλλειψη μετρητών, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δανείστηκε από μη μουσουλμάνους ανταλλακτήρες, με άλλα λόγια, χρηματοοικονομικούς καπιταλιστές, στην Κωνσταντινούπολη.

 

Όταν το εξωτερικό εμπόριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αυξήθηκε ραγδαία μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μπαλταλιμάνι μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αγγλίας το 1838, η συσσώρευση κεφαλαίου των μη μουσουλμάνων Οθωμανών καπιταλιστών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Αυτοί οι καπιταλιστές ασχολούνταν και με τοκογλυφία δανείζοντας δάνεια με τόκο όταν χρειαζόταν στους χωρικούς από τους οποίους αγόραζαν προϊόντα.

 

Μέχρι το Διάταγμα Τανζιμάτ του 1839, ο πλούτος ορισμένων δημοσίων αξιωματούχων και μη μουσουλμανικών μειονοτήτων μπορούσε να δημευθεί.

 

Πριν από το Τανζιμάτ, το οποίο κηρύχθηκε το 1839, μια μέθοδος που χρησιμοποιούσε συχνά η Οθωμανική Αυτοκρατορία όταν αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες ήταν η «δήμευση». Το κράτος θα μπορούσε να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων ιδιαίτερα. «Ο Χαλέτ Εφέντι, ο αρχιτοξοβόλος του σουλτάνου, για να εξασφαλίσει εισόδημα για το κρατικό ταμείο, το οποίο ήταν άδειο και δεν μπορούσε να εξισορροπηθεί, εκτέλεσε σχεδόν όλο τον λαό, ιδιαίτερα τους Έλληνες, που είχαν πλουτίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. εμπόριο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, για το αδίκημα της «προδοσίας», και έχασαν όλη την περιουσία και την περιουσία τους. Καταχωρούσε τις περιουσίες του ως εισόδημα στο κράτος». (Kazgan, 1999;36)

 

Αυτή η πρακτική αποδυνάμωσε επίσης την τάση των ανθρώπων για συσσώρευση κεφαλαίων. Η πρακτική της δήμευσης τερματίστηκε με το Διάταγμα Τανζιμάτ. Έτσι, οι Οθωμανοί μη μουσουλμάνοι εμπορικοί και χρηματοοικονομικοί καπιταλιστές άρχισαν να κινούνται σε ασφαλέστερο δρόμο.

 

Ο Yahya S.Tezel συνοψίζει αυτή τη διαδικασία ως εξής:

«Ακόμη και το εγχώριο χονδρικό εμπόριο οθωμανικών εξαγωγικών αγαθών τέθηκε υπό τον έλεγχο ξένων εταιρειών, και οι εμπορικές λειτουργίες που σχετίζονται με τις εισαγωγές μονοπωλούνταν από ντόπιους μη μουσουλμάνους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οργανικές προεκτάσεις της μητροπολιτικής αστικής τάξης. (…) 

 

Υπήρχαν χιλιάδες ντόπιοι έμποροι και έμποροι στους εσωτερικούς δακτυλίους αυτού του συστήματος εμπορικής αλυσίδας, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο στη διανομή των συνολικών εμπορικών εσόδων πήραν οι ξένοι καπιταλιστές και οι μη μουσουλμάνοι εμπορικοί κύκλοι της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, οι οποίοι ήταν σαν τις οργανικές προεκτάσεις τους.

 

 

«Οι τράπεζες ήταν ένας από τους σημαντικότερους τομείς δραστηριότητας του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. (…) Το χρέος του Σουλτάνου και της οικογένειάς του σε μη μουσουλμάνους τραπεζίτες-τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη ανερχόταν σε 11 εκατομμύρια λίρες το 1863. Οι ντόπιοι μη μουσουλμάνοι τραπεζίτες της Κωνσταντινούπολης, από την άλλη πλευρά, είχαν στην πραγματικότητα τα χρεόγραφα που έλαβαν από το Παλάτι καταγεγραμμένα στους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους και ενεργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ του Παλατιού και των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών κύκλων. (…)

 

«Ο τομέας των μεταφορών της οθωμανικής οικονομίας τέθηκε επίσης υπό αυστηρό εξωτερικό έλεγχο.

 

«Οι διακρατικές θαλάσσιες μεταφορές στο εξωτερικό εμπόριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν πλήρως υπό τον έλεγχο ξένων και το μερίδιο των πλοίων με οθωμανική σημαία στις μεταφορές μεταξύ των λιμανιών της χώρας ήταν πολύ μικρό. (…) Ήταν η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανέπτυξε τις πόλεις λιμάνια. Ξένες εταιρείες δημιούργησαν και λειτουργούσαν αποβάθρες, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, νερό και τραμ στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Βηρυτό και τη Θεσσαλονίκη. (…)

 

 

«Έχω ήδη αναφέρει τις επενδύσεις των ευρωπαίων καπιταλιστών στην οθωμανική γεωργία. Οι επενδύσεις τους σε μη γεωργικούς παραγωγικούς τομείς ήταν περιορισμένες στο σύνολό τους και επικεντρώθηκαν κυρίως στον εξορυκτικό τομέα που παράγει πρώτες ύλες για εξαγωγή. (…) Το 1910, το μερίδιο αυτών των εταιρειών στη συνολική αξία της παραγωγής εξόρυξης αυξήθηκε στο 69 τοις εκατό, το μερίδιο των επιχειρήσεων που ανήκουν σε ντόπιους μη μουσουλμάνους αυξήθηκε στο 12 τοις εκατό και το μερίδιο των τουρκικών επιχειρήσεων μειώθηκε στο 19 τοις εκατό». (Tezel, 1982; 79-81)

 

 

«Η μη μουσουλμανική εμπορική αστική τάξη απέκτησε τη λειτουργία ενός πλήρους κομπραδόρου ανάμεσα στις τοπικές εύπορες τάξεις. Πλούσιοι ντόπιοι Αρμένιοι, Έλληνες και Εβραίοι μονοπωλούσαν τις ενδιάμεσες λειτουργίες που χρειαζόταν η μητροπολιτική αστική τάξη στις σχέσεις της με την οθωμανική οικονομία και οι θρησκευτικές και γλωσσικές ομοιότητές τους με τις μητροπόλεις ενίσχυσαν την εξουσία τους στη μουσουλμανική-τουρκική πλειοψηφία της κοινωνίας. Πολλοί από αυτούς απέκτησαν επίσης υπηκοότητα δεύτερης χώρας και ωφελήθηκαν από φορολογικές και δικαιοδοτικές ασυλίες που χορηγήθηκαν σε αλλοδαπούς. (…)

 

 

«Αυτοί οι κύκλοι μετέφεραν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους εκτός χώρας. Είναι γνωστό ότι οι Λεβαντίνοι της Κωνσταντινούπολης είχαν χτισμένα αρχοντικά στις πιο ακριβές γειτονιές του Παρισιού, που συναγωνίζονταν μεταξύ τους σε μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια. Ό,τι ξόδεψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξοδεύτηκε για την κατανάλωση και την ανέγερση υπέροχων κατοικιών. 

