Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate
Ειστε Αβαρικης Καταγωγης: Hellene, Romios, Yunnan και άλλα…. στο όνομα του Έλληνα

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Hellene, Romios, Yunnan και άλλα…. στο όνομα του Έλληνα

Hellene, Romios, Yunnan και άλλα…. στο όνομα του Έλληνα

 

 


 

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Τόκιο, Ιαπωνία. 

 
Η ελληνική ταυτότητα είναι μια πλούσια ταπισερί, αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα όταν εξερευνούμε αυτό που ονομαζόμαστε

 

Η φετινή Απογραφή έδωσε αφορμή για ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό φαινόμενο: την αιώνια συζήτηση για το πώς πρέπει να ονομάζεται το έθνος μας. Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις, είναι μάλλον μπερδεμένο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε εδώ και χιλιετίες, θα πίστευε κανείς ότι μέχρι τώρα θα είχαμε καταλήξει σε ευρεία συναίνεση ως προς τη συλλογική μας ονοματολογία. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

 

Από τα σκληροτράχηλα Ρωμαϊκά σύνορα του Oakleigh ήρθε η κραυγή: «Γιατί η αυστραλιανή κυβέρνηση μας αποκαλεί Έλληνες; Αυτό είναι προσβολή. Είμαστε Έλληνες». (Σύνθετο κλιπ YouTube με το καναδικό διαδικτυακό φαινόμενο Κατερίνα Μουτσάτσου να ουρλιάζει «Είμαι Έλληνας!» σε ένα φόντο που δημιουργείται από υπολογιστή με ασβέστιο νησί εδώ.)




Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι πατριώτες κάτοικοι των εθνοτικών μας θύλακων στη Μελβούρνη αισθάνονται προσβεβλημένοι από τον όρο «Έλληνας». Η λογική του πρώτου είναι απλή. Δεν είναι το όνομα που αποκαλούμε τον εαυτό μας. Αφού εμείς αποκαλούμε τους εαυτούς μας Έλληνες, το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι. Επομένως, το να μας επιβάλει ένα διαφορετικό όνομα θεωρείται πολιτισμικός ιμπεριαλισμός.  

 

Φυσικά το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναφερόμαστε σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται Deutsch ως Germanoi, σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται Zhongguoren ως Kinezoi, σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται Hayer ως Armenioi, σε αυτούς που αυτοαποκαλούνται Magyarok ως Oungroi (και σε εποχές Βυζαντινούς ως Tourkoi), αυτοί που αυτοαποκαλούνται Kartvelebi ως Γεωργιανοί και όσοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Bhaarateeyon ως Indoi, είτε μας ξεφεύγουν εντελώς είτε μας βρίσκουν εντελώς αδιάφορους στην ασυνέπεια. Άλλωστε δεν γνωμοδότησε ένας σεβάσμιος πρόγονος: «Πας μη έλληνβάρβαρος»;

 

 

Η λογική του δεύτερου λόγου είναι επίσης ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τους παλιούς θαμώνες διάφορων καφέ στο Eaton Mall και όχι μόνο, ο όρος «Έλληνας» είναι προσβλητικός γιατί προφανώς μας επιβλήθηκε από τους κατοχικούς Ρωμαίους και χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει μια θηλυκή και αδύναμη φυλή. Best stick to Hellenes που ήταν πάντα το όνομα του περήφανου και ένδοξου συνόλου των φυλών μας που αναγνωρίζουν τον Περικλή, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Κολοκοτρώνη και τον Όθωνα Ρεχάγκελ ως κοινούς μας προγόνους.

 

Μόνο που δεν έχει. Από τα ομηρικά έπη, μαθαίνουμε για πολλές ονομασίες που αφορούν τον λαό μας, όπως Δαναοί και Αχαιοί. Οι Πέρσες μας αποκαλούσαν Γιάουνα, από τους Ίωνες, που αποίκησαν μέρος των ακτών της δυτικής Μικράς Ασίας. Αυτός ο όρος υιοθετήθηκε αργότερα στα εβραϊκά ως Yevanim, και στα αραβικά, και αυστηρά για να περιγράψει τους Έλληνες που ζούσαν στη σύγχρονη Ελλάδα, από τους Τούρκους.  