 

Η λαμπρότητα και η καλαισθησία χιλιάδων σπιτιών και εκατοντάδων αρχοντικών που χτίστηκαν από ντόπιους μη μουσουλμάνους εμπόρους, τραπεζίτες και Λεβαντίνο-Ευρωπαίους στις ακτές του Βοσπόρου, στα νησιά και σε πόλεις όπως η Σμύρνη και η Τραπεζούντα είναι ακόμα μαζί μας ως ίχνη που η μουσουλμανική-τουρκική αστική τάξη της Δημοκρατίας δεν μπορούσε να φτάσει με τα κτίριά της». (Tezel, 1982;83)

 

 

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία άρχισε να δανείζεται από το εξωτερικό από το 1854. Οι μη μουσουλμάνοι ανταλλακτήρες και οι έμποροι καπιταλιστές, που διατηρούσαν στενές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς κεφαλαιουχικούς κύκλους, άρχισαν να λειτουργούν ως μεσάζοντες σε αυτόν τον δανεισμό. Οι μη μουσουλμάνοι χρηματοδότες που αποκαλούνταν «τραπεζίτες του Γαλατά» κέρδισαν σημαντικά έσοδα κατά τη διαδικασία του χρέους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η μεσολάβηση των «τραπεζιτών του Γαλατά» έληξε το 1881 με την παρέμβαση των δανειστών κρατών και την ίδρυση της Διοίκησης Δημοσίου Χρέους.

 

 Στο δεύτερο μισό του αιώνα, το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων καπιταλιστών για την Οθωμανική Αυτοκρατορία αυξήθηκε. Η κατασκευή των σιδηροδρόμων Izmir-Aydın και Izmir-Turgutlu (Kasaba), οι μεγάλες φάρμες που ίδρυσαν οι Βρετανοί καπιταλιστές στην περιοχή του Αιγαίου μετά την απελευθέρωση των πωλήσεων γης σε ξένους και οι ξένες επενδύσεις σε εξόρυξη και άλλους τομείς δημιούργησαν ένα σημαντικό ξένο στοιχείο στο εσωτερικό. την οθωμανική καπιταλιστική τάξη. Επιπλέον, ειδικό τμήμα αποτελούσαν και οι Λεβαντίνοι, οι οποίοι ήταν ξένοι υπήκοοι που συναλλάσσονταν με τους Οθωμανούς από τους προηγούμενους αιώνες και εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.  

 

Οι Sebatayists (Dönme), που είχαν καλές σχέσεις με τη Δύση, ήταν επίσης ομάδες που ασκούσαν υψηλό επίπεδο αλληλεγγύης μεταξύ τους, και μερικοί από αυτούς ήταν μέρος της οθωμανικής καπιταλιστικής τάξης. Ανάμεσα στα μουσουλμανικά-τουρκικά στοιχεία της καπιταλιστικής τάξης, ήταν εξαιρετικά λίγα.

 

 

Μέχρι την ύστερη οθωμανική περίοδο, υπήρχε μια πολύ ισχυρή μη μουσουλμανική (Ελληνική, Αρμενική και Εβραϊκή) εμπορική και χρηματοοικονομική αστική τάξη που είχε γίνει σοβαρά οικονομικά ισχυρή και είχε στενές σχέσεις με τους ευρωπαίους καπιταλιστές. Αυτοί οι καπιταλιστές επένδυσαν επίσης σε ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα βιομηχανικών επενδύσεων είναι το εργοστάσιο της οικογένειας Tubini.

 

«Εργοστάσιο επίπλων και αξεσουάρ στο Beşiktaş, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από μια πτέρυγα της οικογένειας τραπεζίτη Tubini. (…) Όλα τα μέλη της οικογένειας Tubini είναι Γάλλοι υπήκοοι. Εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ιδιαίτερα ο πατέρας του, Bernard Tubini, έγινε διάσημος ως τραπεζίτης». (Kazgan, 1999;86)

 

«Αυτό το εργοστάσιο ιδρύθηκε στην πραγματικότητα από έναν Αρμένιο ονόματι Baba Kamadjian. Αυτή η οργάνωση, που δούλευε σε περίπου σαράντα εργαστήρια, παραδόθηκε σε κάποιον που ονομαζόταν Verdik Efendi το 1873. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του να γίνει εργοστάσιο, ο Vertik Efendi δεν μπόρεσε να πληρώσει τα δάνεια που έλαβε από τους Tubinis και στο τέλος, το εργοστάσιο αφέθηκε στον Aristide Tubini, έναν από τους Tubini». (Kazgan, 1999;87)

 

Πολλά ορυχεία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία λειτουργούσαν από ξένους. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Gündüz Ökçün, η διανομή των εξορυκτικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν την περίοδο 1870-1911 ήταν η εξής: Τουρκικά: 102; Μειοψηφία: 66; Ξένο: 101; Τούρκοι και μειονότητες: 5; Ξένες και Τουρκικές: 1; Ξένοι και μειονοτικοί: 7; Σύνολο 282. (Gündüz Ökçün, «Turkish, Minority and Foreign Shares in Ottoman Mineral Production in the Early XXth Century», In Honor of Abadan, 1969;809)

 

Ένα παράδειγμα αυτών των ορυχείων ήταν το ορυχείο Ereğli. «Η εταιρεία, η οποία έχει το προνόμιο της Ereğli Coal Dock and Port Enterprise, ιδρύθηκε με το προνόμιο που παραχωρήθηκε στον Yanko Bey Yoannides με το Ferman-ı Ali με ημερομηνία 11 Cemaziyelahir 1311 (Μάιος 1896). Μεταξύ των ιδρυτών ήταν Γάλλοι και Βέλγοι ιδιοκτήτες κεφαλαίων, καθώς και διάσημοι επιχειρηματίες από τις οθωμανικές μειονότητες. Στην πραγματικότητα, ο Γιάνκο Ιωανίδης ήταν ένας από αυτούς». (Kazgan,1999;213) 

 

Στο δεύτερο μισό του αιώνα, οι παραδοσιακές σχέσεις στη γεωργία άλλαζαν επίσης και ο καπιταλισμός αύξανε την επιρροή του στη γεωργία. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι φάρμες που ίδρυσαν Βρετανοί καπιταλιστές στην Περιφέρεια του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Orhan Kurmuş, ήδη από το 1868, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κοντά στη Σμύρνη ήταν εγγεγραμμένη ιδιοκτησία Βρετανών καπιταλιστών. (Kurmuş,1977;114). 

 

Το 1878 «αναφέρθηκε ότι όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κοντά στη Σμύρνη καταλήφθηκαν από 41 Βρετανούς εμπόρους». (Kurmuş, 1977;115) Για παράδειγμα, ένας Άγγλος ονόματι AOClarke αγόρασε 72.000 δεκάρια γης στο Κουσάντασι. Η γη που αγόρασε ένας Άγγλος ονόματι WGMaltass ήταν 122.592 στρέμματα. Ο D.Baltazzi απέκτησε 247.000 δεκάρια γης. 

 

Ο Orhan Kurmuş εκτιμά ότι η γη που αγόρασαν οι Βρετανοί στη Δυτική Ανατολία ήταν 2,4 - 2,8 εκατομμύρια δεκάρια. «Αν προσθέσουμε τα εδάφη που κατέλαβαν Ρώσοι, Αρμένιοι και Εβραίοι, πιστεύουμε ότι το σύνολο είναι μεταξύ 5 και 6 εκατομμυρίων δεκάρια». (Kurmuş,1977;116-117)

 

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις της οικογένειας Baltazzi, οικογένειας Λεβαντίνων από τη Σμύρνη, στον αγροτικό τομέα. Η οικογένεια Μπαλτάτσι ήρθε στη Σμύρνη από τη Βενετία το 1746 και εγκαταστάθηκε. Αυτή η οικογένεια των Λεβέντων έκανε επενδύσεις στο εμπόριο, τα ορυχεία, τις τράπεζες, τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη ναυτιλία και τη γεωργία. Η οικογένεια είχε μεγάλες εκτάσεις σε Αϊβαλί, Φότσα, Αλιάγα, Μενεμέν, Μπέργκαμα, Τουργκούτλου, Σόκε, Ακισάρ, Τύρο, Μπορνόβα, Μπούτσα, Αϊντίν, Εντρεμίτ, Γιάλοβα και Αίγυπτο. 

 

Σχεδόν όλο το σημερινό Aliağa ήταν η γη της φάρμας Baltazzi. Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας ή αγροτικός καπιταλιστής στη Δυτική Ανατολία τον 19ο αιώνα ήταν η οικογένεια Μπαλτάτσι. (Abdulkerim Çalışkan-Ünal Eryılmaz-Mehmet Oğlakçı, «The Role of Galata Bankers in the 19th Century Ottoman Economy: The Example of the Baltazzi Family», Nevşehir Hacı Bektaş Veli University SBE Magazine, 11-2972;

 

Οι μη μουσουλμάνοι καπιταλιστές είχαν επίσης επιρροή στη γεωργία. «Υπήρχε επίσης η πραγματικότητα των μειονοτήτων στη γεωργία: κατέλαβαν τις πιο εύφορες και υγρές εκτάσεις, έγιναν πλούσιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα χάρη στα άφθονα προϊόντα και είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τις πιο προηγμένες γεωργικές τεχνολογίες». (Kazgan, 1999; 77) «Στις 2 Μουχαρράμ 1872, η κυβέρνηση παραχώρησε το προνόμιο λειτουργίας του μονοπωλίου καπνού στην Κωνσταντινούπολη, στα νησιά Μαρμαρά και σε όλα τα μέρη τρεις ώρες μακριά από αυτήν την πόλη, στον Κριστάκη και τον Ζαρίφη, έναν από τους διάσημους τραπεζίτες του Γαλατά. της εποχής με αντάλλαγμα 100.000 χρυσές λίρες και για μια πενταετία «Μου το έδωσε». (Kazgan, 1999; 106)

 

 

Σχεδόν όλες οι τράπεζες που ιδρύθηκαν κατά την περίοδο αυτή ανήκαν σε ξένους επενδυτές. (Erol Ortabağ, Ανάπτυξη της Τραπεζικής και της Ρύθμισης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Εκδόσεις Τουρκικής Ένωσης Τραπεζών, Κωνσταντινούπολη, 2018; 254,291-308)

 

Μέχρι το 1908, υπήρχε μια ισχυρή καπιταλιστική τάξη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποτελούμενη από Ευρωπαίους, Λεβαντίνους, Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους καπιταλιστές. Σε συνθήκες όπου η τουρκική εθνική ταυτότητα δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούσαν να θεωρηθούν «καπιταλιστές» μεταξύ των μουσουλμάνων ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Η πλειονότητα των μουσουλμάνων ήταν μικροπαραγωγοί αγρότες και ευγενείς. Τα συμφέροντα των Οθωμανών καπιταλιστών δεν απαιτούσαν να γίνει η Οθωμανική Αυτοκρατορία ανεξάρτητο κράτος. 

 

Αντίθετα, η οθωμανική καπιταλιστική τάξη, με πλήρη ενδιαφέρον και συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κράτη και τους καπιταλιστές, προσπαθούσε για τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν αυτή η προσπάθεια απέτυχε χάρη στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, η οθωμανική καπιταλιστική τάξη υπέστη μεγάλο πλήγμα. Πέρα από τον αγώνα για ανεξαρτησία, ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας ήταν επίσης ένας αγώνας που έβαλε τέλος στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική κυριαρχία της οθωμανικής καπιταλιστικής τάξης.

 

 

Κατά την εξέταση της καπιταλιστικής τάξης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η πρώτη ομάδα που εξετάζεται είναι οι ξένοι καπιταλιστές. Οι επενδύσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές στους τομείς του εμπορίου, των τραπεζών, της γεωργίας, των μεταλλείων, των κατασκευών, της βιομηχανίας και των μεταφορών είχαν σημαντική θέση στην οθωμανική οικονομία. Κατά συνέπεια, οι καπιταλιστές που κατείχαν αυτές τις εταιρείες ή επιχειρήσεις είχαν σημαντική θέση στον καθορισμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών πολιτικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτή τη διαδικασία βρίσκονταν σε στενή συνεργασία με τα ιμπεριαλιστικά κράτη της Ευρώπης. 