 

Η λέξη εισήλθε επίσης στις γλώσσες της ινδικής υποηπείρου ως Yona. Οι ετυμολόγοι του Facebook που υποστηρίζουν σε αυτή τη βάση ότι οι Έλληνες πρέπει να έφτασαν στη νότια επαρχία της Κίνας γνωστή ως Γιουνάν, ωστόσο, κάνουν λάθος. Yunnan σημαίνει «νότια από τα πολύχρωμα σύννεφα» και δεν έχει καμία σχέση με τους Ίωνες.  

 

Δελεαστικά, στην αρχαιότητα, οι Κινέζοι αποκαλούσαν το ελληνόφωνο βασίλειο που υπήρχε στα σύνορά του, «Ντα-Γιούαν», δηλαδή Μεγάλη Ιωνία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι, αντίθετα, αναφέρονται στη σύγχρονη Ελλάδα ως Xila, δηλαδή Hellas, οπότε τους αξίζουν ένα χειροκρότημα.

 

Είναι λογικό ότι ένας λαός θα ονομάσει ένα έθνος από το τμήμα του που συνάντησε ιστορικά. Ο όρος «Έλληνες», απλώς το ενισχύει. Σε αντίθεση με την κοινή προκατάληψη, ο όρος Γραικοί, δεν είναι λατινικός όρος. Πράγματι, η πρώτη χρήση της λέξης ως ισοδύναμη με τους Έλληνες βρίσκεται στον Αριστοτέλη για να περιγράψει μια φυλή που ζούσε στην Ήπειρο. 

 

 Ο Όμηρος, ενώ απαγγέλλει τις Βοιωτικές δυνάμεις στον Κατάλογο των Πλοίων της Ιλιάδας, παρέχει την πρώτη γνωστή αναφορά σε μια περιοχή με το όνομα Graea, γι' αυτό και το όνομα Graecoi, από όπου τελικά προήλθε ο όρος "Έλληνας", δόθηκε από τους Ρωμαίους αρχικά στους Έλληνες άποικοι από τη Graea που βοήθησαν στην ίδρυση της Cumae, μιας ελληνικής αποικίας στη νότια Ιταλία, όπου οι πλάγιοι λαοί συνάντησαν αρχικά τους Έλληνες και στη συνέχεια με όλους τους Έλληνες.


 

«Graeculus» ή «Έλληνας», όχι Έλληνας, ήταν ο όρος που επινοήθηκε από τον Κικέρωνα και χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους Ρωμαίους για να υποτιμήσουν τους Έλληνες συγχρόνους τους, τους οποίους θεωρούσαν πολύ εκπτωμένους και ευτελισμένους σε σύγκριση με τους επιφανείς προγόνους τους, δημιουργώντας μια μορφή οριενταλισμού που επιμένει στην Δύση μέχρι σήμερα.  

 

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Rene Olivier, στη γαλλική γλώσσα η λέξη «Grec» χρησιμοποιείται μερικές φορές και ως εθνοτική συκοφαντία που σημαίνει απατεώνας, ενώ η λέξη «Hellénique» δεν έχει αρνητικές έννοιες και είναι ευφωνικά très chic στην εκκίνηση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γράμμα y στα γαλλικά αναφέρεται ως i-grec, μπορούμε καλύτερα να αφήσουμε τους Γάλλους, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει το όνομα μιας γερμανικής φυλής, αντί για το αρχικό τους Galloi (το οποίο διατηρούμε), στην τύχη τους.

 

Οι Ασσύριοι στην Αυστραλία ενισχύουν περαιτέρω το πόσο λεπτές και γεμάτες νόημα μπορεί να είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν τον λαό μας. Αναφέρονται μοναδικά στους Έλληνες της Ελλάδας ως «Yunaye», (Ίωνες), αλλά στους Έλληνες που έχουν συναντήσει στην Αυστραλία ως «Greknaye», ένα γλωσσικό φαινόμενο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και που χρησιμεύει για να διαφοροποιήσει μια κοινότητα της διασποράς. από τη μητρική του κουλτούρα υιοθετώντας το εθνώνυμο που χρησιμοποιεί η κυρίαρχη κουλτούρα για να μας προσδιορίσει.

 

Στα «Μετεωρολογικά» του, ο Αριστοτέλης αναφέρεται στην αρχαία θέση Ελλάς στην Ήπειρο μεταξύ της Δωδώνης και του Αχελώου ποταμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γη κατοικήθηκε από τους Σελλούς και τους Γραίκους, οι οποίοι αργότερα έγιναν γνωστοί ως Έλληνες.  