 

Είναι πιθανό να δούμε αυτές τις σχέσεις στην περίπτωση των εμπορικών επιμελητηρίων που ιδρύθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Ευρωπαίοι και, σε κάποιο βαθμό, οι αμερικανοί καπιταλιστές προστάτευαν τα δικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών τους μέσω των εμπορικών επιμελητηρίων που ίδρυσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και των Οθωμανικών εμπορικών επιμελητηρίων στα οποία ήταν μέλη.

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

 

Το πρώτο εμπορικό επιμελητήριο που ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ανήκε σε Αυστροούγγρους χρηματοδότες. Το Αυστριακό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1870 ως μονάδα του προξενείου. Το 1874, προφανώς μετατράπηκε σε ξεχωριστή μονάδα από το προξενείο. Τα επόμενα χρόνια άνοιξαν εμπορικά επιμελητήρια στη Βηρυτό, τη Δαμασκό και τη Θεσσαλονίκη. 

 

Ωστόσο, αυτή η οργάνωση των Αυστροουγγρικών καπιταλιστών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Η εκλογή του προέδρου του επιμελητηρίου θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έγκριση της αρμόδιας πρεσβείας. (Αυτές και οι ακόλουθες πληροφορίες: Ufuk Gülsoy – Bayram Nazır, The Pioneering Organisation of Commerce in Turkey, Dersaadet Chamber of Commerce, 1882-1923, Istanbul Chamber of Commerce Publication, Istanbul, 2009· Zafer Toprak, «'Εξωτερικά' Εμπορικά Επιμελητήρια in the Ottoman Empire, ” Finance World, Φεβρουάριος 1990)

 

 

Γάλλοι καπιταλιστές άρχισαν να ιδρύουν εμπορικά επιμελητήρια εκτός Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη το 1884. 

 

Η Γαλλία εφάρμοσε τις δικές της πολιτικές μέσω Γάλλων καπιταλιστών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρείχε υποστήριξη σε αυτούς τους καπιταλιστές. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet είχε 140 ενεργά μέλη και περίπου 1000 μέλη ανταποκριτές. Οι Γάλλοι καπιταλιστές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ίδρυσαν επίσης επιτροπές στην Προύσα και στο Τσανάκκαλε. Το 1889 ιδρύθηκε το Γαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης. Αυτό το επιμελητήριο είχε περίπου 120 μέλη. Περίπου το ένα τρίτο των εσόδων του Γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καλύπτονταν από το γαλλικό κράτος.

 

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet ιδρύθηκε το 1887. Το επιμελητήριο είχε περίπου 120 μέλη. Ένα σημαντικό μέρος των μελών του δεν ήταν Βρετανοί πολίτες. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του επιμελητηρίου αποτελούνταν από Βρετανούς πολίτες.

 

Όταν οι Ιταλοί καπιταλιστές αποφάσισαν να ιδρύσουν εμπορικά επιμελητήρια εκτός Ιταλίας, η πρώτη πόλη που επιχείρησαν ήταν η Κωνσταντινούπολη. Το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet ιδρύθηκε το 1883 και άρχισε να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το ιταλικό κράτος από το 1889. Το Επιμελητήριο είχε 340 μέλη πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ιταλοί καπιταλιστές ίδρυσαν επίσης ένα εμπορικό επιμελητήριο στη Σμύρνη.

 

Οι Αμερικανοί καπιταλιστές ίδρυσαν το Εμπορικό Επιμελητήριο Eastern Memalik-i Şarkiyye στην Κωνσταντινούπολη το 1911. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Επιμελητήριο είχε 120 μέλη στην Κωνσταντινούπολη, 30 στη Βηρυτό, 22 στη Βαγδάτη, 36 στην Αθήνα, 11 στο Χαλέπι, 11 στη Μερσίνα, 12 στην Τραπεζούντα και 126 στις ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός των μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε άλλα μέρη, ήταν πάνω από 560.

 

Το Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet ιδρύθηκε το 1891. Το 1914 ο συνολικός αριθμός των μελών του Επιμελητηρίου ήταν 140.

 

Ολλανδοί καπιταλιστές ίδρυσαν το Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης το 1903. Επίτιμος πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν ο Ολλανδός πρόξενος στη Σμύρνη. Πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, το Επιμελητήριο είχε πάνω από 200 μέλη.

 

Το τελευταίο ξένο εμπορικό επιμελητήριο που ιδρύθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ανήκε σε Ρώσους καπιταλιστές. Το Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet ιδρύθηκε το 1913. Ωστόσο, λόγω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έκλεισε πριν προλάβει να αναπτυχθεί.

 

Το πρώτο εμπορικό επιμελητήριο για ντόπιους καπιταλιστές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν το Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet, που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1882. (Gülsoy-Nazır,2009)

 

Οι έμποροι που κατοικούσαν στην Κωνσταντινούπολη μπορούσαν να γίνουν μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Dersaadet, το οποίο ιδρύθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1882, ανεξάρτητα από το αν ήταν μουσουλμάνοι ή μη μουσουλμάνοι, Οθωμανοί ή ξένοι υπήκοοι. Τα μέλη χωρίστηκαν σε τέσσερις τάξεις ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Για να πάρεις μέρος στη διαχείριση του επιμελητηρίου χρειαζόταν να είσαι έμπορος πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η πλειοψηφία των εμπόρων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ήταν μη μουσουλμάνοι Οθωμανοί και ξένοι υπήκοοι. Για το λόγο αυτό, μη μουσουλμάνοι Οθωμανοί καπιταλιστές και ξένοι καπιταλιστές ήταν κυρίαρχοι στα όργανα διοίκησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Dersaadet μέχρι το 1922.

 

Πρώτος πρόεδρος του Επιμελητηρίου ήταν ο Αζαριάν Αριστάκης Εφέντη. Ο Αζαριάν Εφέντι υπηρέτησε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου από το 1882 μέχρι τον θάνατό του στις 5 Μαΐου 1897. Σε αυτό το διάστημα δεν εμφανίστηκε ούτε ένας υποψήφιος μπροστά του. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, τα 16 από τα 24 μέλη ήταν μη Μουσουλμάνοι Οθωμανοί χρηματοδότες και ξένοι χρηματοδότες. Μόνο 6 από τους μουσουλμάνους εμπόρους ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου. 

 

Το 1887, ανάμεσα στα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου υπήρχαν μόνο δύο Μουσουλμάνοι. Το 1913, στο 24μελές Διοικητικό Συμβούλιο υπήρχαν 6 Μουσουλμάνοι έμποροι, 18 μη Μουσουλμάνοι Οθωμανοί καπιταλιστές και ξένοι καπιταλιστές. Οι ξένοι καπιταλιστές περιλάμβαναν Γάλλους, Ιταλούς και Ρώσους υπηκόους.

 

Οι μουσουλμάνοι έμποροι απέκτησαν σημασία στο Εμπορικό Επιμελητήριο Dersaadet μόλις το 1923, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

 

Το όνομα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Dersaadet έγινε το Εμπορικό και Γεωργικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Dersaadet το 1889 και το πεδίο δραστηριότητάς του επεκτάθηκε. Το 1910 έγινε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Dersaadet. Το 1909 οργανώθηκε ένας σύλλογος με το όνομα Εμπορίου, Γεωργίας και Βιομηχανίας Cemiyet-İ Milliyesi.

 

Οι μη μουσουλμάνοι καπιταλιστές, που έφτασαν σε σημαντική οικονομική ισχύ, προσπάθησαν επίσης να έχουν λόγο στην πολιτική αρένα. Για τους ελληνικής καταγωγής καπιταλιστές, ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η επέκταση της Ελλάδας. Για τους αρμενικής καταγωγής καπιταλιστές, ήταν η ίδρυση μιας Αρμενίας υπό την ηγεσία οργανώσεων όπως ο Hinchak και ο Dashnaksutyun. Οι καπιταλιστές εβραϊκής καταγωγής, από την άλλη, αντιτάχθηκαν στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προσπάθησαν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις χρησιμοποιώντας διάφορα κανάλια.

 

Για την επίτευξη αυτών των πολιτικών στόχων, ελληνικής καταγωγής χρηματοδότες στήριξαν ενεργά την Ελλάδα στον ελληνο-οθωμανικό πόλεμο (1897) και στον Βαλκανικό πόλεμο. Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Οθωμανοί Έλληνες έδωσαν μεγάλη υλική και ηθική υποστήριξη στις ελληνικές δυνάμεις κατοχής.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1908-1919

 

Η οθωμανική καπιταλιστική τάξη έχασε μεγάλη δύναμη την περίοδο 1908-1919, λόγω της αλλαγής της πολιτικής της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου έναντι των μη μουσουλμάνων από το 1912-1913, καθώς και των Βαλκανικών Πολέμων και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. . Η προσπάθεια της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου να δημιουργήσει μια «εθνική αστική τάξη» αντί για μη μουσουλμάνους καπιταλιστές των οποίων η ισχύς μειώθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής της «εθνικής οικονομίας» δεν ήταν πολύ αποτελεσματική. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που ιδρύθηκαν με τη συμβολή αξιόλογων και ορισμένων γραφειοκρατών πριν και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εξαφανίστηκαν την περίοδο 1919-1922.

 

Ο Salahi R.Sonyel συνοψίζει την κατάσταση των τραπεζιτών στην Κωνσταντινούπολη το 1912 ως εξής: «Οι μη μουσουλμάνοι, και ιδιαίτερα οι Έλληνες, ήταν σε ανώτερη θέση στον τομέα της χρηματοδότησης (χρηματοδότησης) στο οθωμανικό κράτος. 

 

Το 1912, 40 από τους ιδιώτες τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη ήταν μη μουσουλμάνοι. Μεταξύ αυτών που ταυτοποιήθηκαν, 12 ήταν Έλληνες, 11 Αρμένιοι, 8 Εβραίοι και 5 Λεβαντίνοι ή Ευρωπαίοι. 18 από τους 35 χρηματιστές στην Κωνσταντινούπολη ήταν Έλληνες. 

 

Δεν υπήρχε ούτε ένας Τούρκος χρηματιστής. Στις ευρωπαϊκές επαρχίες της Τουρκίας, 22 από τους 32 τραπεζίτες ήταν Έλληνες. Στις ασιατικές χώρες (εκτός από την Αραβία, όπου εξέχονταν πολλοί χριστιανοί Άραβες), 40 στους 90 τραπεζίτες ήταν Έλληνες και μόνο 2 (στο Εσκισεχίρ και στην Προύσα) ήταν Τούρκοι. (Salâhi R. Sonyel, The Role of Minorities in the Collapse of the Ottoman Empire, Turkish Historical Society Publishing, Άγκυρα, 2014;307)

 

Σύμφωνα με τον Charles Issawi, το 1910, από τις 28 μεγάλες εταιρείες που εισήγαγαν αγαθά από τη Ρωσία, οι 5 ανήκαν σε Ρώσους, 8 σε Μουσουλμάνους, 7 σε Έλληνες, 6 σε Αρμένιους και 2 σε Εβραίους. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι έμποροι στις ανατολικές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν Αρμένιοι. (Charles Issawi, The Economic History of Turkey, 1800-1914, University of Chicago Press, Σικάγο, 1980;14)

 

Σύμφωνα με τον στατιστικολόγο Indzhikyan (Incikyan), το μερίδιο των μουσουλμάνων και των μη μουσουλμάνων εμπόρων σε διάφορους οικονομικούς τομείς ήταν το εξής (Issawi, 1980; 14):

 

                            Sayı      Türkler (%)       Rumlar(%)     Ermeniler (%)     Ötekiler (%)

İç Ticaret     18.063          15                                43                           23               19

Endüstri        6.507           12                               49                            30               10

Meslekler     5.264           14                                44                            22                20

 

 

                                          Αριθμός Τούρκοι (%)  Έλληνες (%) Αρμένιοι (%)  Άλλοι (%)

Εμπορίου εσωτερικού  18.063     15                     43                         23                      19

Βιομηχανίας        6.507                  12                    49                         30                      10

Επαγγέλματα     5.264                   14                     44                        22                       20

 

Σύμφωνα με τις βιομηχανικές απογραφές που έγιναν το 1913 και το 1915, η προέλευση του κεφαλαίου και της εργασίας ήταν η εξής: Τουρκικά: Κεφάλαιο 15 τοις εκατό, εργασία 15 τοις εκατό Ελληνικά: Κεφάλαιο 50 τοις εκατό, εργασία 60 τοις εκατό Αρμενικά: Κεφάλαιο 20 τοις εκατό, εργασία 15 τοις εκατό Εβραίος: Κεφάλαιο 5 τοις εκατό, εργασία 10 τοις εκατό Ξένο: Κεφάλαιο 10 τοις εκατό, εργασία - . (SIS, 50 Years of Social and Economic Development in Turkey, SIS Publication No.683, Ankara, 1973;143)

 

 

ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ

 

Η Επιτροπή Ενώσεως και Προόδου, πριν από τις 23 Ιουλίου 1908, II. Ήταν επίσης σε επαφή με μη μουσουλμανικές οργανώσεις κατά της δικτατορίας του Abdulhamid και στόχος τους ήταν να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώνοντας ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και πεποιθήσεων υπό την «οθωμανική» ταυτότητα. Ωστόσο, καθώς εμφανίστηκε η εχθρική στάση Ελλήνων και Αρμενίων καπιταλιστών σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία με ξένες δυνάμεις, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «εθνική αστική τάξη» που ήλπιζαν ότι θα προστατεύει τη χώρα με μια πολιτική «εθνικής οικονομίας».

 

Ειδικά η εχθρική στάση των Ελλήνων απέναντι στους Οθωμανούς έφερε στην ημερήσια διάταξη διάφορες πρωτοβουλίες.

 

Ο Haydar Kazgan δίνει μερικά παραδείγματα των εχθρικών στάσεων των Οθωμανών Ελλήνων:

 

«19. Κατά τη διάρκεια του ελληνικού πολέμου στα τέλη του αιώνα και αργότερα στον Βαλκανικό πόλεμο, χιλιάδες νέοι από τις εύπορες ελληνικές οικογένειες του Beyoğlu προσφέρθηκαν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό. Επιπλέον, οι Έλληνες μάζευαν τρόφιμα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να ενισχύσουν τον ελληνικό στρατό. 

 

Στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις-λιμάνια της Σμύρνης, της Θεσσαλονίκης και της Τραπεζούντας οργανώθηκαν μπάλες, παραστάσεις και παραστάσεις και τα χρήματα που έμπαιναν στα ταμεία των λεγόμενων κοινοτικών και συλλόγων αλληλοβοήθειας στάλθηκαν κρυφά στην Ελλάδα». (Kazgan, 1999; 202)

 

«Ο διάσημος τραπεζίτης Abdulhamid Jorj Zarifi (…) Zarifi οργάνωσε το εξωτερικό χρέος που λήφθηκε από τους κύκλους της Ευρώπης για να προετοιμάσει τον ελληνικό στρατό για έναν τέτοιο πόλεμο και βοήθησε στην πώληση των εκδοθέντων ομολόγων στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Ακόμη και οι Τούρκοι αγόρασαν αυτά τα ομόλογα. (…) 

 

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό σε όλους ότι το θωρηκτό Αβέρωφ, το οποίο μεταφέρθηκε στο ελληνικό ναυτικό με τη μεγάλη υποστήριξη των Οθωμανών Ελλήνων στον Βαλκανικό Πόλεμο, εμπόδισε το τουρκικό ναυτικό να φύγει από το Τσανάκκαλε, οι Τούρκοι κατάλαβαν πού μπορούσε αυτό να πηγαίνει." (Kazgan, 1999; 203)

 

Αυτές και παρόμοιες προδοσίες οδήγησαν την Επιτροπή Ένωσης και Προόδου σε πολιτικές δημιουργίας «εθνικής οικονομίας» και «εθνικής αστικής τάξης». Αν και δεν ήταν μέλος του CUP, ένας από αυτούς που εξέφρασαν τις απόψεις τους και είχαν επιρροή σε αυτό το θέμα ήταν ο Yusuf Akçura.

 

Στο άρθρο του Yusuf Akçura που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 2 Αυγούστου 1333 του περιοδικού Türk Yurdu, η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας εθνικής αστικής τάξης εξηγήθηκε ως εξής:

 

«Η πιο σημαντική πτυχή της προσαρμογής της οικονομίας είναι η αλλαγή της λανθασμένης και επιζήμιας νοοτροπίας που περιφρονεί τις τέχνες και το εμπόριο και λέει ότι το μόνο επάγγελμα που αξίζει ένας Οθωμανός Τούρκος είναι η στρατιωτική θητεία και η δημόσια θητεία. Στο οθωμανικό σουλτανάτο δεν υπήρχε σχεδόν καμία τουρκική αστική τάξη. (…) 

 

Ακόμη και στην Τουρκία, η αστική τάξη αποτελούνταν από καταδικασμένα στοιχεία. Οι Οθωμανοί ήταν μόνο ιππείς και δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, η βάση των κρατών της εποχής μας είναι η αστική τάξη. Τα σύγχρονα μεγάλα κράτη ιδρύθηκαν στη βάση της βιοτεχνικής, εμπορικής και τραπεζικής αστικής τάξης. Η τουρκική εθνική εντύπωση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την ανάδυση της τουρκικής αστικής τάξης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και αν δεν διακοπεί η φυσική ανάπτυξη της τουρκικής αστικής τάξης, θα εξασφαλιστεί η σταθερή υποστήριξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (…)

 

«Η αστική τάξη του Οθωμανικού Κράτους του 19ου αιώνα αποτελούνταν από ντόπιους μη Τούρκους, όπως Εβραίους, Έλληνες και Αρμένιους, που ήταν μεσίτες και πράκτορες του δυτικού καπιταλισμού, και Λεβαντίνους, των οποίων η εθνική καταγωγή και εθνικότητα δεν ήταν διακριτές. «Αν οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καπιταλιστική αστική τάξη μεταξύ τους επωφελούμενοι από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, θα ήταν δύσκολο για την οθωμανική κοινωνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται μόνο από δημόσιους υπαλλήλους και αγρότες, να επιβιώσει ως σύγχρονο κράτος». (Zafer Toprak, «Εθνική Οικονομία» στην Τουρκία 1908-1918, Yurt Yayınları, Άγκυρα, 1982;410-411)

 

Στο ποίημα του Ziya Gökalp, Πατρίδα, ειπώθηκε: Μια χώρα όπου όλο το κεφάλαιο κυκλοφορεί στις αγορές της/ Η επιστήμη και η επιστήμη που καθοδηγούν την τέχνη της ανήκουν στον Τούρκο/ Οι τιμές τους πάντα προστατεύουν η μια την άλλη/

Ναυπηγεία, εργοστάσια, οχηματαγωγά, τρένα ανήκουν στους Τούρκους/Ο Τούρκογλου, αυτή είναι η πατρίδα σου!».

 

Με αυτή την αναγκαιότητα και συνεννόηση έγινε προσπάθεια δημιουργίας «εθνικής αστικής τάξης».

 

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Vedat Eldem,  

οι σημαντικές βιομηχανικές εταιρείες (πόλη, έτος) που ιδρύθηκαν την περίοδο 1915-1918 είναι: Konya Mensucat ve Emtia Yurdu OAŞ. (Κόνυα, 1915), Milli Mensucat A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1916), Ankara Mensucat A.Ş. (Άγκυρα, 1916), Karamürsel Mensucat ve Ticaret A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Teşebbüsati Madeniye ve Sınaiye A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Adapazarı Ahsap ve Malzeme İmalahanesi AŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Yerli Çimentoları OAŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Ayyıldız OAŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Kağıtçılık ve Matbaacılık A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Yerli Mensucat OAŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Εθνική Κατασκευή Bahriye OAŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1917), Altın Yıldız OAŞ. (Κωνσταντινούπολη, 1918), Izmir Imarat ve İnşaatı Umumiye OAŞ. (Σμύρνη, 1918).

 

Σημαντικές εμπορικές εταιρείες (πόλη, έτος) που ιδρύθηκαν την περίοδο 1915-1917 είναι οι εξής: Anadolu Milli Mahsulat Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1915), Konya Ticareti Umumiye TAŞ. (Κόνυα, 1916), Kayseri Milli İktisat A.Ş. (Kayseri, 1916), Milli İthalat Kantariye A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1916), Mehmet and Ahmed Abud Müessesatı National Trade Company Osmaniye (Κωνσταντινούπολη, 1916), Yeni Ticaret A.Ş. Osmaniyesi (Κωνσταντινούπολη, 1916), Eskişehir National Trade and Industry Company. (Eskişehir, 1916), İzmir İhracat ve İthalat A.Ş. (Σμύρνη, 1917), Konya Kantariye OAŞ. (Κονιά, 1917), Mustafa Şamlı Müessesatı Ticaret A.Ş. Osmaniyesi (Κωνσταντινούπολη, 1917), Konya Emtıai Umumiye Saadet OAŞ. (Κόνια, 1917), Ticareti Berriye ve Bahriye A.Ş. (Κωνσταντινούπολη, 1917). (Eldem, 1994;128)

 

Άλλοι σημαντικοί οργανισμοί είναι: 

Turkish National Insurance Company (1917), Ottoman National Umum Insurance Company (1918), Forest Management Company (1917), Duhan Ottoman Joint Stock Company (1917), Islah and Terakki Ziraat Company Osmaniye (1918). (Vedat Eldem, The Economy of the Ottoman Empire in the Years of War and Armicice, Turkish Historical Society Publishing, Άγκυρα, 1994;129)

«Καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες που βρίσκονταν στα χέρια ξένων εταιρειών και μειονοτήτων πριν από τον πόλεμο, μετά την κήρυξη του πολέμου, οι ξένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και η πολιτική της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου σχετικά με τις μειονότητες βρήκε ευρύ πεδίο εφαρμογής. , ήταν δυνατό να εγκατασταθούν σταδιακά οι Τούρκοι στα μέρη που εκκενώθηκαν από αυτούς». (Eldem, 1994;72)

 

Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες απαλλάσσονταν από τη στρατιωτική θητεία μέχρι το 1909 και έτσι μπόρεσαν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι των μουσουλμανικών στοιχείων σε πολλούς τομείς. Το 1909, οι μη μουσουλμάνοι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν επίσης να κάνουν στρατιωτική θητεία. Μετά από αυτή την πρακτική, πολλοί μη Μουσουλμάνοι Οθωμανοί εγκατέλειψαν τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν υπήρχαν και καπιταλιστές.

 

Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-1913 πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα και πήγαν στην Ελλάδα.

 

Λόγω της εκτόπισης που έγινε μετά τη συνεργασία των Αρμενίων με τον ρωσικό στρατό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός στη χώρα μειώθηκε και οι αρμενικής καταγωγής Οθωμανοί καπιταλιστές υπέστησαν μεγάλο πλήγμα.

 

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή της μαύρης αγοράς κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν σημαντικές απώλειες σε μη μουσουλμάνους εμπόρους καπιταλιστές. «Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την «εθνική οικονομία», οι μη μουσουλμάνοι έμποροι υποβλήθηκαν σε αυστηρό έλεγχο. Κάποιοι από αυτούς κατηγορήθηκαν για κερδοσκοπία και θησαυρισμό και καταδικάστηκαν σε πρόστιμα και φυλάκιση. 

 

Ο μουσουλμάνος-Τούρκος έμπορος συνέχισε τις οικονομίες του. Ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης μη μουσουλμάνων, μπόρεσε να ελέγχει εύκολα τις τιμές αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά του στην αγορά». (Zafer Toprak, Ένωση και Πρόοδος και Κρατισμός, Ιστορικό Ίδρυμα Εκδόσεις Yurt, Κωνσταντινούπολη, 1995; 119-120)

 

Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1913-1914 διενεργήθηκε μποϊκοτάζ κατά των μη μουσουλμάνων καπιταλιστών. Ο λόγος για αυτό ήταν ότι οι μη μουσουλμάνοι καπιταλιστές βοήθησαν την Ελλάδα. Ο Murat Koraltürk περιγράφει αυτό το γεγονός ως εξής: «Ανάμεσα στα μποϊκοτάζ που έγιναν κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Συνταγματικής Μοναρχίας, το μουσουλμανικό μποϊκοτάζ του 1913-1914 ήταν η πιο ξεκάθαρα και δυνατά εκφρασμένη αντίδραση ενάντια στα μη μουσουλμανικά στοιχεία. Το θέμα που τέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του μποϊκοτάζ ήταν ο ισχυρισμός ότι ο Αβέρωφ, Ελληνοκύπριος, αγόρασε το θωρηκτό που έφερε το όνομά του και το χάρισε στην Ελλάδα. 

 

Η Ελλάδα εμπόδισε το οθωμανικό ναυτικό να φύγει από τη θάλασσα του Μαρμαρά με αυτό το πολεμικό πλοίο που είχε στην κατοχή της. Ως εκ τούτου, έπαιξε τόσο συγκεκριμένο όσο και συμβολικό ρόλο στην ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους». (Murat Koraltürk, Turkification of the Economy in the Early Republic Period, İletişim Yay., İstanbul, 2011;41)

 

Η κατάργηση των συνθηκολόγησης από την Επιτροπή Ενώσεως και Προόδου, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 1914, είχε αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους ξένους οθωμανούς καπιταλιστές όσο και στους μη μουσουλμάνους καπιταλιστές που είχαν γίνει ξένοι υπήκοοι για να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία. Επιπλέον, η συμμετοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Παγκόσμιο Πόλεμο επέφερε μεγάλο πλήγμα, ιδιαίτερα στις δραστηριότητες των ξένων καπιταλιστών. Πολλοί από αυτούς σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους.

 

Κάποια προβλήματα δημιουργήθηκαν για την οθωμανική καπιταλιστική τάξη με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο 1908-1919. Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «εθνικής αστικής τάξης» από ευγενείς και δημόσιους υπαλλήλους δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. 

 

Οι περισσότερες από τις καθιερωμένες εταιρείες σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους με την κατοχή που ξεκίνησε το 1918. Το πιο σημαντικό πλήγμα για την οθωμανική καπιταλιστική τάξη ήταν ότι κάποιοι από τους ξένους καπιταλιστές και μη μουσουλμάνους καπιταλιστές εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω των πολέμων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1919

 

Οι σύλλογοι που ιδρύθηκαν από καπιταλιστές μέχρι το 1919 παρουσιάζονται παρακάτω (Υπουργείο Εσωτερικών, Τμήμα Συλλόγων, Εταιρείες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Δημοκρατία, Άγκυρα, 2013, σ. 116-118, 138):

 

Dersaadet Drinks Manufacturers Association (19.5.1910). Σκοπός: «Να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αναψυκτικών και τύπων τροφίμων».

 

Εμπορικός Σύνδεσμος Τουρκίας και Βουλγαρίας (17.4.1915). Σκοπός: «Η διευκόλυνση και ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βουλγαρίας και η δημιουργία νέων εμπορικών περιοχών».

 

Ισλαμική Εμπορική Εταιρεία (18.4.1914).

 

Μουσουλμανική Εμπορική Εταιρεία (8.1914). Σκοπός: «Η ανάπτυξη του εμπορίου και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπόρων».

 

Εμπορικός Όμιλος Ξηρών Ειδών (14.9.1914). Σκοπός: «Η διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των εμπόρων που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο και η προώθηση του εμπορίου και της οικονομίας».

 

National Factory Manufacturers Association (28.2.1917). Σκοπός: «Να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την εφαρμογή διαφόρων κλάδων της τέχνης παρέχοντας κοινή, εργασιακή και οικονομική ενότητα μεταξύ των πολιτών για την ανάπτυξη και τη θεσμοθέτησή τους».

 

Λέσχη Ανατολίας (12.4.1919). Σκοπός: «Να ενημερώσει τους ξένους εμπόρους για την ανάπτυξη του εμπορίου, της παραγωγής και των παραγόμενων αγαθών της Ανατολίας, να γνωρίσει τους εμπόρους της Ανατολίας που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη σε ξένους εμπόρους και να τους δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να αυξήσουν τις πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο».

 

Club Israiliyet de Compress Society (3.5.1919). Σκοπός: «Να ενημερώσει τα μέλη του και να εξασφαλίσει ότι περνούν ευχάριστα με τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων συνομιλίας για θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο».

 

Διεθνής Αντιπολιτευτική Λέσχη (23.5.1919). Σκοπός: «Εμπλοκή σε διεθνείς επιστημονικές, εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες».

 

Club de Compress (2.6.1919). Σκοπός: «Η ενημέρωση ξένων και ντόπιων εμπόρων για την εμπορική ζωή της Κωνσταντινούπολης».

 

Ασιατικός Εμπορικός Όμιλος (15.7.1919). Σκοπός: «Η παροχή οικονομικής υποστήριξης σε μικρές επιχειρήσεις συνδέοντας μουσουλμανικές επιχειρήσεις μεταξύ τους».

 

Ισλαμική Εμπορική Λέσχη (5.8.1919). Σκοπός: «Η διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των μουσουλμανικών εμπορικών ιδρυμάτων και η προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε εμπορικά ιδρύματα».

 

Οθωμανική Οικονομική Λέσχη (18.10.1919). Σκοπός: «Να εργαστεί για την καθιέρωση οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των ξένων χωρών».

 

Αγροτική Εταιρεία (24.11.1919). Σκοπός: «Να εργαστεί για την ανάπτυξη της γεωργίας διασφαλίζοντας την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της».

 

Διεθνής Λέσχη Beyoğlu (8.12.1919). Σκοπός: «Η διασφάλιση της δημιουργίας διεθνών σχέσεων σε επιστημονικούς, οικονομικούς και εμπορικούς τομείς».

 

Εταιρεία Προώθησης και Προστασίας Εμπορίου (23.7.1921). Σκοπός: «Προώθηση και προστασία του εμπορίου στην Οθωμανική χώρα».

 

Σύλλογος Υποδηματεμπόρων Dersaadet (25.9.1910). Σκοπός: «Να αναπτύξει το αίσθημα ενότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των μελών του, να προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή στη χώρα σε ποσότητα και ποιότητα και να προσπαθήσει να αποτρέψει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισαγωγές».

 

 

 

https://www.tekgida.org.tr/osmanli-devleti-doneminde-sermayedarlar-ve-isverenlerin-orgutlulugu-66476/ 

 

 

 

Ρωμιός < (κληρονομημένο) μεσαιωνική ελληνική Ρωμαῖος (πολίτης του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους, του Βυζαντίου), < ελληνιστική κοινή Ῥωμαῖος (πολίτης του Ρωμαϊκού κράτους) < λατινική Romanus, Ῥώμη Roma[1]

 

 

 


 

 

Εγώ είμαι ρωμιός 

 


 

 

Αρβελέρ: Να σταματήσουμε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες! 

 


 

 

 

 

 

GEORGE SOROS : ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ 

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΙΑ 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ













 

 


 

 


 

theologos vasiliadis