 

Ο Όμηρος αναφέρεται στους Έλληνες ως μια μικρή φυλή εγκατεστημένη στη Θεσσαλική Φθία και για να περιπλέξει αδικαιολόγητα τα πράγματα, το Παριανό Χρονικό αναφέρει ότι η Φθία ήταν η πατρίδα των Ελλήνων και ότι αυτό το όνομα δόθηκε σε αυτούς που προηγουμένως ονομάζονταν Έλληνες, κάτι που ενισχύεται από τους Σπαρτιάτες. Ο λυρικός ποιητής Αλκμάν, ο οποίος τον έβδομο αιώνα π.Χ., έγραψε ότι οι μητέρες των Ελλήνων ήταν οι Έλληνες.  

 

Επομένως, και τα δύο εθνώνυμα αναφέρονται σε φυλές που ζούσαν η μια δίπλα στην άλλη ή δημιούργησαν η μια την άλλη.

 

Η σύγχυση σχετικά με τα εθνώνυμα εντείνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι στους ελληνιστικούς χρόνους η λέξη «Ελληνικός» δεν αναφερόταν πλέον σε ένα έθνος, αλλά σε μια στάση και έναν τρόπο ζωής.  

 

Όπως δήλωσε ο ρήτορας Ισοκράτης στην ομιλία του ο Πανηγυρίκος: «Και μέχρι στιγμής η πόλη μας έχει αποστασιοποιήσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα στη σκέψη και στον λόγο ότι οι μαθητές της έγιναν οι δάσκαλοι του υπόλοιπου κόσμου. και έχει κάνει ότι το όνομα Έλληνες δεν υποδηλώνει πλέον μια φυλή αλλά μια ευφυΐα, και ότι ο τίτλος Έλληνας εφαρμόζεται μάλλον σε αυτούς που μοιράζονται τον πολιτισμό μας παρά σε εκείνους που μοιράζονται κοινό αίμα».


 

Αυτή η ιδέα ενός κοινού πολιτισμού έχει οικειοποιηθεί από τη Δύση, η οποία συνεχίζει η ίδια διάδοχος της αρχαίας Ελλάδας, (όχι η Ελλάδα). Όπως έγραψε ο Percy Byshe Shelley: «Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι μας, η λογοτεχνία μας, η θρησκεία μας, οι τέχνες μας έχουν τη ρίζα τους στην Ελλάδα».

 

Ενώ στο πρώιμο Βυζάντιο ο όρος «Ελληνικός» αναφέρεται σε έναν ειδωλολάτρη, γνώρισε μια αναβίωση στο ύστερο Βυζάντιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως κάποτε υπήρχε μια ποδοσφαιρική ομάδα στη Μελβούρνη με το όνομα South Melbourne Hellas, η οποία άφησε το εθνώνυμό της για να γίνει αποδεκτή στο mainstream. Ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο, δηλώνοντας την αφομοίωση μας στο mainstream εκφράζοντας την εθνικότητα μας μέσω ενός κενού στο κείμενο, ή μιας σιωπής ή ενός νευρικού βουητού, εκεί που ήταν η λέξη Ελλάς.

 

Ωστόσο, για μεγάλο μέρος της σύγχρονης καταγεγραμμένης ιστορίας μας, ο ελληνικός λαός δεν αποκαλούσε τον εαυτό του ούτε Έλληνα ούτε Έλληνα. Αντίθετα, ταυτίστηκαν ως Ρωμαίοι, αναφερόμενοι αρχικά στην υπηκοότητά τους ως υπήκοοι του Βυζαντίου, που ήταν η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.  

 

Αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με έναν συγγραφέα να γράφει πώς όταν το 1912 απελευθερώθηκε το νησί της Λέσβου από τους Οθωμανούς, οι ντόπιοι κάτοικοι, στο άκουσμα των λέξεων «οι Έλληνες έρχονται» συγκλονίστηκαν, καθώς αυτοαποκαλούνταν ως « Ρωμιοί.» Στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Εκεί το «ρούμι» είναι συνώνυμο όχι μόνο με τους Έλληνες, αλλά και με την ορθόδοξη θρησκεία.  

 

Έτσι, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι γνωστό στα τουρκικά ως πατριαρχείο «Ρούμι», όπως ονόμασαν την κεντρική Ελλάδα «Ρούμελι», όρος που επιμένει και σήμερα. Οι Ορθόδοξοι στη Συρία αναφέρονται στην Εκκλησία τους ως Ορθόδοξη Εκκλησία «Ρούμι» και βάσει αυτού, που μεταφράζεται ως «Ελληνική», ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν μια ελληνική εθνική ταυτότητα. Στα νέα ελληνικά, η λέξη «Ρωμιός» ή «Ρωμιοσύνη» εξακολουθεί να επιμένει να υποδηλώνει μια πολιτιστική ταυτότητα που περικλείει ολόκληρη την ιστορική εμπειρία του λαού με τρόπο που άλλοι όροι δεν το κάνουν.  

 

Οι Πόντιοι εξακολουθούν να θρηνούν τη χαμένη τους πατρίδα ως «Ρουμανία» και ενώ οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες αυτοαποκαλούνται «Έλληνες», εξακολουθούν να αποκαλούν τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης: «Ρωμιούς της Πόλης» (Ρωμιίτης Πόλης).

 

Δεδομένης αυτής της συνάφειας ονομάτων, σημείων και σημαινόντων, απαλλαγούμε από τη λέξη «Έλληνας», όταν ένας από τους μεγαλύτερους ήρωές μας, ο Αθανάσιος Διάκος, αυτοκτόνησε σε φρικτό θάνατο, ενώ έλεγε: «Γεννήθηκα Έλληνας και ως Έλληνας θα πεθάνω;» («ΕγώΓραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».)


 

 

Επιμένουμε στη χρήση της λέξης «Έλληνες», όταν η Δύση συνδέει τον αρχαίο πολιτισμό μας με τον όρο «Έλληνας», δημιουργώντας έτσι μια ρήξη που ενισχύει προκαταλήψεις που αμφισβητούν την ιστορική συνέχεια του λαού μας;

 

Αποχωριζόμαστε από τη λέξη Ρωμιός, όταν ο όρος Ρωμιοσύνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πεμπτουσία της εθνικής μας ταυτότητας, που κατοχυρώνεται σε τέτοια αριστουργήματα όπως του Ρίτσου: «Μην κλαις για τη Ρωμιοσύνη;» (Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις).


 

Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά 

σωπαίνουν κι οι καμπάνες 

σωπαίνει κι ο πικρός Ρωμιός 

μαζί με τους νεκρούς του 

Και απα στην πέτρα της σιωπής 

τα νύχια του ακονίζει 

μονάχος κι αβοήθητος 

της λευτεριάς ταμένος 

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις 

εκεί που πάει να σκύψει 

με το σουγιά στο κόκκαλο 

με το λουρί στο σβέρκο 

 Νάτη πετιέται απο ξαρχής 

κι αντριεύει και θεριεύει 

και καμακώνει το θεριό 

με το καμάκι του ήλιου


Τελικά, τα ονόματα που μας αποκαλούν άλλοι λένε περισσότερα για τα έθνη που έρχονται σε επαφή μαζί μας, παρά μόνο για εμάς τους ίδιους. Το να αποκαλείς κάποιον με ένα όνομα δημιουργεί όχι μόνο μια ταυτότητα, αλλά και μια ιστορία πολιτιστικής ανταλλαγής. Από αυτή την οπτική γωνία, ελάχιστη σημασία έχει αν με λένε Έλληνα, Έλληνα, Ρωμιό, Ρώμιο ή Επτανήσιο, επειδή ο λαός μου αψηφά την περιγραφή και τον ορισμό.
 

 

Ωστόσο, αν επρόκειτο να καταλήξω σε ένα επίσημα εγκεκριμένο εθνώνυμο για να δηλώσω την πολύμορφη υπόστασή μας, δεν θα κοίταζα παραπέρα από τη λέξη που χρησιμοποιούν οι Γεωργιανοί για να μας περιγράψουν: «Μπερτζένι». Προέρχεται από τη γεωργιανή λέξη «brdzeni» και σημαίνει: «οι σοφοί». Η κολακεία θα σας πάει παντού.

 

 

 

https://neoskosmos.com/ 

 

 

 

 

theologos vasiliadis

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου